bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Throwback Thursday - Alanya 2009

Throwback Thursday - Alanya, Turkey (Summary in English in the end of this blog post)
 
 
Min Throwback Thursday går denna gång till Alanya i Turkiet, 2009. Ett land som många just nu inte alls vågar åka till, och som en del avråder till. I en del Facebookgrupper för reseintresserade blir det bråk nästan varje gång Turkiet kommer på tal som resemål och familjer som överväger att åka dit på semester kan exempelvis få höra att "för all del, åk dit bara om du inte älskar dina barn". Samma gäller Egypten som jag bloggade om för några veckor sen. Väldigt låg diskussionsnivå som ni ser. Man kan bara hoppas att trenden svänger snart och att det känns tryggt för alla att åka till sådana ställen igen!
 
Detta var inte den sortens resa jag hade valt att göra idag kanske - det var en egentligen ganska tråkig solresa (som dock kändes trevlig på den tiden), mycket pga en del av resesällskapets preferenser. Själv hade jag hoppats på lite mera spännande utflykter och kulturupplevelser. I efterhand när jag gjort lite research inser jag ju hur mycket häftigt vi egentligen missade. Så jag skulle antagligen kunna tänka mig att åka tillbaka dit, men jag skulle göra helt andra saker än att spendera hela dagarna på stranden och äta turistmat.
 
MEN det blev trots allt tre olika kortare utflykter under resan, som ni kan läsa om i bildkommentarerna.
 
Kale-borgen i Alanya Turkiet / Cale castle in Alanya, Turkey
Här har ni en härlig vy över Alanyas västra sida och bergen bakom, mer om platsen jag fotar från hittar ni längre ner.
 
Kleopatra Beach in Alanya, Turkey
Kleopatra Beach. Detta var första gången jag badade i Medelhavet, det var behagliga temperaturer i maj månad.
 
prydlig park i Alanya, Turkiet
En prydlig park nära Kleopatra Beach. Här någonstans minns jag att vi fick syn på söta kycklingar som trippade omkring, varifrån kom de kan man undra?
 
souvenirer i Alanya, Turkiet - blåsfisk / souvenirs in Turkey - blowfish
Souvenirer. Alltså vem släpar med hem en torkad blåsfisk? Det fanns dessutom blåsfisklampor, vilken lysande idé!
 
enorm gräshoppa i Alanya, Turkiet / huge grasshopper in Alanya, Turkey
Jag träffade även på en gigantisk gräshoppa som jag förstås var tvungen att föreviga på foto.
 
Yaylal Koyu, uppe i bergen nära Alanya och Dim Cave / Up in the mountains close to Dime Cave near Alanya
På väg uppför bergen med taxi. Det var en stundvis hisnande färd, då jag ibland tittade ut genom bilfönstret och såg typ rakt ner.
 
berg med snöbeklädda toppar, Alanya, Turkiet / snowy mountains near Alanya, Turkey
De högsta bergstopparna var ännu snöklädda - gissar att det smultit bort senast till sensommaren, eller finns det verkligen snö där året runt?
 
sevärdhet nära Alanya, Turkiet: Dim Cave droppstensgrotta / tourist attraction near Alanya, Turkey: Dim Cave
Så anlände vi till utflyktsmålet för den dagen: droppstensgrottan Dimcay. Eller Dim Cave? Har sett flera stavningar och fattar inte riktigt vad som är korrekt. Rätt häftigt var det hur som helst.
 
Castle Alanya kalesi, Turkey / borgen i Alanya, Turkiet
En annan av våra utflykter gick till borgen uppe på Alanyaklippan. Muren runt borgen ska vara ca. 7 km lång och den ligger 250 meter över havet. Vacker plats och ännu vackrare utsikt! Det var härifrån jag fotade bilden i början av inlägget.
 
utsikt över klippor och Medelhavet från borgen i Alanya / view of cliffs and Mediterranean Sea from Alanya Castle
 
båtutflykt vid Alanya i Turkiet / boat tour at Alanya, Turkey
Den tredje utflykten bestod av att åka runt några timmar på en så kallad badbåt. Fina vyer och vi stannade till i en vik där man kunde bada och simma till den folktomma stranden om man ville. Jag är inte riktigt simkunnig så jag lät bli av logiska skäl... Det kändes dock ärligt talat som att denna utflykt mest gick ut på att ligga och steka sig på soldäck, kanske inte riktigt min cup of tea ändå...
 
sunset at Kleopatra Beach, Alanya Turkey / solnedgång vid Kleopatra Beach, Turkiet
Alanya bjöd även på vackra solnedgångar, här ser ni en av dem.
 
Har du varit i Turkiet? Berätta gärna var och vad du tyckte om det!
 
In English:
This week my TBT goes to Alanya in Turkey, 2009. It was quite a charter trip which I would find a bit boring today. Even if we mostly spent our days on the Kleopatra Beach, we also did a few excursions: the Dim Cay Cave up in the mountains, the impressing medieval castle on the rock of Alanya as well as a boat trip that was kinda lame, but with nice views. Have you ever been in Turkey? Please tell me about it in a comment!
Taggar: Alanya, Turkey, Turkiet;

Kommentarer :

#1: John Jonasson

Helt underbara foton Maria! Toppenbra fotat :)

Svar: Tusen tack, speciellt med tanke på hur många år sen det där var! :) Jag tror iaf at jag använde min ganska nyinskaffade Canon G10 där...
Maria

skriven
#2: Äventyr | Malin

Hahah, JAG har köpt hem en sådan blåsfisk med taggar!! Jag var kanske 10 och vi var i Grekland på familjesemester. Jag minns att jag bara måstefå den och då vi barn fick väljaen souvenir var, valde jag den! Hänger ännu också på stugan.

Svar: Haha, jag trodde verkligen inte att någon som läst detta faktiskt köpt en sådan :'D Men du var ju faktiskt barn då, fullt förståeligt då! Var tacksam att dina föräldrar gick med på att dra hem den ;)
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :