bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Norrsken - En dröm som gick i uppfyllelse

Igår när jag gick och lade mig kändes det som julafton, för något jag önskat mig så länge gick äntligen i uppfyllelse - att få se ett häftigt norrsken (eller aurora borealis som det heter på latin)!
 
Man kan ju tycka att jag som finländare borde ha sett massor av norrsken i mitt liv. Men icke, minns inte ens riktigt hur gammal jag var senast jag såg ett - jag var nog barn, eventuellt i undre tonåren. Kan inte minnas att jag sett det mer ett par gånger som barn heller, så minnet av norrskenen är lite suddiga... Grejen är ju den att om man inte håller koll på aktiviteten samt faktiskt går ut och stirrar upp i skyn tillräckligt ofta för att ha goda chanser att få se det, då ska man inte räkna med att få se det heller. Men på senare år tycks aktiviteten ha tilltagit, eller har folk bara blivit extra intresserade av fenomenet i och med att man numera kan följa med aktiviteten i realtid t.ex. via Service Aurora samt tipsa sina vänner snabbt via sociala medier som Facebook? Via den där websidan såg jag igår kväll att det var aktivitet till och med i norraste Tyskland, vilket ju ändå inte kan höra till det vanliga...!
 
Nå, min dröm på senaste år har inte bara varit att få se norrskenet, utan även att fånga det på foto, vilket jag lyckades helt ok med igår, speciellt med tanke på att jag aldrig försökt fota norrsken förut. Jag vill tacka OhDarling för dina klara och tydliga tips som verkligen hjälpte mig på traven, HÄR hittas hennes guide.
 
Här kommer alltså mina allra första norrskensbilder <3
 
 
 
 
Ifall det blir samma visa ikväll ska jag försöka hitta en lite bättre plats att fotografera på ikväll :) Hoppas även på att få syn på lite andra färger än bara grönt - igår skimrade ett stråk faktiskt till i flera färger vilket varade i ett ögonblick och så var det borta. Kändes lite magiskt ändå :)
 
Det är förresten rätt häftigt att jag uppfyllt två stora fotodrömmar i år, jag fångade ju även min allra första blixt på foto i somras..! Det inlägget hittas HÄR.
 
Vad tycks? Såg ni norrskenet igår och fick även ni till nåt foto? :) Länka gärna ifall ni också bloggat om norrskenet!

Kommentarer :

#1: Jennifer

Oj wow, ser verkligen häftigt ut! Var norrsken här i Bergen för några veckor sedan, syd-européerna blev helt galna haha :D

Svar: Hihi, det kan jag tro, för dem kanske det är once in a lifetime..! :) Jag vet utbytesstudenter från sydeuropa som först och främst valde att komma till Finland bl.a. för att de ville se norrskenen :)
Maria Norrgård

skriven
#2: Alva

Vilka fina bilder! Fick också lite bilder på norrskenet, kika in på min blogg :)

Svar: Tack! Ska genast kolla in dina bilder! :)
Maria Norrgård

skriven
#3: Oslofru

Så fin himmel <3

Svar: Tack! :)
Maria Norrgård

skriven
#4: Rebecka

Jag var också ute och såg norrskenet igår! Sååå vackert! Kommer inte heller ihåg när jag skulle ha sett det sist, kanske som barn någon gång. Försökte också fånga det på bild men min kamera ville inte riktigt samarbeta, borde skaffa ett stativ. Men fina bilder du fick, det var mäktigt att få uppleva det! Jag ska till Lappland i helgen så hoppas de syns då ännu! :)

Svar: Det går också bra med ett provisoriskt stativ, ett bord eller nåt :) Eller redan att hitta något att stöda kameran mot medans du håller i kameran och få lite mera stabilitet på det sättet - jag stödde kameran mot ett räcke när jag tog dessa bilder :) Oh, i Lappland tror jag det kan bli riktigt mäktiga norrsken...!! :)
Maria Norrgård

skriven
#5: Lisen

Vilka vackra bilder. Jag har aldrig lyckats pricka in norrsken så att jag hade kunnat fota dom, utan bara fått njuta av andras bilder. Men skam den som ger sig. En dag ska jag också få till det :)

Svar: Håll ordentligt koll på aktiviteten i höst så ska du säkert få till det! :)
Maria Norrgård

skriven
#6: VERONICA - fashion blog

Wow vad häftigt! Superballt :)

Svar: Tack så mycket! :)
Maria Norrgård

skriven
#7: Linnea

Åh! Jag blir lite avis :) Jag drömmer också om att få se norrsken. Jag har aldrig någonsin sett det och lär inte göra det här i Bayern heller ;)
Hälsningar Linnea

Svar: Nej i Bayern lär det bli svårt... :/ Och skulle det ske är det nog så galet kraftfullt att det skulle slå ut världens satelliter typ i samma vända :D I norra Tyskland ska det dock som nämnt ha funnits viss möjlighet att se det, vilket säkert är ovanligt med! Ni får fixa en Lapplandsresa eller nåt, där är ju ändå chansen störst att få se det :)
Maria Norrgård

skriven
#8: Maritza

Så Fint! Jag älskar då man ser norrsken! :D

Svar: Jo, det är fantastiskt! Och har så pass svaga minnen av att ha sett det som barn, så detta kändes nästa som första gången för mig :) Igårkväll spanade jag hela tiden, men förgäves... Hoppas det kommer minst en chans till i helgen :)
Maria Norrgård

skriven
#9: Resfredag

Underbart! Det syntes tydligen på många ställen i Stockholm, men inte där jag bor. Jag har sett ett litet en gång, men skulle gärna uppleva ett stort, maffigt - gärna uppe i Lappland!

Svar: Ja i Stockholm är det väl inte helt vanligt heller :) Jo, Lappland vore säkert en obeskrivligt magisk plats att se norrsken på! :)
Maria Norrgård

skriven

Kommentera inlägget här :