bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Avslöjande: mitt nästa utlandsäventyr går till...

Breaking news: my next adventure goes to...Australia!
(Summary in English in the end of this blog post)
 
...AUSTRALIEN! Detta är något jag tänkt på och planerat ganska länge nu, men jag har inte velat avslöja något i bloggen och offentligt innan flygbiljetten är bokad - även om jag nog redan avslöjat mina planer för en del personer. Well, nu är biljetten bokad, så nu är det dags att gå ut med det i bloggen! Det där med flygbiljett var något som jag av någon konstig anledning bara sköt upp vilket skapade en del ångest. Det känns så mycket bättre nu när jag äntligen fick tummen ur (den satt ganska djupt uppenbarligen, eftersom mitt working holiday visum beviljades i början av juli och jag i princip hade kunnat boka flygbiljetten samma dag). Men bättre sent än aldrig, brukar man väl säga. Fast om jag sa att jag inte fortfarande är nervös så skulle jag ljuga. Allt jag kan göra nu är att förbereda mig så bra som möjligt och dyker något oväntat ändå upp får jag ta det som det kommer. Jag är en såndär som oroar mig ganska mycket och jag tenderar att tänka på allt som skulle kunna gå fel. Inte så kul, men det håller mig ju åtminstone alert, om vi ska se det som något positivt  :)
 
adventure awaits Down Under - going to Australia! Nästa äventyr blir till Australien!
 
Så det är alltså working holiday som jag ska på, dvs jag har ett visum som ger mig rätt att vistas i Australien under ett års tid, och det är meningen att jag ska resa genom östkusten och jobba en del däremellan. Flygbiljetten är bokad till Melbourne den 1 november, så där börjar jag och spenderar troligen de första månaderna där i trakterna.
 
Och ja, jag åker alldeles ensam som det ser ut i dagsläget, så detta blir utan tvekan mitt största äventyr hittills!! Skulle jag hitta resesällskap så är det ju förstås en bonus.
 
Det kommer dyka upp en del preppinlägg inför Australienresan framöver, där jag bl.a. kommer berätta om processen att ansöka om visum och andra saker som är bra att tänka på när man ska åka till Australien, om mina preliminära planer och förväntningar m.m.
 
Har du varit i Australien och kanske har några tips och råd att dela med dig av? Är du rent av på väg till Australien själv? Hör gärna av dig ifall du vill ha någon typ av kontaktperson eller resesällskap, speciellt ifall du också är på väg till just Melbourne ungefär samtidigt som jag!  Det skulle naturligtvis kännas skönt ifall det fanns någon som väntade på mig där borta, eller någon som jag kunde vänta på - ifall det nu inte skulle lyckas så bra att vi dessutom råkar resa precis samtidigt ;)
 
Om du har frågor så får du gärna ställa dem i kommentarfältet! Ifall det trillar in några intressanta frågor så besvarar jag dem eventuellt i ett blogginlägg! Kommentarer svarar jag ju alltid på oavsett.
 
In English:
I have been planning this for quite a while now, and I finally booked the flight ticket the other day so now I think it's time to reveal my plans for my next adventure, starting on November 1st: I will go to Australia with a working holiday visa!! This means that I can stay there for 1 year and I am also allowed to work a bit in between traveling and exploring. I will start off with Melbourne and step by step I will head towards the north, along the east coast. This will for sure be my biggest adventure so far! In case you happen to be on your way to Melbourne or somewhere else on the east coast in the near future and would like to stay in touch with me or perhaps even be my travel company, feel free to contact me! :) No need to be completely alone if one can have some company! Also feel free to ask me any questions about my upcoming adventure :)
 
 
Följ min blogg med Bloglovin

Kommentarer :

#1: Jenn - forever abroad

Woooow! Vilken grej! Australien är absolut en sån sak man måste göra någon gång under sitt liv. Jag hade gärna åkt dit på ett working holiday, men det blev istället 5 veckor där under 2012. Jag reste från Cairns till Melbourne och bockade av alla must see ;)
Reste ensam då och det var helt fantastiskt! Tror Australien är det optimala landet att resa själv i, särskilt om man gör det första gången liksom.

Vad spännande det ska bli att följa detta!

Svar: Jo, det är lite därför jag åker dit nu, jag fyller ändå 29 i höst så det är nu det gäller, innan jag blir för gammal för att få working holiday visum och innan jag binder upp mig till något annat ;) Jag har tänkt mig samma rutt som du, fast börjar i Melbourne, och så kommer jag ju ha mer tid på mig att utforska :) Tack för peppen, jag tror också Australien är det perfekta landet för soloresande :)
Maria

skriven
#2: Åsa

Vad roligt! Jag var där typ -96, jobbade på café i Sydney i tre månader och körde sedan Sydney - Cairns - Broome - Perth under tre månaders tid, och sov i bilen. Gillade nog ostkusten bäst men även Perth. Återvände typ -99 (dålig koll på årtal) och pluggade en termin i Newcastle. Ska bli jul att följa ditt äventyr och se om jag känner igen mig!

Svar: Lät härligt det! :) Vet inte om jag själv kommer våga köra i vänstertrafik, kanske jag skulle våga typ ute i "bushen" där det inte är mycket trafik :D Vågade aldrig köra bil på Teneriffa heller.. Och kul att du vill följa mitt äventyr! :)
Maria

skriven
#3: Ladies Abroad

Vad roligt! Ser fram emot att följa dig där.

Svar: Tack, kul att du vill följa mig :)
Maria

skriven
#4: Anonym

Wau!Det ska vara du som gör en sån grej på egen hand Det blir nog bra det där ❤

Svar: Tack <3
Maria

skriven
#5: Anonym

Oj vad kul! Australien e mkt bättre än Schweiz!😘 Fast grönsakerna är dyrare där!😂 Jag lovar dig, du kommer att hitta en massa resesällskap i samma situation som dig! Men vad hände med kärleken om man vågar fråga?/ Dawan

Svar: Hehe, du tycker alltså att jag valde rätt då ;) Oj, grönsakerna är dyrare än i Schweiz?? :O Hoppas övrig mat inte är så fasligt dyrt iaf, hoppas att maten inte blir dyrare än i Finland iaf.. :P Kärleken rann ut i sanden, tyvärr.. :/ Har tänkt skriva ett särskilt blogginlägg om detta, tror jag.
Maria

skriven
#6: VackraLillaVardag

Oj vad härligt! Sånt drömde jag också om när jag var "ung" o fri! :) Inte så lätt nå mera när man har tre barn, gubbe, huslån o allt det. Vi hade faktiskt bestämt oss då, min kompis o jag, att kommer vi inte in i den skola vi ville efter gymnasiet så åker vi iväg. Men vi kom in o det blev geologer av oss båda två o 5 år i Åbo istället! Men hade jag fått göra om det så hade jag åkt iväg istället o studerat senare!

Svar: Nej detta är nog något man ska göra medans man ännu är "fri" och inte bunden till någon eller något :) Synd att det inte blev av! Men kanske ni istället någon dag kan resa dit på vanligt turistvisum hela familjen :)
Maria

skriven
#7: 4000mil

Åh vad kul!
Australien ligger för långt bort för oss i nuläget när vi max kan vara borta i 2 veckor. Men en dag!

Svar: Visst är det :) Nej, 2 veckor räcker inte långt i Australien :/ Förhoppningvis kommer ni er iväg en dag!
Maria

skriven
#8: John Jonasson

Vad härligt! :) Har du kollat upp jobb innan eller du tar det som det kommer och söker på olika platser? Har en kompis som var där med några polare för flera år sedan. De köpte en gammal bil och körde omkring med och jobbade på olika ställen. Att leta opaler är visst också populärt i Australien.

Svar: Holiday workers brukar nästan alltid söka jobb på plats, men jag kommer väl kika runt lite på forum och höra mig för, med ganska mycket tur kanske jag kan haffa första jobbet på förhand, vem vet :) Måste kolla upp det där med att söka opaler, hehe!
Maria

skriven
#9: ninozia

åh vad spännande :D

Svar: Visst är det!! :)
Maria

skriven
#10: Sakki

Kära Maria!
Wow det gläder mig att läsa dethär. Du är tuff och modig <3
Det blir nog bra dethär ska du se.

Obs jag som också är resvan oroar mig allti före också :)

Kramiz

Svar: Tack sötis <3 <3 Det där med att oroa sig lite kommer man kanske aldrig helt över :)
Maria

skriven
#11: FREEDOMtravel

Ojojoj så spännande! Så himla kul, och roligt att följa! Vi har varit på NZ, men inte i Australien, så vi har inga tips dock...

Svar: Tack, kul att ni vill följa! :) Ifall jag inte är beredd att åka hem efter Australien kan det eventuellt bli ett tag på NZ också, då vet jag vem jag ska be om tips och råd ;)
Maria

skriven
#12: Eva – People in the Street

Jag har ju glömt att kommentera det här! Wow så häftig resa du har framför dig och det ska bli så kul att "få följa med". :)

Svar: Ja visst är det häftigt!! Tror jag hade riktig resfeber för första gången inatt, pirr i magen och jag vaknade hela tiden..! Härligt att du vill följa mig! :)
Maria

skriven
#13: Anna, New York - My Bite of the Big Apple

Tjoho! Så otroligt kul. Vilket äventyr du har framför dig! Helt rätt att ta vara på denna möjlighet medan tid finns. Ledsen att jag missat att kommentera detta men bättre sent än aldrig. :) Ser verkligen fram emot att följa med dig på resan.

En vän till mig, Johan Drejenstam, har en enorm passion för Australien. Kanske har du redan varit inne på hans sajt Australienbloggen? Kan annars varmt rekommenderas!

Svar: Ja men verkligen! Jag kan fortfarande inte riktigt tro på att det faktiskt ska hända, antagligen kommer det inte kännas verkligt förrän jag börjar packa väskan ;) Kul att du vill följa! Och tack för tipset, tror jag redan varit inne på den bloggen, men ska ta en närmare titt!
Maria

skriven
#14: Nina

Hej!
Vad spännande med Australien!
Jag funderar på att göra samma sak nu i vinter, men är för gammal för Australien, så siktar in mej på Nya Zeeland istället där man som finländare får Working Holiday visum upp till 35-års ålder. 😊
Jag hoppas jag får min resa bokad och fixad inkommande vecka, skulle gärna åka iväg redan i början eller senast mitten av November. Jag kommer troligtvis att stanna ca 4-6 mån har jag tänkt. Jag tänkte också, om möjligt, ta en avstickare till Australien, endera i mitten av resan eller före jag beger mig hemåt mot Finland igen. Känns som att man borde se åtminstone Sydney då man en gång är på andra sidan jordklotet. 😉
Har du annars bokat din resa helt själv eller har du bokat via nåt turismföretag, typ Kilroy? Jag funderar själv på vilkendera jag ska köra på. Vore ju på ett sätt bra med lite extra hjälp på vägen, då jag aldrig gjort nån liknande resa förut och ska åka ensam på mitt äventyr.
Om du vill får du även kontakta mej via e-mail. Ifallom våra vägar råkar korsas kunde det kanske vara trevligt att ses därborta. 😊

Svar: Ja visst är det!! Men vad kul att man kan göra NZ upp till 35, jag trodde de hade samma åldersgräns som Australien..! Då vet jag det, att jag måste inte nödvändigtvis göra NZ genast efter Australien, utan kanske kan göra det något år senare, om jag vill ;) Jag fyller ju 29 i år så är inte alltför långt ifrån Australiengränsen ;)
Vore ju kul om du tog en avstickare till Australien med, vi kan ju byta kontaktuppgifter och så ser vi var jag befinner mig när det börjar bli aktuellt (vem vet, kanske jag också gör en avstickare till NZ) :) Jag har fixat och bokat allt helt själv, blir billigast så och jag tyckte inte det varit alltför svårt att skaffa visum o.s.v. fast jag inte heller gjort en liknande resa tidigare. Om något så kanske det kunde kännas tryggt att ta till hjälp för att hitta jobb, men jag ska försöka det också på egen hand, man kan ju kanske ta till hjälp på plats ifall det visar sig bli problematiskt :) Jag ska ta kontakt med dig!
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :