bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Mörkchoklad/kakao mot rethosta

Tänkte dela med mig av ett tips mot rethosta som lär ska vara effektivare än de flesta mediciner:
mörkchoklad, eller rättare sagt kakao!
 
Som exempel ordinerar en läkare i Norrköping hellre choklad än hostmedicin mot rethosta, eftersom han påstår att varken receptfria eller receptbelagda hostmediciner är särskilt effektiva (källa) - då kan man ju lika gärna ta till ett billigare medel som dessutom inte har biverkningar (iallafall inte sådana som mediciner har).
 
I samma källa (och även enligt många andra artiklar jag läst, t.ex. denna från Aftonbladet) framkommer att det är ämnet teobromin i kakaon som lindrar rethostan, och att detta ämne är tre gånger så effektivt som kodein (det vanligaste verksamma ämnet i traditionella hostmediciner) - rekommendationen är två koppar drickchoklad eller 50-100 gram mörkchoklad. Logiskt sätt gäller förstås ju högre kakaohalt, desto effektivare lindring!
 
Har testat detta flera gånger själv då jag haft rethosta och upplever faktiskt att det lindrar nästan genast - om jag t.ex. vaknar mitt i natten av rethosta så har det fungerat toppen att äta ett par bitar mörk choklad och efter det har jag oftast kunnat somna om utan problem :) Har jag inte haft nån mörkchoklad hemma har jag som nödlösning tagit en tesked rent kakaopulver. Inte lika gott, men effektivare än så kan det väl knappast bli..! Annars så tycker jag det lindrar bäst om man låter chokladen/kakaon långsamt smälta i munnen istället för att man tuggar i sig den för snabbt.
 
mörkchoklad eller kakao mot rethosta
creative commons/Simon A. Eugster
 
Har nån annan testat denna huskur? Tycker ni den har hjälpt?
Taggar: choklad rethosta, kakao rethosta, mörkchoklad rethosta, rethosta;

Kommentarer :

#1: Wilma Ahlborg

Det är så gott med mörk choklad men har aldrig testat huskuren. Jag får också ont i huvudet at mörk choklad så kan inte äta för mycket av det.

Svar: Äsch, synd att du får huvudvärk av mörkchoklad/kakao.. :/ Då du lider av rethosta kanske du får stoppa in en huvudvärkstablett samtidigt som du intar mörkchokladen :D
Maria Norrgård

skriven
#2: Wilma Ahlborg

sv: Ja visst är dom underbara, älskar dom verkligen och kommer förmodligen att bo i dom!
sv2: Ja den är jättegod men min favorit är nog Chocolate fugde brownie, sååå god! kram

Svar: Min personliga favorit är nog Cookie Dough tror jag :)
Maria Norrgård

skriven
#3: Wilma Ahlborg

Sv: ja den är också god!! Kram

skriven

Kommentera inlägget här :