bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

5 reflektioner efter att ha rest runt Australien

Jag har fortfarande inte upplevt någon omvänd kulturchock eller haft några väldigt omvälvande insikter sedan jag kom tillbaka till Finland, men här kommer fem helt random saker som slagit mig under de drygt två veckor jag varit hemma. Vissa av dem är av det ytligare slaget, och andra lite djupare.
 
1. Är det inte en lyx så säg att kunna plocka nyttiga bär och svamp från skogarna helt gratis? En gång hade vi tur i Tasmanien och hittade en massa björnbär, men ingen annanstans i Australien fick jag syn på några bär eller annat man kunde plocka fritt och äta. Förutom kokosnötter då, men hur öppnar man en sån utan machete eller yxa?
 
 
2. När jag gick på promenad vid vattnet i Oravais insåg jag att det inte finns några farliga djur i våra vattendrag - inga krokodiler, hajar, maneter eller annat som vill ha livet av en. Betryggande, men ibland kan man ändå sakna den där "spänningen i livet".
 
3. Det finns inte mycket farligt på land heller. Våra ormar tänker jag inte ens på, när jag rört mig i marker i Australien där det finns dödligt giftiga ormar och spindlar. Inte har jag hittills i mitt liv stött på vilda rovdjur i Finlands skogar heller, i Australien däremot har vi haft dingos (ett sorts mellanting mellan hund och varg, men mera som en varg beteendemässigt) kring våra tält!
 
 
4. Jag har mängder av gamla, sunkiga kläder i min garderob. Knappt så man vet vad man ska ta på sig när man ska ut bland folk. Får bit för bit satsa på att uppdatera min garderob i höst. Har redan börjat faktiskt - två par träningsskor (för inomhus- och utomhusbruk) och lite andra kläder som bl.a. blir bra till eventuella kommande nattskift är redan införskaffade. Hittade allt för arbetslöshetsvänliga priser dessutom, på Prisma av alla ställen. Så ocoolt det bara kan bli kanske, men jag blev positivt överraskad över deras utbud på ungdomligare kläder (jag är ju faktiskt ännu under 30 ett litet litet tag till, höhö...).
 
Färgglada sportskor som piggar upp i höst, sköna och snygga mjukbyxor, en tuff camotröja som jag eventuellt är lite för gammal för(?) och en riktigt varm huvtröja med fodrade ärmar och fuskpäls.
 
5. Jag gled så smidigt in i det finländska livet igen, så pass att jag ibland undrar om jag faktiskt varit i Australien, eller om jag bara drömt det? Men visst har jag varit i Australien, det märker jag bland annat på att jag känner mig aningen mer social och initiativrik. Bland annat har jag bestämt mig för att bli betydligt bättre på finska, så ska bli modigare med att använda språket på jobb och fritid, och så har jag till och med anmält mig till en finskakurs som ska gå i höst! Man får nya perspektiv av att vara utomlands så där länge, och vissa spärrar och tankar kring "jag kan inte" har ändrats. 
 
Vad uppskattar du mest med ditt hemland, och vilka sorts insikter har du fått efter att ha varit utomlands, oavsett om du varit borta en längre eller kortare tid?

Kommentarer :

#1: John Jonasson

Visst är det härligt att komma hem efter att vara borta så länge som du varit. Förstår att du är trött så det får dröja med inläggen vi väntar med spänning på, om dina äventyr. Det ska vara kul att blogga. På tal om bär. Jag äter aldrig hallon, det finns gröna larver idem, och med min fobi... sedan tycker jag inte de är goda heller, de är sura, däremot blåbär, mums!!!

Svar: Jo, jag har inte riktigt hittat rutinen helt ännu, men det börjar gå aningen bättre med blogginläggsproduktionen nu :) Haha, det blir ju bara lite extra protein med en och annan larv.. ;)
Maria

skriven
#2: FREEDOMtravel

Jag uppskattar räkor i Sverige. De smakar ju aldrig likadant utomlands...! Sen är det någorlunda jämställt och inte lika rosa/ljusblått som i en del andra länder. Det gillar jag. Sen kan ju annat vara bättre i de länderna istället, det är ju så det är ...

Svar: Jag har aldrig tänkt på att räkor skulle smaka så värst annorlunda i olika länder, intressant :) Att vi har det så pass jämställt som vi har det här är verkligen en sak att uppskatta! Kanske ni har det snäppet mer jämställt i Sverige jämfört med Finland(?), men vi flåsar er nog i nacken ;)
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :