bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Det finlandssvenska julbordet

Detta är lucka 9 i Marias Memoarers julkalender 2017
 
 
Idag tycker jag det är dags att köra på ett extra juligt tema i bloggen igen - nämligen julbordet! Svenskarna har sitt julbord och finnarna har sitt, med sina olikheter, och vissa likheter. Men vi finlandssvenskar då, äter vi svenskt eller finländskt? En salig blandning av båda världar, skulle jag påstå! Det hänger en del på hur pass mycket kontakter man har till det västra grannlandet Sverige, genom släktingar och dylikt. Jag har rätt mycket av den varan, men av någon anledning har revbensspjällen ändå inte lyckats etablera sig på min familjs julbord. 
 
På det (vårt) finlandssvenska julbordet hittas vanligtvis följande: ugnsskinka, potatis med vitsås, sillar, lax, rödbetssallad, lutfisk, köttbullar, ägghalvor med rom m.m., och så de finländska lådorna: morotslåda och kålrotslåda med smörklick. Finns även potatislåda men den har nog aldrig funnits på vårat julbord vad jag kan minnas. Ett år tillverkade vi rentav egen julkorv som blev väldigt god, men misstänker det inte blir något sånt stort projekt i år. Till allt detta dricker jag gärna julmust, en dryck som finnarna inte tycks vara så bekanta med. Efterrätt består ofta av plommonkräm med vispgrädde, eller eventuellt ris à la malta. Rätt så svenskt ändå, eller hur? Men med lite purfinska inslag. Risgrynsgröt hör naturligtvis också julen till, men vi äter den inte just på julaftonskvällen då det blir helt tillräckligt maffigt med allt det andra...
 
 
 
Hur brukar ert julbord se ut?
Taggar: adventskalender, jul, julkalender;

Kommentarer :

#1: John Jonasson

Med ugnsskinka menar du väl griljerad skinka? Griljeringen är enkel. Skinkan är naturligtvis kokt först. Man vispar ett ägg, häller i så mycket senap man vill ha, rör om, penslar skinkan runtom och strör på skorpmjöl. Annars har vi I Sverige liknande julbord. Mycket olika sorters med sill, min favorit är löksill. Rödbetssallad, prinskorv, köttbullar, grillade tjocka revben, lax, julkorv, Brunkål och mängder med annan mat. Förr hade vi alltid rökt ål på julbordet också, men i dessa tider när ålen är utrotningshotad har vi skippat den. Lutfisk äter vi till middag med senapssås, så oerhört gott. Julmusten är ett måste, Coca cola har inte en chans vid jul jämfört med julmusten.

Svar: Kan inte minnas att vi haft någon sådan sorts julskinka, fast pappa kanske tillreder den lite olika från år till år. Jag vet inte vad man kallar vår julskinka, men griljerad har jag inte hört om förr. Det är helt enkelt en skinka som tillreds i ugn :D Julmust är absolut ett måste, coca cola är typ förbjudet på julen!
Maria

skriven
#2: Ludwig Sörmlind

Vårt julbord såg ganska likt ut fram till för ett par år sedan då jag gick över till en vegetarisk kost. Jag är tyvärr glutenintolerant så mycket av det goda får väljas bort mot andra alternativ. :)

Jag har finska föräldrar men är född i Sverige så mitt julbord är ganska likt ditt. Ugnsskinkan åkte in i ugnen kvällen innan julafton och plockades ut på julaftonsmorgon igen. Vi fick ofta leta efter en skinka som inte redan var kokt.

Morotslådan och kålrotslådan var självklara inslag, men också den fantastiska leverlådan! :)

Hyvää joulua!

Svar: Vad kul att ni behållit en del finska traditioner trots att ni bor i Sverige! :) Leverlåda kan jag leva utan ;) God jul på dig med!
Maria

skriven
#3: Marianne - Glimt av verden

Norsk julemiddagstradisjon er helt annerledes enn julebordet dere har. Det finnes ulike tradisjoner for hva man spiser til middag, men de to vanligste alternativene er ribbe (revbensspjäll) og pinnekjøtt. Jeg har vokst opp med å spise pinnekjøtt på julaften.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Pinnekj%C3%B8tt

Svar: Intressant med olikheterna! :)
Maria

skriven
#4: FREEDOMtravel

Intressant! Låter mer svenskt än finskt tycker jag ;) Vi är ofta utomlands på julen. Om vi är hemma kan jag föredra att bara köpa hem det jag gillar mest: sill, lax, Janssons frestelse och kanske nån paté :)

Svar: Jo det är väl lite mera svenskt. Jag vet inte riktigt hur ett "purfinskt" julbord ska se ut, men jag skulle tro att även de har vissa saker på bordet som man även har i Sverige.
Maria

skriven
#5: Jenn - forever abroad

Åh, kul att läsa om! Och ni har också ägghalvorna, de är faktiskt en av mina favoriter ;) Brukar ha löjrom på dem men också räkor!

Svar: Nej, utan ägghalvorna känns det lite som att det är någon detalj som fattas :)
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :