bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

3 sevärdheter i Alahärmä - nöjesparken PowerPark

Detta är sjätte delen i min serie "Turista i min hembygd", där jag delar med mig av tips på lite olika sevärdheter och vackra platser i och kring min hembygd i Österbotten. Klicka på länken som följer för att läsa mina andra inlägg under kategorin Finland / Turista hemma.
 
Ungefär en halvtimmes bilfärd från min hemort Oravais ligger en by som heter Alahärmä. Detta är ett finskspråkigt område till skillnad från större delen av Kustösterbotten och hör till kommunen Kauhava. Byn hade enligt wikipedia 4,661 invånare år 2008. Man kan ju undra vad det finns att se i såna små samhällen. Alahärmä skulle jag påstå är en ganska unik by med tanke på hur mycket häftigt som de facto finns där. Här nedan listar jag därför 3 besöksmål som jag anser att man inte bör missa ifall man befinner sig i området och kan unna sig en heldag där:
 
1. Nöjesparken PowerPark. Såhär beskrivs den på deras websida: "Vår funtastiska nöjespark
erbjuder mer än 40 attraktioner… ett Sagoland, två kartingbanor, ett Hästcenter, en 5D-bio, hotell, villor, stugor, nöjen, camping, bastu, restauranger, caféer, fyrhjulingar, paintball…160 hektar kul!"
2. Alahärmä kyrka, som korats till Finlands vackraste kyrka i någon sorts omröstning häromåret. Jag är inte överraskad och jag tror ni kommer förstå varför när ni småningom får se bilder på kyrkan i min blogg! Jag har redan lagt ut en förhandstitt på min instagram, ifall ni är riktigt nyfikna och inte kan vänta ett par dagar ;)
3. RoadHouse - ett ganska unikt köpcenter som byggts i anslutning till PowerPark och öppnades 2014. Hint: höjdpunkten med stället är inte ens själva shoppingen. Ett blogginlägg om detta dyker upp inom den närmaste veckan eller så. Även från RoadHouse finns det förhandsglimtar att beskåda på mitt insta-konto.
 
Förutom dessa tre punkter finns det en hel del annat att se, gå in på Visit Kauhavas websida för att läsa mer om olika sevärdheter och saker man kan göra där. Eftersom jag har ganska mycket bildmaterial som jag vill visa från mitt senaste besök i Alahärmä så väljer jag att blogga om mina personliga tre favoriter i separata inlägg.
 
Jag börjar alltså med PowerPark, som med sin nöjespark med internationell stämning mitt på österbottniska landsbygden är rätt unik i Finland. Det var en fiffig herreman vid namn Jorma Lillbacka som gjorde sin dröm och vision till verklighet och år 2000 blev Mika Salo Circuit-go-kartbanan färdig. Därpå byggdes ett hotell med restaurang och 2003 var de första åkattraktionerna i nöjesparken färdiga. I början var attraktionerna få, men efterhand har de byggt mer och mer och idag är det en fullvärdig nöjespark som är väl värt ett besök. Deras berg-och-dalbana i trä sägs vara den nordligaste i världen, och temamässigt har inspiration tagits från bl.a. den amerikanska småbyn, österrikiska Tirolen och Italien. Det bör även nämnas att PowerPark röstades fram till Finlands mest uppskattade upplevelsepark år 2010.
 
Själv har jag besökt själva nöjesfältet samt kört go-kart vid några tillfällen och nedan bjuder jag på några bilder därifrån - de är rätt gamla så troligtvis ser nöjesfältet aningen annorlunda ut idag och jag gissar att det växt ytterligare sedan dessa bilder knäpptes:
 
 
 
 
 
 
 
Har du besökt PowerPark någon gång? Vilken är din favoritnöjespark?

Kommentera inlägget här :