bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

10 platser på Teneriffa

 Jag bloggade ju för ett tag sen om 10 platser i Tyskland som jag besökt, inlägget hittar ni här. Nu är det dags för 10 platser på Teneriffa som jag varit på, igen har jag gjort mitt bästa för att välja ut bara en bild per plats :)
 
1. Teide
 
 
 Teide nationalpark är ett naturskyddsområde där en av världens största vulkaner finns (dock vilande för tillfället) -  högsta punkten är 3,718 m. Man ska dock vara beredd på att det är betydligt svalare där uppe än nere på nån strand, vilket jag själv dumt nog inte var, så blev rätt kallt med bara skjorts med tanke på att det ännu fanns en hel del snö där uppe i februari.. Hur som helst, häftigt och annorlunda landskap var det och det går hur bra som helst att hyra bil och köra själv, eftersom vägarna är i väldigt bra skick!
 
2. Masca
 
 
På vägen tillbaka från Teide besökte jag Masca, en liten by (har idag 120 invånare enligt wikipedia) som ursprungligen byggdes av urinvånarna (guancherna), vilka levde utan kontakt med resten av ön fram tills det att spanska erövrarna intog dalen och dödade alla som var bosatta i byn.. Efter det verkar byn ha varit bortglömd igen fram tills 1927 och först 1991 byggdes en väg så att det gick att ta sig fram med bil - innan tog det flera dagar att ta sig bort därifrån till fots eller med åsna. Har även läst nånstans att pirater ska ha hållit till där, eftersom dalen råkade vara ett perfekt gömställe. Sen är det ett "mekka" för vandrare :) Absolut sevärt, men vägen dit är otäckt slingrig och hisnande måste jag förvarna er för (skulle aldrig aldrig själv köra där, för jag är en fegis i trafiken annars också)... Men själva vägen var åtminstone i gott skick!
 
 
3. Santa Cruz
 
 
Santa Cruz är Teneriffas huvudstad, finns både moderna höghus och gamla fina byggnader, och förstås bra shopping! På bilden ser ni ingången till Mercado de Nuestra Señora de África, som är en trevlig marknad om man vill titta på lite färska frukter och grönsaker, kryddor, färskt kött, blommor och allt vad som nu fanns där. Väldigt fint vad det!
 
 
4. Anaga
 
 
Anaga är en skyddad naturpark bestående av berg och skog som ligger på norraste Teneriffa - som ni ser på bilden är detta område överlag mycket lummigare och grönare än södra delen av ön! Mercedes-skogen var också väldigt annorlunda. Vi kom oss tyvärr aldrig ner till andra sidan av bergen och till norra kusten, eller ja, vi yrade omkring länge utan att hitta rätt helt enkelt och var tvungna att försöka hitta tillbaka innan det skulle börja skymma.. Hade ju gärna sett bl.a. Taganana.. Jag rekommenderar verkligen att ha en bra karta med här, för GPSen hade inte alltid heller koll på var vi befann oss..
 
 
5. Candelaria
 
 
 Candelaria är framför allt en stor katolsk religiös attraktion där att man hittar Basílica de Candelaria - där man traditionellt tillbett Jungrun av Candelaria (skyddshelgon för Kanarieöarna). Kyrkan är väldigt mäktig, och även fin på insidan. Det var också trevligt att titta en stund på det mäktiga havet, vågorna var stora här :)
 
6. La Laguna
 
 
Hade svårt att välja bild här, ingen kändes liksom tillräckligt representativ för den här staden. Men jag ville definitivt ha en arkitektonisk (fick slå upp det ordet för att få rätt stavning, haha..!) bild, eftersom denna stad är full av gamla och fina byggnader, i lite olika stilar. Jag fotade som en galning, för jag bara såg gamla och fina/ovanliga/häftiga byggnader vilken gata vi än gick på i princip :)
Detta är för övrigt Teneriffas ursprungliga huvudstad (grundades för mer än 500 år sen), Kanarieöarnas "kulturella huvudstad" och ett Unesco världsarv.
 
 
7. Puerto de la Cruz
 
 
 En annan fin stad som man dock kanske inte vill bo i om man vill ha en mera solsäker destination, eftersom klimatet är fuktigare och mer varierande än på de mera typiska turistorterna. Dock kan jag rekommendera en snabbvisit eller dagsutfärd iallafall, t.ex. om man tänkt köra en vända runt ön :) Vi hann inte se så mycket av innerstaden, utan vi höll oss mest nära vattnet, där det fanns en del trevligt att fota.
 
8. Los Gigantes
 
 
 Los Gigantes är en liten ort namngedd efter the höga klippformationerna Acantilados de Los Gigantes som ska vara runt 500 meter över havsnivå och stupa rakt ner i havet, en del av dessa klippor ser ni på bilden ovan. Man ska kunna åka med båt härifrån för att kunna beundra de mäktiga formationerna och vill man kan man också kliva av i ett sund och vandra längs med en vad jag har hört ska vara en ganska brant vandringsstig upp till Masca. Dock behöver man troligen ta taxi tillbaka ned till civilisationen (eller så gör man tvärtom, tar taxi upp, går ner och tar en båt tillbaka), för att gå både upp och sedan ner tillbaka för att ta en annan båt tvivlar jag på att många orkar med, ska ta några timmar bara en väg.. Själv har jag inte vågat mig på detta äventyr ännu.. :P
 
9. Montaña de Guaza
 
 
Detta är nog det perfekta nybörjarberget (ligger alldeles intill Los Cristianos) om man vill prova på lite vandring! Utsikten är inte alltför hisnande (inga stigar intill djupa stup som går rakt ner eller liknande), utan stigarna är ganska breda och man kan hålla sig mera mot bergsväggen om man är höjdrädd som jag, så känns det inte som att man kan ramla iallafall ;) Det är heller inga branta stigar om man håller sig till huvudstigarna, så det är inte särskilt fysiskt utmanande heller, om man undviker de allra hetaste timmarna iallafall. Bra och stadiga skor ska man dock ha, för det är ju inte direkt ett jämnt underlag, utan finns stenar i olika storlekar lite överallt.
 
 
10. El Duque
 
 
En turistort på södra Teneriffa för de mera välbärgade turisterna, nyare och mycket fräschare och finare än t.ex. slitna Los Cristianos. Finns ett lyxigt shoppingcenter som heter CC Plaza del Duque och vid playa del Duque finns CC Mirador del Duque, ett litet shoppingcenter med några små butiker, ett par restauranger och en liten plaza i mitten (också här dyrt, men miljön är så härligt pittoresk eller hur man ska säga :)) De brukar ha en marknad i el Duque ett par gånger i veckan också, och så finns det en fin strand m.m. 
 
Har ni varit på Teneriffa? Vilka ställen har ni besökt isåfall? Kul att veta vad ni andra tycker och rekommenderar också :)

Kommentera inlägget här :