bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Historisk vikingaguidning i Vallentuna - Arkils tingstad

Inlägg i samarbete med Sweden History Tours

Jag garanterar att åsikterna är helt och hållet mina egna.

 
Innan Stockholmresan fick jag nys om ett företag vid namn Sweden History Tours (som tidigare hette Time Travel Tours) som består av två sanna "historienördar" som ordnar olika historiska guidningar i Vallentuna kommun och Stockholms län. Trots att jag själv besökt Vallentuna massor av gånger (har släkt som bor där) har jag aldrig insett vilken rik historia kommunen har, speciellt vad gäller vikingatid. Så naturligtvis ville jag få med resesällskapet på en av deras guidade visningar. 
Naturligtvis kunde man även bara besöka dessa historiska platser själva, men då är informationen väldigt knapp och man går miste om en hel del intressant kunskap. Dessutom har man möjlighet att ställa egna frågor direkt av guiden. 
 
Vi valde en guidad rundtur vid Arkils tingstad, ett vikingatida maktcentrum där det i början av 1000-talet byggdes en tingsplats invid Vallentunasjön. En tingsplats var ett sorts politiskt centrum och domstol samtidigt. Guidningen fokuserar på tingsplatsernas roll under vikingatiden, men även religion, runstenar, lagar och annat intressant tas upp. Guidningarna är förmånliga, så ge det en chans ifall ni är det minsta intresserade av historia säger jag! :)
 
Arkils tingstad i Vallentuna
En av runorna som hittas intill tingsplatsen.
 
Tingsplatsen i Arkils Tingstad, Vallentuna
 Här är resterna av tingsplatsen. Guidens teori är att folk satt på träplankor placerade på dessa stenar och lyssnade på den lokala stormannen som stod och pratade på en upphöjd plats. Man vet dock inte med 100% säkerhet om det faktiskt var så. Kanske ett mysterium som aldrig kommer lösas.
 
Time Travel Tours guidning i Arkils tingstad
 
Historisk guidning i Arkils tingstad
Följer man denna stig kommer man fram till Vallentunasjön. Väldigt naturskönt ställe.
 
runstenar från vikingatiden i Vallentuna
Närbild på runa nummer två.
 
Vy över Vallentunasjön i Bällsta
Här har vi Vallentunasjön. Man ska nog inte bada här, för tyvärr är den ganska förorenad. Men vacker att titta på!
 
Kaja dricker vatten ur Vallentunasjön
 Denna kaja tycks i alla fall godkänna vattenkvalitén där den stod och drack. Vikingarna ska ha trott på andedjur, lite i stil med shamanerna och Amerikas ursprungsbefolkningar. Kanske kajan är just mitt andedjur?
 
Vy över Vallentunasjön, nära Arkils tingstad
En till vy över Vallentunasjön.
 
blommor invid Vallentunasjön och Arkils tingstad
 Bland annat dessa vackra blommor fann vi på området.
 
Kopparödla eller kopparorm i Vallentuna
 Utflykten till Arkils tingstad slutade alldeles utmärkt - jag fick nämligen syn på en riktigt vacker kopparödla, vilken lycka!
 
Har du kanske redan gått på någon av Sweden History Tours guidningar? Är du intresserad av historia och historiska sevärdheter när du är ute och reser?
Taggar: Stockholm, Sverige;

Kommentarer :

#1: FREEDOMtravel

Åh vad kul idé med en guidad tidsresa! Just såna här sevärdheter blir ju mycket mer intressanta när man har en guide! Önskar trevlig midsommar!

Svar: Jamen precis! :) Tack detsamma, lite i efterskott :)
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :