bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Santa Cruz - Teneriffas charmiga huvudstad

Jag har bloggat lite grann om Teneriffas huvudstad Santa Cruz förut, men tänkte nu skriva ett lite mera informativt inlägg (förstås fullproppad med inspirerande bilder också!) om staden.
 
Santa Cruz är inte bara huvudstad på Teneriffa, utan även i provinsen Santa Cruz de Tenerife som innefattar öarna Teneriffa, La Gomera, El Hierro och La Palma. Santa Cruz och Las Palmas (Gran Canaria) delar i sin tur titeln som huvudstad i det autonoma området Kanarieöarna. 
 
Staden har en 500-årig historia bakom sig, men blev huvudstad först år 1822, eftersom den ursprungliga huvudstaden var La Laguna. I utkanten av Santa Cruz finns även den besöksvärda stranden Las Teresitas. Den årliga karnevalen i Santa Cruz som brukar inledas 40 dagar före påsk och håller på i en vecka måste förstås också nämnas! År 2013 hade staden enligt spanska wikipedia 206.593 invånare.
 
El Guajiro Tabaqueria in Santa Cruz de Tenerife
Teneriffa möter Kuba :) 
 
street art in Santa Cruz, Tenerife
Väggmålningar av det dekorativa slaget som verkligen smälter in i miljön istället för att sticka en i ögonen :)
 
colonial architecture in Santa Cruz, Tenerife
Charmiga fönsterluckor av något slag, antar arkitekturen härstammar från kolonialtiden :) 
 
Alameda del Duque de Santa Elena at Plaza de España
Detta är ingången till Alameda del Duque de Santa Elena-parken vid Plaza de España. Detta ska dock vara en rekonstruktion av den ursprungliga ingången som byggdes 1787.
 
knitting tree art in Santa Cruz, Tenerife
Underbar virkningskonst i Alameda del Duque de Santa Elena-parken. Om de fortfarande finns kvar idag kan jag dock inte svara på.
 
Plaza de España and Monumento a los Caídos, Santa Cruz
 Plaza de España med sin långgrunda fontän (som dock inte verkade vara i funktion just då). I bakgrunden syns ett monument format som ett kors, som är en hyllning till de stupade i spanska inbördeskriget.
 
vertical garden and green walls by Patrick Blanc in Santa Cruz
Kring Plaza de España hittar man dessutom en av Patrick Blancs berömda "green walls", även kallat "vertical garden". På pinterest hittar ni mera av de härliga kreationerna av Patrick Blanc.
 
restaurant Piazza del Lago at Plaza de España, Santa Cruz
Man kan även passa på att äta lite italienskt på restaurangen Piazza del Lago som ligger alldeles intill fontänen på Plaza de España :)
 
La Recova S/c De Tenerife, Santa Cruz
Detta är en härlig marknad som jag tycker är besöksvärd, även om man inte tänkt köpa något. Här säljs bl.a. frukt och grönsaker, kött, kryddor och grönväxter. Lite krimskrams får också plats. Den kallas lite kortare för La Recova, men egentligen heter den El Mercado de Nuestra Señora de África, vem orkar nu uttala det? ;)
 
Mercado de Nuestra Señora de Africa
Detaljerna är genomtänka i de olika försäljningsstånden!
 
Mercado de Nuestra Señora de Africa in Santa Cruz, Tenerife
I mitten av marknaden finns ett sorts öppet torg.
 
Vill ni se ännu mera bilder från Santa Cruz rekommenderar jag inlägget "Två dagar i Santa Cruz", och man kan även söka mera i sökfältet på bloggens startsida, som finns i vänstra spalten :)
 
Har ni varit i Santa Cruz? Vad rekommenderar ni? 
Någon favoritbild? :)

Kommentarer :

#1: Robex Lundgren

fint

Svar: tack!
Maria

skriven
#2: Yinni

Åh vilket exotiskt ställe, får kanske bli en resa dit någon gång i framtiden. Ha en trevlig stund där!

Svar: Jo, jag rekommenderar det verkligen! :) Men jag är ju själv inte i Teneriffa just nu, utan detta är gamla bilder från de senaste två åren som jag varit där :)
Maria

skriven
#3: Liniz Travel

Åh så vackra bilder ;) såg oxå de virkade trädklädnaden för länge sen. Kram

Svar: tack ska du ha! Kul att du också såg "trädkonsten" :)
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :