bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Q/A om Australienresan

Idag tänkte jag reda ut vad det egentligen är jag planerar att göra i Australien och hur min preliminära reserutt ser ut, eftersom det är många som haft frågor kring mina Australienplaner, främst vänner och bekanta. Om det fortfarande finns frågor eller uppstår följdfrågor efter att ni läst detta inlägg får ni gärna ställa dem i en kommentar!
 
Vad innebär working holiday?
 
Det är inte alla som riktigt förstått konceptet, så här kommer en kort förklaring: working holiday-visum kan man få om man är 18-30 år (man måste ansöka innan man fyllt 31) och man har 1 år på sig att resa in i landet efter det att man blivit beviljat det - det 12 månader långa visumet träder alltså i kraft först när man anlänt i Australien. Under det år man får vistas i Australien är det tänkt att man ska jobba och semestra/backpacka om vartannat. Tanken är säkert att man spenderar pengarna man tjänar i landet, istället för att man kanske tar pengarna ut ur landet sen. Inte för att det är direkt förbjudet heller. I allmänhet jobbar man kortare perioder, allt från enstaka veckor till några månader, max 6 månader får man dock jobba hos en och samma arbetsgivare. Dessutom kan man ha möjlighet till ett andra working holiday år, ifall man jobbar inom rätt branscher under tillräckligt lång tid. Working holiday-visum bör man enbart söka via australiensiska regeringens officiella hemsida, om man inte vill betala onödigt mycket pengar för visumet samt riskera att eventuellt bli lurad.
 
Ska jag bo på vandrarhem i ett helt år?
 
Nej, det blir dels onödigt dyrt, dessutom tycker jag det vore jobbigt att arbeta heltid och samtidigt dela sovsal med x antal människor. Det vanliga, och billigaste alternativet, när man bor på samma plats under en lite längre tid (har själv tänkt mig att "slå mig ner" på en plats i 2-3 månader under jobbperioderna) är att hyra ett rum i en delad bostad eller hus. Man kan även hyra ett delat rum, men eftersom jag är i behov av en del privatliv så lär jag behöva ett eget rum som jag kan stänga in mig i när jag behöver det. Det blir mer vandrarhem sen när jag reser runt, men kanske jag även kommer testa på couchsurfing eller Airbnb.
 
Har jag redan hittat ett jobb?/Hur hittar jag jobb?/Vad kan man jobba med?
Nej, det sägs vara väldigt svårt att fixa jobb på distans. Precis som här brukar arbetsgivaren vilja träffa en innan denne anställer en. Har man väldigt mycket tur eller specialkunskaper som är starkt efterfrågade kanske det kan gå, men knappast för vanliga jobb. Jobb söker man alltså vanligtvis på plats, genom att gå från plats till plats och dela ut cv:n, genom vandrarhemmens anslagstavlor där man ofta kan hitta arbetsannonser, via tips från andra backpackers m.m. Många tror att det är enbart "skitjobb" som gäller för holiday workers, men i princip ska man kunna jobba med vad som helst - har man en utbildning kan man möjligtvis hitta jobb inom sin bransch. Själv har jag främst tänkt mig turismbranschen eftersom jag studerat tyska och en del turism och har en del språkkunskaper, men jag skulle även gärna arbeta med djur på något sätt, helst något av de "typiska Australien-djuren". Australien har dessutom en lagstadgad minimilön på 15-16AUD (ca.10-11 euro) i timlön. Om man nu inte jobbar mot provisionslön förstås, men det ska man undvika tycker jag.
 
Vart i Australien ska jag åka?
Jag åker först till Melbourne och där har jag tänkt stanna en period eftersom jag hoppas på att hitta jobb ganska snabbt. Sen söker jag mig norrut vartefter. Mycket väl kan det göras ändringar under årets lopp, men just nu föreställer jag mig att jag kanske kommer stanna en längre period även i Brisbane-trakterna och i Cairns. Det är alltså östra Australien som gäller. Men i övrigt har jag inte bestämt via vilka samhällen jag kommer att resa när jag tar mig till nästa plats. Jag hoppas kanske lite på att hitta ressällskap på vägen och isåfall kan det bli så att man får vara lite spontan och beredd att kompromissa så att resrutten passar alla i sällskapet. Eller så reser jag helt själv och hittar tillfälliga vänner längs vägen.
 
Lite snabba streck som jag ritade i bildredigeringsprogram. Såhär -kanske- min reserutt kan se ut, de hela linjerna visar ungefär hur jag kunde förflytta mig, medan de streckade linjerna är avstickare som jag skulle kunna tänka mig. De gröna prickarna visar var jag eventuellt kommer bo längre perioder. Jag vill nog inte enbart resa längs med kusten, utan även lite inlands. Men har inte helt full koll på var det lönar sig extra mycket att resa längs kusten och vice versa. Tar tacksamt emot tips!
 
Åker jag ensam/känner jag någon i Australien?
Ja, jag åker ensam, för jag vet inte vem jag skulle åka med. Ifall jag skulle hitta resesällskap skulle det dock vara trevligt, så hör gärna av dig om du också är på väg till samma del av Australien som jag (själv åker jag den 1a november, med start i Vasa via Helsingfors, Finland)! Jag har faktiskt redan börjat skapa lite kontakter i Australien, t.ex. vet jag en svensk tjej som kommer åka med samma flyg som jag från Doha till Melbourne, och så en finlandssvensk tjej som är permanent bosatt i Melbourne. Och så kommer min bloggkollega Elly snart flytta tillbaka till Brisbane!
 
Hur vågar du åka själv?
Ja, det frågar jag mig själv nästan varje dag ;) Nej, men jag tycker att jag har mjukstartat lite med mina tidigare perioder som jag varit bosatt utomlands (4 månader i Tyskland och 3 respektive 7 månader på Teneriffa), dock har jag under dessa perioder fått det mesta serverat (studieplats, bostad, praktikplats, nätverk), så detta blir ju helt klart en ny utmaning för mig. Men jag är trots allt van vid att bo hemifrån, vare sig det är utomlands eller inom Finland. Sen jag var i 20-års ålder har jag ju faktiskt bott mestadels utanför mina hemtrakter. Det hade varit en helt annan sak om jag bott i samma område under hela mitt liv och plötsligt åkte till andra sidan jordklotet. När det begav sig tyckte jag det var en utmaning redan att flytta från Österbotten till södra Finland. Jag skulle väl tro att jag utvecklat en viss förmåga att ta mig fram på egen hand med andra ord.
 
 Tidigare platser jag bott på: Teneriffa (Costa Adeje), Åbo, Borgå, Tyskland (Regensburg).
 
Vad ska du göra sen?
Jag har inte bokat någon returbiljett ännu, för att jag inte vet hur länge jag kommer vilja stanna i Australien och vart jag vill åka sen. Dels kan jag inte just nu säga om jag ens vill/kan vara ett fullt år i Australien, om jag vill försöka få till ett andra år, om jag efter året vill åka direkt till Finland eller kanske göra ett år i Nya Zeeland när jag ändå är i knutarna... Och om det blir så att jag åker tillbaka till Finland för ett tag så kanske jag vill resa via ett eller flera länder på vägen hem. Det finns så himla många möjligheter känner jag, så det känns inte ok att ta beslutet kring returbiljett eller biljett ut ur landet så här tidigt.
 
Fler frågor eller tankar? Har du någonsin bott utanför dina hemtrakter? Har du kanske rentav varit i Australien?

Kommentarer :

#1: John Jonasson

Kommer du att kunna blogga under tiden och lägga upp bilder? Det hade i så fall varit kanon! Men det kanske är svårt med internetuppkopplingar där. Har du kollat upp det?

Svar: Jo, det har jag tänkt göra, i mån av tid och ork. Kommer kanske inte bli riktigt lika ofta som nu dock, för vill inte spendera halva dagarna i Australien framför datorn :) Att hitta wifi torde väl inte bli hopplöst, iaf inte de perioder jag bor i städer, många hostels och andra boenden erbjuder det. Din kommentar försvann förresten inte, men blogg.se tror visst att du är en spammare idag, därför publicerades den ej automatiskt ;)
Maria

skriven
#2: John Jonasson

Försvann min kommentar?

skriven
#3: FREEDOMtravel

Det låter spännande! Jag har inte varit i Australien och har inga konkreta tips tyvärr, men jag ser fram emot att följa!

Svar: Javisst!! Hoppas att jag kommer ha möjlighet att blogga lagom mycket därifrån (kommer kanske inte vilja spendera lika mycket tid vid skärmen som jag gör nu av skäl som säkert alla förstår) :)
Maria

skriven
#4: Cecilia

Gu vad roligt. Min sambo har 2 kusiner som åkte till Australien å jobbade. Den ena jobbade på en fårfarm och den andra inom bygg. Båda var supernöjda och hade det hur bra och kul som helst - om än slitigt jobb på farmen. Ska bli superkul att följa dina äventyr.

Svar: Får gillar jag, så det kunde jag kanske tänka mig, om än det säkert är tungt!
Maria

skriven
#5: Monica Bergkvist

Risken med att åka till Australien är att man inte vill åka därifrån! 😉

Svar: Hehe, det är det jag är lite rädd för :D
Maria

skriven
#6: Linda, 155cm.se

Kör bara Kör. Så kul för dig!

Svar: Ja precis :) Jag är dock inte så jättebra på att vara spontan och ta allt som det kommer, men kanske jag lär mig den konsten nu ;)
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :