bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Kyroboas & österbottnisk sommarteater

Detta är tredje delen i min serie "Turista i min hembygd", där jag delar med mig av tips på lite olika sevärdheter och vackra platser i och kring min hembygd i Österbotten. Klicka på länken som följer för att läsa mina andra inlägg under kategorin Finland / Turista hemma.
 
Vid sidan om Kimo Bruk är nog Kyroboas, tillika Oravais Teater, min hembys stolthet. Oravais Teater håller sommarpjäser som visas utomhus i en otroligt vacker miljö, och här finns en av Finlands två vridläktare. Den allra första premiären hölls år 1986, Oravais Teater har alltså 30-årsjubileum i år! Vi har väldigt duktiga skådesspelare i nejden så jag kan verkligen rekommendera att se en föreställning ifall ni vill uppleva en härlig sommarteater och lyssna på vår lokala dialekt. Det kan förstås underlätta att ha åtminstone baskunskaper i våra österbottniska dialekter för att kunna hänga med i handlingarna.
 
I år 2016 visas pjäsen Tre Kärlekar som är baserad på en tv-serie av Lars Molin med samma namn. Premiärvisningen är den 6 juli och sista föreställningen äger rum den 26 juli. För mer information om föreställningarna, pjäsen m.m. hittas på Oravais Teaters hemsida. Man kan även boka online (eller via telefon).

 Nedan följer några bilder från min senaste fotorunda:

Kyroboas kvarn vid övre hammaren i Kimo
 Teaterområdet ligger vid Övre hammaren och Övre bruket Kyroboas kvarn, som liksom Kimo Bruk är en av byns viktigaste historiska platser. Hammarsmedjan som finns kvar stammar från 1700-talet
 
Kimo Bruk, övre bruket vid Kyroboas, Österbotten
 
vridläktaren vid Kyroboas, Oravais Teater
 Här ser ni den ståtliga vridläktaren i trä. Det gäller att vara förberedd med regnrock och sittunderlag ifall vädret skulle visa sig från sin sämre sida. Att ta med paraply kanske inte är så lyckat, blir bara bökigt och så kanske man skymmer sikten för de som sitter bakom.
 
Staffansgården vid Kyroboas
 Staffansgården funkar som museum samt som serveringshus vid teaterföreställningarna.
 
Vacker dörr vid Kyroboas, Kimo
Vacker dörr
 
panorama över Kimo å, vid Kyroboas
 Panoramavy över Kimo å som flyter invid Kyroboas.
 
vackra Kyroboas i Kimo, Oravais
 
Oravais Teater, Kyroboas
 
Kvarnen vid övre hammarsmedjan, Kimo Bruk
 
Kyroboas i Kimo, Österbotten
 
 
Har du varit i Kyroboas, kanske du rent av har tittat på sommarteater där? Är du på väg dit i sommar?

Kommentarer :

#1: Inez

Så himla idylliskt och fint! :)

Svar: Visst är det! :)
Maria

skriven
#2: John Jonasson

Helt underbara bilder! Så härlig natur och byggnader i fin gammal stil. Är det tält som gäller om man ska övernatta där eller det finns hotell/vandrarhem? Hade var it härligt att köra längs hela kusten Din by ligger 134 mil ifrån där jag bor så det hade fått bli en riktig planerad långtur, men alltid velat besöka Finlands skogar och natur.

Svar: Tack! :) Det är verkligen en fin plats! Det är tydligen ett sorts hotell på gång i Kimo som jag nämnt i detta inlägg http://mariasmemoarer.com/2016/june/kimo-bruk-parlan-i-min-hemby-2.html, men vet inte när det kommer tas i bruk. Annars finns det något enkelt "B&B" kanske 10 km bort i Oravais centrum, och ministugor att hyra vid Fjärdens kaffestuga i Oravais. Speciellt brukar campare hyra de stugorna. Du borde absolut upptäcka Österbotten tycker jag!
Maria

skriven
#3: Marlene

Varit dit många somrar. Njutit, skratta och blivit dyblöt :) Sånt hör en sommar till. Dock blir det inget besök i år eftersom jag inte vill se samma pjäs två år efter varandra.

Svar: Jo det låter precis som det ska vara! :) Jag var inte i Finland alls förra sommaren, så missade denna pjäs då!
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :