bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Australisk vs finlandssvensk jul

Tyvärr har jag inte kommit så mycket i kontakt med australienare ännu, då jag bott och jobbat på backpackerhostell och bara haft flyktiga möten med ortsbefolkningen hittills. Därför har jag inte stenkoll på hur en riktig australiensisk jul ser ut. Men som jag förstått det så finns det en hel del skillnader mellan hur julen ser ut i Australien och i Svenskfinland, delvis på grund av klimat men även på grund av influenser som tagits från olika håll. Rätta mig gärna om jag är helt fel ute, detta är information som jag hört eller läst om, har ej sett med egna ögon. Här kommer i alla fall fem saker som jag snappat upp:
 
1. Vi sätter en sjuarmad ljusstake (inspirerad av judiska menoran) i fönstret, många australienare tänder ett levande ljus i fönstret på framsidan av huset för att välkomna Maria, Josef och Jesus. Detta ska vara en irländsk tradition.
 
2. Hos oss äger det huvudsakliga firandet rum på julafton, de slår på stort på juldagen istället, såsom en hel del andra länder gör.
 
3. Vi myser mest till det inomhus under julen, de badar, surfar och tänder grillen. När de inte går till mässan, öppnar julklappar eller andra juliga saker åtminstone. Så vissa saker har vi ju gemensamt.
 
4. Vi tar in en julgran från skogen (eller köper en dyr gran om vi inte har egen skog att ta ifrån) - alternativt fuskar med plastgran, de dekorerar tydligen med ormbunkar, palmblad och blommor. Men många har nog också julgran i plast hemma tror jag. Julgranar finns det i alla fall gott om på stan.
 
5. Vi äter exempelvis ris à la malta eller plommonkräm med vispgrädde till efterrätt, de äter flamberad plommonpudding med t.ex. brandy, eller kanske pavlova. Plommon är i alla fall en gemensam nämnare här.
 
CC0 License
 
I brist på snö kan man i alla fall laga en sandgubbe...
 
Ni som upplevt jular på andra platser än hemma, vilka likheter och skillnader noterade ni?

Kommentarer :

#1: Danielas Dagbok

Intressant inlägg att läsa! :)

(Pssst... danielasdagbok.com/2016/december/tjugotredje-luckan.html)

Svar: Tack, kul att du tycker det! :) Och tack så hemskt mycket, roligt att få va med på ett hörn i din julkalender!! :)
Maria

skriven
#2: FREEDOMtravel

Alltid intressant med likheter och skillnader! Jag firade jul i en isländsk familj ett år när jag var ung och där äter man en traditionell middag (lamm, potatis och rödkål) istället för julbord med många rätter, som i Sverige. Vi bjöds på ett fantastiskt fint julbord igår, och det fanns faktiskt med finsk morotslåda och finsk kålrotslåda på bordet ;)

Svar: Jo, verkligen intressant. Synd att man inte lärt känna någon australiensisk familj som man kunde ha firat med, hade varit hur intressant som helst att uppleva! Oj härligt, vad tyckte du om våra lådor? Morots är min favorit men har på senare år även lärt mig gilla kålrotslådan :) Hoppas ni åt dem varma med en smörklick, då smakar de som bäst!
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :