bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Låt oss fira naturen - ny flaggdag i Finland!

Igår fick jag nys om att en ny flaggdag har införts i Finland: Naturens dag. Hur härligt är inte det! Detta har skett med anledning av Finlands hundraårsjubileumsår (Finland 100) och enligt en enkät vill 90% av finländarna speciellt fira och uppmärksamma Finlands natur under detta jubileumsår. Inte så överraskande, då finländare överlag är kända för att vilja vara nära naturen, ofta.
 
Vad som är speciellt med detta, är att Finland är världens första land som har en officiell flaggdag för naturen! Det råkade sammanfalla med venetiansk afton/villaavslutning, som är ett festligt avsked till sommaren (vanligtvis på en sommarstuga) och firas i Österbotten, men kanske det passar helt ok att kombinera dessa, då många vistas i naturen och utomhus på ett eller annat sätt just denna dag. Det är alltså tänkt att det även i fortsättningen ska flaggas för den finländska naturen den sista lördagen i augusti - med andra ord var det igår som första flaggdagen för naturen ägde rum.
 
Jag hade dock inga som helst planer för dagen och hade vädret varit bättre så hade jag garanterat gått en skogspromenad eller något i den stilen. Så tyvärr firade jag varken natur eller sommarens slut igår, men jag tänkte istället visa några naturbilder från Finland, som får representera varje årstid, varsågoda. Jag passar också på att reflektera lite kring hur jag upplever att man förhåller sig till våra fyra årstider.
 
nordens fyra årstider: höst - Finland 100 och Naturens dag som får en egen flaggdag
Nu befinner vi oss alldeles i början av hösten. Folk har klagat över sommarens eländiga väder men nu dignar det av bär, svamp och andra godsaker så alla kutar omring i skog och mark som tokar och har helt glömt bort att de lider av D-vitaminbrist (om de inte varit på resa till Sydeuropa vill säga). Jag önskar mig en solig och vacker höst med många härliga skogspromenader. 
 
nordens fyra årstider: vinter - Under Finland 100 året får naturen en egen flaggdag
Vinter. Detta är en av två årstider som folk spekulerar kring mest. Ska det bli någon ordentlig vinter med snö i år, ska vi få en vit jul? Sommaren är förstås den andra årstiden, där funderar man kring om det alls ska bli någon riktigt sommar med värme, eller kommer den regna bort. Hösten och våren ägnas inte riktigt samma sorts uppmärksamhet, de får bli som de blir och det är mera som övergångsperioder. Hur som helst, vintern kan vara lång, mörk, blöt och tung, men den kan också vara bitande kall och bländande vacker. Jag hoppas på en vacker vit och inte överdrivet lång vinter med torra halkfria vägar. Om inte annat, kan man trösta sig med att mata småfåglar och sitta i köksfönstret och titta på dem.
 
nordens fyra årstider: vår - Finland 100, Naturens dag blir en ny flaggdag
Vår. Det blir slaskigt och blött, snön smälter och folk tror att NU kommer den äntligen, efter en alltför lång vinter. Men det där bakslaget, det är något man får vänta sig. Takatalvi säger vi i Finland, i brist på någon svensk motsvarighet. Talvi betyder vinter och taka är rimligtvis en förkortning av ordet takaisin (tillbaka), så det beskriver helt enkelt den där korta perioden när vintern kommer tillbaka. Förr eller senare kommer våren ändå för att stanna, och rätt snabbt övergår den i sommar. Svanar brukar vara ett ganska säkert vårtecken, här på bilden har nästan all snö försvunnit.
 
nordens fyra årstider: sommar - Finland 100 och Naturens dag, Finland första landet som inför flaggdag
Sommar. Den där årstiden som många väntar på större delen av året. Men som bara ibland uppfyller ens förväntningar. Själv tycker jag att många är överoptimistiska och verkar tro att de bor någon helt annanstans i Europa, för det SKA inte vara 25 grader och sol dagligen hela sommaren igenom, hur mycket vi än skulle önska det. Det ska vara varmt, soligt, regnigt, kallt. I princip alla väder utom snö. En del finländare kan vara enormt envisa, och sitter där med sin glass i snålblåsten, för DET ÄR SOMMAR OCH DÅ ÄTER MAN GLASS. Myggjävlarna har man hunnit glömma bort under vintern, så det är med lika stor överraskning man konstaterar sitt första myggbett för säsongen. Varje gång. Ja, sommaren kunde man nästan skriva en hel avhandling om, för den är så oförutsägbar, underbar, efterlängtad och bjuder en kanske mer än någon annan årstid till naturupplevelser. Samtidigt klagas det så gärna - är det inte för kallt så är det för varmt. Ja, ni vet hur jargongen brukar se ut. Här får ni iallafall en bild från sommarfinland så som den helst ska vara.
 
Vad tycker du om de olika årstiderna? Vilken är din favorit och hur stora förväntningar har du på vädret? Berätta gärna vad du uppskattar mest med den finländska naturen (eller varför inte svenska, om du är från Sverige). För min del är det kanske just årstiderna som jag tycker gör Finlands/Nordens natur så speciell.

Kommentarer :

#1: Days by Johanna

Vilken bra flaggdag finland infört, hoppas Sverige och fler länder tar efter.

Så vackra bilder du bjuder på

Svar: Jo verkligen! Och tack! :)
Maria

skriven
#2: John Jonasson

Det är ju så fint gjort att fira naturens dag! Det behövs verkligen, naturen har blivit så misshandlad genom skövling och misskötsel. Mycket bra gjort av Finland, hoppas andra länder följer efter. :) Du tar verkligen så vackra bilder, du är en naturlig fotograf som har känslan. :)

Svar: Ja men visst är det, kan ju knappast finnas något mycket bättre att fira! Tack så mycket!
Maria

skriven
#3: Unia

Vilket underbart inlägg, och så roliga reflektioner kring årstiderna! Jag älskar alla årstider, jag är liksom lycklig året om. Varje gång en ny årstid börjar jublar både min själ och min röst, haha. Men vintern är nog ändå den som är absolut närmast mitt hjärta. Jag älskar snö!

Svar: Tack, kul att du tyckte det var roligt! :) Haha, vad kul för dig! För egen del är det väl sommaren som jag i sin helhet tycker mest om, de andra årstiderna gillar jag delvis!
Maria

skriven
#4: TIDSTJUVEN

Jag hade missat att det var naturens dag igår! Men var i alla fall ute och plockade svamp och bär, så vi kan ju låtsas att jag firade dagen. ;) Kul med en ny flaggdag!

Svar: Hehe, du får skriva upp i kalendern till nästa år ;) Bra att du iaf råkade vara utomhus den dagen!
Maria

skriven
#5: Johanna

Låter toppen med en ny flaggdag, borde vi alla ha ju! Earth day istället för earth hour😉

Svar: Ja men verkligen! Man kunde ju ha olika projekt just denna dag också. T.ex. uppmana alla att gå ut i naturen och samtidigt ha med sig en plastpåse så man kan samla in skräp. För jag hittar nästan alltid något i skräpväg när jag rör mig skogar m.m., tyvärr..
Maria

skriven
#6: Jenn - forever abroad

Aaalltså, så kul - men jag undrar också om inte Finland är det land med flest flaggdagar i världen? ;) Aldrig sett flaggan flaggas så ofta som i Finland. Tycker det är rätt fint iofs!

Svar: Haha, det är mycket möjligt faktiskt! Och jag vet nästan aldrig varför de flaggar, om jag inte kollat i kalendern, är ju omöjligt att hålla koll på dem alla! Men en extra flaggdag för naturen har vi nog plats för ändå ;)
Maria

skriven
#7: Marianne - Glimt av verden

Flaggdag for naturen! Fantastisk!

Svar: Jamen visst! :)
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :