bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Att roadtrippa på Teneriffa - ruttförslag 1

 
När man åker till Teneriffa finns det en sak som man absolut bör göra, och det är att hyra bil och åka iväg på minst en road trip. Om det inte finns någon i resesällskapet som är tillräckligt säker bakom ratten ska man förstås låta bli, välj då istället en bussutflykt (bokad dagsutflykt med guide eller på egen hand med de lokala titsa-bussarna). Jag anser att man går miste om det bästa av ön om man bara hänger på charterorten i söder.
 
Genom att köra runt med bil får man dock ut allra mest av ön, man har friheten att välja var man vill göra sina stopp och hur länge man vill stanna på varje plats och på så sätt hinner man se mera än med andra färdmedel.
 Därför kom jag på idén att dela med mig av ett förslag på en rutt och exempel på besöksmål under den rutten som jag kan rekommendera, främst platser jag sett själv förstås! Om någon vill ha fler förslag på passande rutter på Teneriffa så kan jag se till att det dyker upp ett nytt liknande inlägg småningom? :)
 
Rutten jag presenterar i detta inlägg går runt så gott som hela ön och håller sig mestadels invid/nära kusten. Min personliga favorit! Jag ger även förslag på hur länge jag tycker det är lämpligt att stanna på varje stopp för att man ska hinna hem ganska lagom till kvällen. Vi kan utgå från att själva körtiden är ca.3 timmar sammanlagt (enligt google maps ska det gå snabbare, men vi lägger till lite extra tid eftersom man kanske inte genast hittar en parkeringsplats etc). Startar man kl.9 på morgonen och följer mina förslag skulle jag tycka att man har hunnit runt till ca. kl.18. Men naturligtvis är det fritt fram att forma sin bilutfärd så som man själv vill ;) Glöm ej GPS och eventuellt karta för säkerhets skull.
 
 Jag utgår från att starten är i södra Teneriffa, exempelvis Las Americas:
 
road trip Teneriffa / Tenerife, Los Gigantes
 
Stopp 1: Los Gigantes för de mäktiga klipporna. Man kan åka ända ner till orten eller också kan man spara lite tid och bara njuta av den häftiga utsikten från en utsiktsplats. Bl.a. i inlägget 10 platser på Teneriffa har jag bloggat om Los Gigantes tidigare. Reservera ca. 30 minuter för detta stopp.
 
road trip Masca, Tenerife / Teneriffa
 
Stopp 2: Masca
 
Teneriffas Machu Picchu, kan man nästan säga. Denna lilla guanche-by på ca.120 invånare är ensligt belägen i en dal som återupptäcktes 1927 efter att ha varit isolerad och bortglömd i långa tider. Ett mekka för vandrare, men även själva byn och vyerna i övrigt är fantastiska! Vägen dit är slingrande och hisnande, så är du extremt höjdrädd skulle jag skippa denna rutt helt. Om du inte vill utmana dina rädslor förstås (låt åtminstone bli att själv sitta vid ratten isåfall). Här finns fler bilder från Masca. Reservera typ 1 1/2 timme här ifall ni vill gå genom byns centrum i lugn och ro och även passa på att äta lunch i detta skede. Vi åt härliga tapas där, på ett litet ställe längs med stigen som leder tills den där bergspiken ni ser på bilden ovan. Det finns även andra fina rastplatser före och efter Masca där man kan stanna till en kort stund. 
 
hyr bil och gör en utflykt till Icod de los Vinos
 
 Stopp 3: Icod de los Vinos
 
Denna lilla ort är kanske främst känd för sitt mytomspunna drakblodsträd El Drago Milenario. Jag rekommenderar dock speciellt Museo Malvasía med vinprovning, museum och en härlig liten trädgård på bakgården. Den som kör borde dock kanske hålla sig nykter ;) Läs mera om mitt besök i Icod de los Vinos här. 1 timme kanske är lämpligt här. Ni får betala inträde för att besöka parken där trädet jag nämnde ovan finns, så antingen kan man besöka det samt strosa omkring lite i staden, eller också skippar man det och satsar på vinmuseum istället, är mitt förslag.
 
road trip runt ön Teneriffa / road trip around the island Tenerife, Puerto de la Cruz och La Orotava
 
Stopp 4: Puerto de la Cruz eller La Orotava
 
Gå längs strandpromenaden och hamnen i Puerto de la Cruz samt de närliggande gatorna. I närheten finns även en riktigt svart lavasandstrand. Här kunde 1 timme vara ok. Alternativt kunde man besöka de gamla stadsdelarna i La Orotava istället. Jag har själv inte varit där men många rekommenderar det och det ser väldigt vackert ut på bilderna!
 
bila runt Teneriffa / road trip in Tenerife: La Laguna
 
 
Stopp 5: La Laguna
 
Teneriffas "kulturella huvudstad" med fantastisk arkitektur från kolonialtiden. Finns många vackra gator att promenera längs, samt en vacker park. Här kunde man även passa på att ta en liten paus på nåt café innan man avrundar dagsutfärden och kör tillbaka hem via motorvägen på östra kusten. Passa på att njuta av havsutsikten och bergen med sina många spännande barrancas då. Här tycker jag att ni kan unna er hela 2 timmar.
 
  
Detta kanske kan kännas lite väl intensivt för en del, så man kan ju självklart välja bort något ställe eller försöka korta ner något stopp. Men vill man få ut så mycket som möjligt av roadtrippen är detta enligt mig ganska lämpligt och genomförbart för en dag. En avslappnande dag på stranden kan vara välbehövligt efter en sån här dag :)
 
Har ni besökt något av dessa ställen eller roadtrippat på Teneriffa? Berätta gärna vilka platser ni besökt eller vilka rutter och stopp ni gjort.
Taggar: roadtrip Tenerife, roadtrip Teneriffa;

Kommentarer :

#1: John Jonasson

Vackra bilder! Gillar att läsa dina inlägg, du är verkligen bra på att skriva på ett intressant och lättläst vis med din egen prägel utan att följa strama ramar som en del gör. :)

Svar: Tack så mycket! Så roligt att du gillar mitt sätt att skriva! :)
Maria

skriven
#2: Fantasiresor

Åh ja nu blev jag sugen på Teneriffa ändå!!

Svar: Hihi, bra att jag lyckats inspirera någon ;)
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :