bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Acland street - där historia möter modernt

Acland street (St Kilda, Melbourne) - where history and modernity come together. Summary in English in the end of this blog post
 
 
Jag har inte strosat längs många gator i St Kilda ännu, men detta vågar jag ändå gissa på att är en av de trevligaste i området. Jag svängde in på Acland street från Fitzroy street och passerade en massa vackra, gulliga och pampiga byggnader, många från 1800-talet - detta är faktiskt en av de äldsta gatorna i St Kilda. Efter ett tag tar bostadsområdet slut och sista biten av gatan består av ett kommersiellt område med intressanta butiker, restauranger, barer och en del annat. Fick en skön småstadskänsla av att vara där faktiskt. Häng med mig på min lilla utflykt genom bilderna nedan:
 
Anglican church on Acland street in St Kilda
Egentligen skulle jag bara hit för att leta efter en bank, och jag visste inte ens om att jag skulle hitta något vackert eller intressant alls längs denna gata. Så döm om min förvåning när dessa härliga blomsterrabatter med en ståtlig kyrka i bakgrunden uppenbarade sig.
 
Christ Church St Kilda, on Acland street
Christ Church St Kilda började byggas år 1854 (29 november för att vara mer exakt, som lustigt nog råkar vara min födelsedag!). En rätt gammal kyrka för att vara i Australien, skulle jag tro. Jag gick ett varv runt kyrkobyggnaden och passade på att dofta lite på lavendelbuskarna.
 
Neighbourhood on Acland street, St Kilda
Här har vi ett lite enklare bostadshus. Tillräckligt mysigt för att jag skulle vilja bo där i alla fall!
 
Acland street, St Kilda, Melbourne, Australia
Dessa bostäder hade lite mer krusiduller. Dock inget att stoltsera med om vi jämför med huset nedan:
 
19th century building on Acland street, St Kilda
 
old building or tower on Acland street, St Kilda, Melbourne
Något torn. Vet ej vad det haft för funktion.
 
historical building on Acland street, St Kilda, Melbourne
Detta var det kanske pampigaste huset jag såg på hela gatan. Alltså BOR det människor här, och hur rika är inte de i så fall?
 
Old buildings on Acland street, Melbourne
Denna byggnad gick inte heller av för hackor.
 
commercial area of Acland street, St Kilda, Melbs
Så var vi framme på det kommersiella området. I närheten finns för övrigt även en trevlig grönpark och välkända nöjesparken Luna Park som funnits sen 1912.
 
Chulo tapas, Acland street, St Kilda
Stötte bland annat på en spansk tapasbar - finns väldigt mycket internationellt i restaurangväg här i Melbs!
 
Wish Lab on Acland street, St Kilda
Jag gick inte in i så många butiker eftersom onödig shopping inte direkt lämpar sig för en backpacker, men kunde inte låta bli att gå in här bara för att kolla på alla söta, roliga och fina saker!
 
gelato salted caramel, at Scoops Gelato + Yoghurt Bar, Acland street, St Kilda, Melbourne
Jag avslutade min lilla utflykt med en gelato i smak salted caramel (farligt god!) från Scoops Gelato + Yoghurt Bar. Tyckte det passade prima med glass då den här dagen var den första riktigt varma dagen hittills - vi snackar där kring 27 grader, tror det räknas som ganska hett för att vara en vårmånad i Melbourne.
 
 
Vilka gator eller stadsdelar i Melbourne skulle du rekommendera?
 
 
In English:
I haven´t seen all of St Kilda yet, but I am pretty sure that Acland street is one of the nicest ones in that area. If you start from Fitzroy street you will first pass through a neighbourhood of beautiful, cute and stunning buildings from the 19th century. In fact, this is one of the oldest streets in this suburb. After a while, you will find a short commercial strip with some interesting shops, restaurants, cafés etc. I ended my sightseeing on this street with a delicious salted caramel gelato at Scoops. Worth seeing when being in St Kilda - see my pictures and judge for yourself! Are there some streets or suburbs in Melbourne that you would recommend?
Taggar: Melbourne, St Kilda, Victoria, Australia;

Kommentarer :

#1: Cecilia

Så härliga bilder och texter, känns som man är där själv.


Sv: tack :-)

Svar: Tack så mycket, kul att jag lyckats förmedla mina upplevelser så pass bra! :)
Maria

skriven
#2: Veiken

Tyvärr kan jag inte rekommendera något i Australien, men följer mer än gärna din resa via dina fina bilder och text! Några av husen är sååå läckra!

Svar: Kul att du vill följa min resa! :) Och ja, verkligen härliga hus!
Maria

skriven
#3: John Jonasson

Härliga bilder och info om dem! Kan tänka mig att det nog går åt en del glass där nere :)

Svar: Tack! Har faktiskt inte blivit så mycket glass ännu (faktiskt bara 1 glass och 1 slurpee), de flesta dagar har det inte varit så varmt att man blivit svettig ens... Det är inte supervarmt i Australien överrallt året runt och sommaren har ännu inte riktigt anlänt till Melbourne :)
Maria

skriven
#4: Marianne - Glimt av verden

Så mange staselige hus, og fin gammel kirke! Hyggelig område å gå rundt i, virker det som.

Svar: Tack så mycket! Jo, det är verkligen ett trevligt område!
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :