bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

10 intressanta sevärdheter i Europa - del 1

FREEDOMtravel skrev för ett tag sen ett inlägg om 10 fascinerande sevärdheter i Europa, vilket inspirerade mig till att skriva ihop min egna lista med intressanta europeiska sevärdheter som jag själv upplevt, uppdelat i två olika inlägg (del 2 dyker upp nästa vecka)! Jag tänker dock inte "tjata" om Teneriffa denna gång eftersom jag redan bloggar och har bloggat så mycket om den ön, utan koncentrerar mig på europeiska fastlandet istället. Lite extra fokus blir det på Tyskland och i synnerhet Bayern, eftersom jag sett extra mycket av det förbundslandet.
 
1. Gibraltarklippan
 
Denna häftiga 426 meter höga klippa är ett dominerande inslag i det brittiska territoriet Gibraltar som gränsar till Andalusien. Klippan består av kalksten och är till största delen ett naturreservat. Detta är det enda stället i Europa där vilda apor (makaker) håller till naturligt. De är dock halvtama på så sätt att de kan bli närgångna (kan bli nyfikna på ens saker eller rent av få för sig att klänga på en), men man ska aldrig röra vid dem själv eftersom de då kan bitas - låt dem närma sig er på deras egna villkor och se till att de inte kommer åt personliga ägodelar. Dessutom finns det långa tunnlar inne i klippan som mestadels används av militären, det finns dock en tunnel som är öppen för allmänheten. Utöver detta kan man bl.a. ta en titt i droppstensgrotta. Man tar sig lättast upp med linbana eller genom att hyra en guide med bil för ett par timmar. Vi gjorde det sistnämnda och det var verkligen värt det!
 
Gibraltarklippan i Gibraltar
 
2. Englischer Garten i München
 
Detta är en stor park i München, med en yta som sägs vara större än Central Park i New York! Här finns stora grönområden, vattendrag och bäckar, en japansk trädgård med ett japanskt tehus omgivet av vatten, en artificiell ström för surfing och ett antal andra sevärdheter. Säkert en uppskattad plats både för turister och ortsbefolkning!
 
Englischer Garten i Bayern, Tyskland
 
3. Alcazaban i Málaga
 
En alcazaba är ett moriskt fort som byggts under tiden som muslimer hade kontrollen i Spanien. Dessa finns på olika håll - den i Málaga kanske hör till de mest kända och byggdes på 1000-talet (det har även gjorts påbyggnader fram till 1300-1400-talen). Spännande och otroligt välbevarad arkitektur som ger lite Marockovibbar och en härlig utsikt över hamnen utlovas! Väl värt det lilla inträde man betalar för att få utforska det långsträckta fortet (ja, det kommer ta en ordentlig stund att gå genom allt, speciellt om man dessutom vill gå vidare till Gibralfaro-slottet som finns i anslutning till fortet). Jag vill minnas att inträdet låg på 2-4 euro när jag var där för något år sen.
Ps. intill alcazaban finns dessutom resterna av en gammal romersk teater.
 
Málaga Alcazaba, Spanien
 
4. Königssee
 
Königssee är en långsträckt sjö på 5,2 km² som ligger i Bayern, nära österrikiska gränsen. Vattnet där är otroligt klart och sjön sägs vara Tysklands renaste. Man kan exempelvis åka på båtutflykt (enbart elektriska båtar, roddbåtar och trampbåtar är tillåtna av miljöskäl) längs med sjön, eller hika uppe i bergen.
 
Königssee i Bayern, Tyskland
 
5. Kuchlbauer-Turm i Abensberg
 
Detta är antagligen det konstigaste utsiktstornet jag någonsin sett! Det ca.35 meter höga tornet formgavs av den österrikiska arkitekten Friedensreich Hundertwasser och befinner sig bredvid Kuchlbauer bryggeri - tornet öppnades för besökare år 2010. Inuti tornet finns dessutom en del intressant att se, t.ex. en samling av 4200 olika weißbier(en sorts veteöl)-glas. Om man en gång har vägarna förbi och är intresserad tycker jag även man kan passa på att gå en guidad rundtur i själva ölbryggeriet, samt förstås ta sig en öl eller annan uppfriskande dryck i deras egna Biergarten.
 
Kuchlbauer-Turm i Abensberg, Bayern, Tyskland
 
 
Har ni besökt nån av dessa platser? Tipsa gärna om intressanta eller fascinerande platser i Europa som ni själva sett!

Kommentarer :

#1: FREEDOMtravel

Vad kul att du blev inspirerad och gjorde ett liknande inlägg! Otroligt vad mycket det finns att se i Europa, vi har inte sett något av de fem ställen du tipsar om...!

Svar: Alltid bra när bloggare kan inspireras av varann, speciellt sålänge man länkar till källan till inspirationen :)
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :