bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Juthbacka marknad

Detta är nionde delen i min serie "Turista i min hembygd", där jag delar med mig av tips på lite olika sevärdheter och vackra platser i och kring min hembygd i Österbotten. Klicka på länken som följer för att läsa mina andra inlägg under kategorin Finland / Turista hemma.
 
I fredags och lördags ägde ett av Österbottens (ja, kanske hela Finlands) stora sommarhappenings rum: Juthbacka marknad. Detta är en massiv marknad som säljer ungefär allt mellan himmel och jord; splitternytt och urgammalt, modernt och hippt och retro och antikt, i gott skick och närmast sönderrostat. Ja, något för alla skulle jag nästan påstå. Jag älskar denna marknad och jag tror inte jag är den enda, eftersom den ordnats årligen sedan 1975 (med undantag för ett par år då marknaden ordnades på en annan plats än Juthbacka). Juthbacka marknad ordnas varje augusti och pågår 24 timmar, dvs den brukar börja kl.16 och slutar kl.16 följande dag. Så tyvärr får ni lov att vänta ett år till nästa gång, ifall ni missade den i år.
 
I begynnelsen ska det ha varit en samling för veteranbilsentusiaster och sedan har det utvecklats till Finlands största loppmarknad med ungefär 30 000 årliga besökare. Är osäker på antalet försäljare, men det ska ha varit över 800 försäljare/punkter för några år sedan, så kanske det var något i den stilen även i år. I dagsläget dominerar själva marknaden, men man kan fortfarande spana in ett antal veteranbilar på sidan om.
 
Namnet Juthbacka kommer från Juthbacka herrgård och dess historia stammar från 1600-talet. Juthbacka förknippas med många viktiga personer i historien och den ursprungliga herrgården brändes ner av ryssarna under Stora ofreden år 1714, varpå en ny herrgård byggdes år 1821, som står kvar ännu idag. Ni som är historiaintresserade får googla för mera information - nu väljer jag att lägga fokus på själva marknaden. Själv fyndade jag i lördags en födelsedagspresent till en väns dotters kalas (det fanns en hel del barnleksaker som var helt nya och låg i obrutna förpackningar, så lönade sig verkligen att leta presenter till småbarn där!), en antik metallburk (se slutet av inlägget) och så köpte jag med mig ett par obligatoriska godisremmar. Blev inte en särskilt dyr loppisrunda, tack och lov!
 
Här följer ett antal bilder och kollage på vackra ting jag fick syn på, i alla möjliga prisklasser. Mest fascinerad var jag av gamla saker, som ni kanske märker:
 
Retro glasflaskor på Juthbacka marknad
Slitet gör inget - dessa gamla lemonadflaskor är ljuvliga!
 
Gamla affischer på Juthbacka marknad 2016
Jag skulle ha fått denna för 10 euro. Tyckte den var så härlig och det kändes som att man själv hamnade i en fruktodling i Italien när man betraktade motivet och för en sekund glömde var man egentligen var... Men vet ju inte ens var jag skulle ha den, så jag kan bara hoppas att någon annan fick glädje av den istället! Väldigt sliten var den, men man kan ju alltid restaurera.
 
loppissaker på Juthbacka marknad
 Blandat kollage. Ett gammalt plättjärn, dammiga glasflaskor och Kellogg's plåtburkar i retrostil.
 
Juthbacka marknad loppmarknad, Nykarleby
Kopparföremål modell nyare och ivriga marknadsbesökare i bakgrunden
 
Antik gunghäst på Juthbacka marknad
En gammal gunghäst som jag inte tror jag skulle låta barn leka med... ;)
 
Juthbacka-markkinat 2016, tavarat
 Ett till kollage med diverse gamla saker
 
antika och dyra coca cola-brickor på Juthbacka
Mannen som sålde dessa menade att dessa är originalbrickor från 1939. Han skulle ha 200 euro för en sån..! Aningens över min budget.
 
Registerplåtar från veteranbilar på Juthbacka marknad
Samma försäljare sålde en massa registerplåtar från veteranbilar. Vågade inte fråga vad han skulle ha för dem ;)
 
Gamla kopparföremål på Juthbacka loppis
Mera kopparföremål, kannan är bara för söt!
 
gamla glasflaskor i trälåda, Juthbacka marknad
Mer glasflaskor, väldigt fotovänliga objekt!
 
Och så ett par bilder på häftiga veteranbilar - bland bilarna på bilderna hade jag valt den turkosa, vilken hade du valt?
 
veteraaniautot, Juthbacka-markkinat
 
Veteranbilar på Juthbacka marknad
 
Jag avslutar med en bild på ett av mina fynd som jag köpte till mammas kök. Denna plåtburk är i ganska bra skick, den är mest smutsig bara och jag har inte hunnit putsa den ännu. Jag prutade ner till 2 euro och jag tror att det var ett helt bra pris. Tydligen finns det ett lock som hör till också och något sådant hade tyvärr inte säljaren, men låt gå. Jag fick i efterhand veta att det varit Viri kakaopulver i dessa burkar, och kanske kan vara från ca. 60-talet - härligt! 
 
Loppisfynd från Juthbacka marknad år 2016, en Viri kakaopulver plåtburk
 
Var du på Juthbacka marknad? Fyndade du något trevligt?

Kommentarer :

#1: Anonym

Eftersom vi vandrade tillsammans så vet du ju att jag nästan bara fyndade åt barnen! Vilket i och för sig passar mig bra då jag ännu har köpstopp på 😉
//marionliv.blogspot.com

Svar: Jep, bra jobbat! :)
Maria

skriven
#2: Veiken

WOW en 24 timmars marknad. Det gäller att hänga i för alla försäljare och kunder! Tyvärr ligger det så långt borta, men andra får glädjas istället!
PS. Min fot är mycket bättre, men jag kommer nog att ha känning av den ett tag till! :)

Svar: Fast jag tror inte att det i praktiken sker några affärer på småtimmarna och tidig morgon. Fast jag vet faktiskt inte hur det egentligen ser ut där låt oss säga kl.05:00, har enbart varit där dagtid och på kvällen :) Tror i princip alla säljare tar paus under några timmar, eller kanske byter "skift" med någon som mest övervakar att det inte dyker upp tjuvar..?
Maria

skriven
#3: Lisen

Jag fyndade en korg, en bok och några glasskålar!

Svar: Låter som prima fynd det! :)
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :