bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

En annorlunda jul i Australien

Detta är lucka 19 i Marias Memoarers julkalender 2017
 
Disclaimer: obehaglig spindelbild i slutet av inlägget
 
 
Jag antar att jag uppskattar snön lite mer än vanligt nu med tanke på att jag missade vintern helt och hållet ifjol. För att inte tala om att jag missade det som i mina ögon är en riktig jul. Med släkt och vänner på andra sidan jordklotet och i över 30 graders värme kändes tanken på en jul ganska bisarr. Men på något konstigt sätt lyckades jag få någon sorts julstämning till slut, men en nypa melankoli kanske. 
 
Här fick man svettas bland juldekorationerna.
 
 
Inne i The Block Arcade med luftkonditionering däremot kunde man nästan glömma var man befann sig för en stund och få lite Londonvibbar - om man ignorerade hur lättklädda folk var naturligtvis.  
 
 
 
Det blev ett besök till svenska kyrkans julmarknad också, som kändes mer som någon sorts sommarpicknick. Jag hittade i alla fall julmust och kanelbulle där.
 
Ifall man blev sötsugen på stadsrundan så kunde man köpa en rudolf-donut hos Doughnut Time.
 
 
Själva julafton blev sist och slutligen trevligare än jag hade vågat hoppas på. Jag fick joina ett gäng trevliga svenskar på jullunch i en park i St Kilda. Vi hade lyckats få tag i princip allt som ska finnas på ett svenskt julbord, och någon hade fixat med julmusik och annat trevligt. Föreställ er det i 33 graders värme. Julhelgens kvällar spenderade jag framför laptopen med julfilmer, god choklad och ännu mer julmust. Fint så.
 
 
Och så kommer spindelbilden jag varnade för i början av inlägget. Vad är väl en jul i Australien utan lite giftiga djur som vill vara med på ett hörn? Denna otäcking höll på att kräla in i en påse, himlans tur att vi fick syn på den, annars hade väl någon blivit biten senare när man behövde ta någon öl eller så därifrån... Jag har visat bilden åt många, både Aussies och backpackers, men alla har lite olika idéer om vad det egentligen är för spindel. Jag tycker i alla fall det är ruskigt likt en funnelweb-spindel. När jag zoomar in detaljerna så tycker jag den är i stort sett identisk med en annan bild på just en sådan spindel. Denna hade dock skadat två av sina ben och var nog inte i så bra skick, så därför var den inte det minsta aggressiv när jag petade bort den med en pinne. Hade jag dock vetat att det eventuellt var Australiens farligaste spindel som jag tog närbild på hade jag nog varit mer nervös än vad jag var. Å andra sidan är det ganska lätt hänt att missta den för liknande, mindre farliga spindelarter, men better safe than sorry, heter det ju...
 
 
Så, detta var min jul i ett nötskal ifjol. Någon annan som firat jul i "fel" breddgrader någon gång? Eller gjort något annat som kanske kan anses vara udda?
Taggar: Melbourne, adventskalender, jul, julkalender;

Kommentarer :

#1: Susanne

Det är ingen obehaglig spindelbild, det är en fin spindelbild! Numera opponerar jag mig mot att spindlar alltid framhålls som något negativt, de är vackra och fascinerande djur. Sedan jobbar jag även själv med att bli av med resten av min spindelskräck (men har mest bara kvar det där med att våga ha närkontakt med dem, flytta på dem osv), men är väldigt fascinerad av spindlar och älskar att fotografera dem. Tyvärr är det svårt i min del av Sverige där det blåser typ jämt under spindelsäsongen och spindlarna gömmer sig.
Håller med om att den ser ut som en funnel web.. eller finns plattbuksspindlar i Australien? De är ganska lätta att förväxla.

Jag var på Gran Canaria precis innan jul en gång. Väldigt märkligt. Har även firat jul i Italien, men där känns det väldigt mycket som i Sverige om vi snackar väder iallafall.

Svar: Vad fint att du börjar komma över din spindelskräck! Kände ändå att jag behövde förvarna de som knappt alls klarar av att se en spindelbild, och så tycker jag helt ärligt att just denna spindel är obehaglig. Men andra spindlar kan jag tycka är vackra (t.ex. redback), och rentav söta (dedär pyttesmå) :) Jag vet faktiskt inte om det finns såna spindlar i Australien, men det kunde ju också va en möjlighet!
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :