bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Till minnet av Förintelsen - i ett Europa som håller på att glömma

Igår var det visst årsdagen av Förintelsen, något som man varje år påminner om, men som jag tycker att delar av Europa - eller åtminstone vissa av européerna - verkar börja glömma bort. Beslagtagning av vissa gruppers pengar och värdesaker, fängslande av flyktingar utan egentliga skäl, gatupatruller... Saker som sker och/eller diskuteras i delar av dagens Europa. Låter det inte mera som något som passar in i vad vi läste om nazi-tiden i skolböckerna?
Man blir ju alldeles matt.
 
För ett antal år sedan var jag själv i de där koncentrationslägrena (även kallat förintelseläger), på en klassresa. Jag har besökt Auschwitz, Birkenau, Sachsenhausen och Ravensbrück. Det är något man inte glömmer i första taget och just nu känns det nästan som ett fysiskt besök där är något som borde vara obligatoriskt för alla. För vissa förstår bara inte, eller vill inte förstå, vad som har hänt och vad som kan hända igen, om vi tillåter det.
 
Jag tror jag låter bilderna tala för sig:
 
Auschwitz-Birkenau concentration camp / koncentrationsläger eller förintelseläger
Birkenau / Auschwitz II
 
Auschwitz konsentrasjonsleir / koncentrationsläger eller förintelseläger
 Auschwitz I
 
konsentrasjonsleir Holocaust
  Auschwitz I
 
förintelsen Auschwitz, till synes döda träd
  Auschwitz I
 
Holocaust - toaletterna som användes
 Birkenau / Auschwitz II
 
sovsalarna i Birkenau, koncentrationsläger/förintelseläger
Birkenau / Auschwitz II
 
fotovägg på förintelsens offer
 Birkenau / Auschwitz II
 
Förintelseläger / concentration camp Sachsenhausen
 Sachsenhausen
 
Koncentrationsläger / concentration camp Ravensbrück
Ravensbrück
 
Aldrig ska vi glömma.

Kommentarer :

#1: Lili

Usch, så sorgligt. Dels att det hände, dels att folk tycks glömma. Eller att vissa till och med inte tror på att det hände. Vi får aldrig glömma! Dina bilder är otroligt starka.

Svar: Jo, verkligen..! Tack så mycket!
Maria

skriven
#2: Sigrid

Så hemskt! Jag blir så jäkla arg på de människor som påstår att förintelsen aldrig har hänt, hur kan man bara säga så? :(

Svar: Precis.. Det finns konspirationsteorier som kan stämma och de som inte gör det, jag tror inte att detta hör till konspirationerna som är sanna iaf.. Jag gör ändå mitt bästa för att acceptera och förstå varför man kan tro på en del konspirationsteorier, så länge de inte baserar sig på en rasistisk övertygelse. Men just denna har jag nog svårast för, och nästan alla som förnekar förintelsen visar sig ju dessutom vara just rasister/nazister.
Maria

skriven
#3: Emelie

Ja a, var själv i Auschwitz för några år sedan. En resa dit borde nog alla göra. Hemskt att folk glömmer.

Svar: Jo, det är fruktansvärt :(
Maria

skriven
#4: Annie - Fotograf i Linköping & Stockholm

Starka bilder! Dit skulle jag också vilja åka någon gång, för glömma ska man inte!

Svar: Ja, det var rätt läckra färger på himlen den kvällen :)

Svar: Hoppas du får möjlighet att åka nån dag! :)
Maria

skriven
#5: John Jonasson

Tror inte det glöms men det pratades om det varje år på 70-talet, dom visade serier som förintelsen, dokumentärer och högtidlighöll årsdagen. Det har med åren blivit mindre och mindre högtidlighållande i världen, det drabbade inte bara Européer som visserligen var det största antalet. Det kunde iallafall uppmärksammas för att visa att det inte fallit i glömska, vilket jag tror inte sker i överskådlig tid men som allt annat, bleknar minnena så det blir bara i historieböckerna som det kommer att finnas kvar, mycket beroende på att världen ändrar sig. Det är mycket hysch hysch om annat, till exempel att Stalin mördade fler människor än vad nazisterna gjorde.

Svar: Jag menade kanske inte att folk bokstavligt talat glömt det och att folk inte skulle veta vad man pratar om när man nämner Förintelsen. Det jag menar med att man håller på att glömma är att man idag inför eller diskuterar åtgärder som påminner om nazi-metoderna och massor av människor verkar tycka att det är helt i sin ordning, det är skrämmande att någon ens vågar föreslå sådant!
Maria

skriven
#6: FREEDOMtravel

Jag har också varit i Auschwitz. Tror att människor i Europa är lite för historielösa tyvärr, det är farligt. Saker kan hända igen...

Svar: Jo, kan hända det är så... Och det kan definitivt hända igen, det vore naivt och farligt att tro något annat..!
Maria

skriven
#7: Ladies Abroad

Fina bilder, även om det är trist och tråkigt tema

Svar: Tack! Visst är det ett tungt tema...
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :