bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Throwback Thursday - Kairo, Giza & Sharm el-Sheikh

Throwback Thursday - Egypt (Summary in English in the end of this blog post)
 
 
Temat för denna veckas TBT fick bli Egyptenresan i februari 2005. Det var en charterresa som jag som 17-åring gjorde tillsammans med min mamma, min moster och hennes man. Vi valde turistorten Sharm el-Sheikh (egentligen Sharm ash-Shaykh), som är belägen vid Sinaihalvöns spets och Röda havet, och så åkte jag och mamma på en dagstur till pyramiderna i Giza samt till huvudstaden Kairo. Även om det var en väldigt trevlig resa då så skulle jag inte välja en ort som Sharm el Sheikh igen, eftersom det knappt fanns något genuint där - allt var uppbyggt för charterturismen och alla egyptier vi mötte där var där för att betjäna oss. Med detta sagt har jag ändå mestadels trevliga minnen därifrån, det passade helt enkelt mitt 17-åriga jag.
 
Nu över till ett urval av mina foton från råa Kairo, historiska Giza och prydliga Sharm el-Sheikh - en ganska kontrastrik mix kan man säga:
 
Kairo eller Giza i Egypten - Cairo or Giza in Egypt
Sådär kvalitet eftersom jag fotat från en buss i rörelse - Kairo och Nilfloden. Eller eventuellt var detta från Giza. Denna stad kommer jag ihåg som ganska färglös, vilket i och för sig också var en intressant upplevelse. Detta var rena motsatsen till det vitmålade, rena och grönskande Sharm el-Sheikh (se bilder längre ner). 
 
Pyramiderna i Giza / the pyramids of Giza
Här befann vi oss vid en av Egyptens allra viktigaste turistattraktioner - pyramiderna på Gizaplatån. Dessa tre pyramider kallas Cheops, Chefren och Mykerinos, dock är detta deras grekiska namn - de egyptiska namnen lyder Khufus, Khaefre och Menkaure. Mäktigt att se dessa pyramider som byggts med sådan precision och lär ska ha placerats enligt stjärnorna i Orions bälte. Total finns det nio pyramider i detta område, men de övriga får knappt någon uppmärksamhet. Vi fick gå in i en av dessa pyramider, fast det fanns nästan inget att se där inne. Går man in är det bara för att efteråt kunna säga att man varit inuti en fornegyptisk pyramid. Däremot är pyramiderna väldigt häftiga från utsidan, när man står intill dem häpnas man över hur höga de är och hur stora stenklossarna egentligen är. 
 
Giza Plateau, desert and Bedouins
Ett gäng beduiner närmar sig från den karga öknen.
 
Egyptian Bedouins in Giza / egyptiska beduiner i Giza
Och här har beduiner slagit sig ner. Kanske de hänger här för att det ska vara en del av turisternas upplevelse, och kanske för att tjäna en slant på oss. Vet inte riktigt varför de annars ens skulle vilja komma så pass nära oss. Kanske de inte ens var äkta beduiner. Det uppfattades i alla fall för mig som äkta just då, för jag har inget minne av att de skulle ha närmat sig oss, tiggt om pengar eller haft något spektakel för att roa oss. De var bara där. Nu i efterhand ser jag hur skräpigt det var där, jag tror att jag då var för upptagen av att se allt annat att jag inte ens la märke till det. Misstänker att både egyptier och turister är skyldiga till nedskräpningen.
 
Sfinxen i Giza, Egypten / The Great Sphinx of Giza, Egypt
Nästan (men bara nästan) lika häftigt som pyramiderna var det att stå öga mot öga med den berömda sfinxen. Egyptologer menar att den ska ha byggts för 4500 år sedan, samtidigt som pyramiderna. Det intressanta är att sfinxer ska förekomma parvis, men man vet inte riktigt var den andra finns eller har funnits.
 
Smog and the Nile river in Cairo /smog och Nilen i Kairo
Här tror jag i alla fall att vi var i Kairo, eller kanske på väg dit. Samma färglösa vy, smog och gamla bilar. Jag minns att folk körde precis hur de ville, och petade in sig mellan andra bilar närhelst det gick. Här är det nog ingen som sliter sig i håret på grund av en liten repa - vi såg fler krockskadade bilar än hela och skinande bilar. Nu i efterhand blev jag lite nyfiken på den kostymklädde mannen som drar en resväska efter sig. Undrar vem han var och vart han skulle?
 
The Nile river in Cairo, Egypt / Nilfloden i Kairo, Egypten
Snett, det blänker från bussens fönster och det är otydligt. Men det var något intressant med denna bild ändå, den fångar väl ett ögonblick. Undrar hur många nilkrokodiler som simmade omkring i vattnet vi ser? Vi besökte även Egyptiska museet i Kairo som ska innehålla världens största samling antikviteter från det forna Egypten, samt en bazaar någonstans i staden, där vi blev jagade av en försäljare då mamma inte ville köpa en plånbok som hon hade tittat på ett tag. Det slutade dock väl, eftersom vi gömde oss i en souvenirbutik fram tills dess att bussen som vi skulle åka vidare med hade anlänt.
 
Sharm el-Sheikh / Sharm ash-Shaykh, Egypten /Egypt
Nu kör jag en helomvändning och visar en bild från det otroligt prydliga Sharm el-Sheikh. Svårt att säga om det ser lika grönskande och fint ut idag - såhär såg det i alla fall ut år 2005. Vilka enorma mängder vatten det måste ha gått åt att hålla dessa gräsmattor gröna! Allt för att göra turisterna nöjda, för detta är väl inte direkt en naturlig egyptisk vy.
 
Sharm el-Sheikh charter resort /charterort Egypt / Egypten
Ja som sagt, vitmålade hus är vad som gäller här. Fräscht var det. Här vandrade jag omkring bland restauranger och souvenirbutiker, ibland alldeles ensam då jag tröttnat på att ligga på stranden. I mitt 17-åriga huvud kändes det fullständigt tryggt och lämpligt att gå omring här väldigt lättklätt och utmanande och jag hade inga tankar på att bli trakasserad på gatan. Men det blev jag i och för sig inte heller. Med det sagt skulle jag idag naturligtvis klä mig lite mer respektfullt än jag gjorde då. Fullständigt bakom flötet var jag kanske ändå inte, som sällan lät mig luras av egyptiernas något aggressiva försäljningsteknik. Förutom när jag blev bjuden på gott mint-te i en parfymbutik och till sist blev lurad att köpa en tom parfymflaska i vackert glas, då jag vägrade köpa själva parfymen (hittade på en historia om att jag inte hade tillräckligt med pengar och att jag behövde fråga mamma först) - lustigt nog visade det sig i efterhand vara en väldigt bra idé med en tom parfymflaska, vilket jag skrivit om i det länkade blogginlägget.
 
Egypten/Egypt, Sharm el-Sheikh vid Naama Bay
Ingen charterort utan strand, eller hur? Temperaturen i luften och i vattnet var behaglig i februari.
 
jellyfish on the beach by the Red Sea in Sharm el-Sheikh, Egypt / manet vid strand i Egypten, Röda havet
Vid en viss tidpunkt på dagen var det dock lite svårt att bada på grund av att dessa blåtonade maneter drog in mot land, jag höll på att stiga på en av dem. En del av stackarna sköljdes upp på stranden. 
 
Sharm el Sheikh and the Red Sea, Sinai Peninsula, Egypt / Röda havet och Sinaihalvön, Egypten
Jag avslutar med en bild tagen från en båt medan vi var på utflykt för att titta på koraller och färgglada fiskar. Vy över Sharm el-Sheikh och berg. Detta var fram till 1900-talet en liten beduinby, men sedan omvandlades det till en turistort tack vare, eller på grund av, de fina korallreven som lockade dykare. Röda havet som vi guppar fram på här är jordens nordligaste tropiska hav och dess namn har inget att göra med havets färg. Däremot kan namnet eventuellt komma från de återkommande algblomningarna. Men det finns även andra teorier om varför havet heter som det gör.
 
Har du varit i Egypten? Berätta gärna i en kommentar!
 
In English:
This week my TBT goes to Egypt, 2005. In this post you can see pictures from the polished charter resort Sharm el-Sheikh on the southern tip of the Sinai Peninsula, by the beautiful Red Sea full of corals and colorful fishes. The houses are white and the grass is green. As a contrast, I also show some pictures from the cities of Cairo and Giza - colorless, full of smog, the cool Nile river and with insane traffic. However, going to the Giza Plateau with its sandy, desert climate, you will be able to see the spectacular pyramids and the mysterious Great Sphinx of Giza, while observing groups of Bedouins coming in from the desert for a break - and perhaps gain a little bit of money from the tourists. It's unfortunate that there is so much garbage lying around in this area, I think we can blame the Egyptians and tourists alike for that. Have you ever been in Egypt? Please tell me about it in a comment!
Taggar: Egypten, Giza, Kairo, Sharm el-Sheikh;

Kommentarer :

#1: John Jonasson

Många härliga foton :) Gillar det med pyramiderna som ser ut att ploppat upp från sanden, och det sista är så fint, blått hav med disiga berg i bakgrunden :)

Svar: Tack så mycket! :)
Maria

skriven
#2: Mima

svar: ja jag tycker man nig kan lägga pengar på dessa droppar! :)

skriven

Kommentera inlägget här :