bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Turist i Åbo

Tidigare hade jag bara lagt upp några mobilbilder från sista dagen i Åbo när även mamma och hennes fästman var på besök, men nu tycker jag att lite bättre bilder får åka upp också! :) Egentligen har jag väl aldrig turistat riktigt ordentligt i Åbo...  Men den där dagen blev det iallfall några timmar av turistande med hotellövernattning och allt - klicka HÄR för att se var vi bodde och var vi åt supergod lunch i Åbo.
 
Först ut Domkyrkan, Åbos stolthet :) Byggt i slutet på 1200-talet och så mäktig, både utanpå och på insidan - bör inte missas om man besöker Åbo!
 

Detta foto togs faktiskt inte nu, utan är från nåt tidigare år.
 
Fint altare
 
Mäktigaste vyn inuti kyrkan
 
Ger verkligen en medeltida känsla
 
 
Längs med långsidorna finns även en hel del utställningar med kistor, skulpturer etc, samt att man kan försöka sig på att läsa texterna på uråldrig svenska som är inristade i golvet, där lite viktigare människor begravts nån gång i tiderna.
 
 Det här ska säkert föreställa nån viktig herreman :)
 
 Vackert i Domkyrkoparken
 
 Tyvärr hann saluhallen stänga, så tog bara en bild på själva byggnaden. Har ju ändå varit där ett par gånger förut, men hade ju varit kul om mamma fått kika in lite.. Den har för övrigt funnits sedan 1896, häftigt! Kan tänka mig att det var saluhallen samt torget som gällde när man skulle handla mat på den tiden. Saluhallen var kanske som dagens Citymarket eller S-market, typ? :) I saluhallen kan man hitta kött och fisk, special- och delikatessprodukter, bröd, mjölk- och ostprodukter samt kaféer och restauranger.
 
Bilderna nedan är från veckan före, då jag skulle hälsa på en vän och av en slump råkade hitta en park (Puolola parken) samt ett intilliggande bostadsområde som jag tidigare inte visste fanns. Hur fint och mysigt som helst, vilket härligt ställe i Åbo att bo på, och nära centrum dessutom!
 
 Detta påminner mig nästan om ett hus från nån saga, vet dock inte vilken.. Det är bara dendär spiraltrappan som förstör intrycket en aning.
 
Också ett intressant hus, undrar från vilket årtal det är..?
 
 Dehär verkar ju vara hyfsat nybyggda. Men så himla mysiga, skulle gärna bo här!! :) Vilka av dessa hus på bilderna skulle du välja att bo i?
 
I samma område hittade jag även ett hotell (Park Hotel) i jugendstil som ser rätt häftigt ut - det är definitivt nåt helt annat än standardhotellen i Finland iallafall! Tror dock det är i dyrare laget, men oj vad bröllopsviten och ateljésviten ser härliga ut, och de vanliga rummen med för den delen! Deras websida hittas HÄR.
 
Nån favoritbild? Vad tycker ni är ett måste att se när man turistar i Åbo?

Kommentarer :

#1: Jennifer - Globetrotter & Dreamer

Alltså jaaaa, Åbo har så mycket väldigt mysigt!! :) Kyrkan är så mäktig och Saluhallen mycket mysig. Gillar längan med de ljusa trähusen när man korsar bron från kyrkan mot stan!

Svar: Jo visst finns det mycket mysigt där, gillar också stadens gamla trähus! :)
Maria Norrgård

skriven
#2: MATILDA

Så fint :D

Svar: Tack!
Maria Norrgård

skriven
#3: Linnea

Jag har varit i Åbo fler gånger än jag kommer ihåg men bara kört rakt ut ut stan från hamnen :( Nästa gång kanske det blir lite turistande :) De där husen ser intressanta ut, jag är lite svag för gamla hus, gränder och kulturhistoria rent allmänt :)

Svar: Jo, lönar sig absolut att ta en liten titt på stan :)
Maria Norrgård

skriven

Kommentera inlägget här :