bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Teneriffa(o)väder

Jag skrev ju igår om senaste dagarnas åskväder här på Teneriffa, så nu tänkte jag berätta lite kort vad som händer här nere. Det som pågått är tydligen en tropisk storm söder om Kanarieöarna som stött ihop med ett högtryck från Afrika, i nån nyhetsartikel läste jag också nåt om en sub-saharisk tropisk storm. Nå, högtryck och tropiska stormar om vartannat kort sagt. Det ska ha registrerats totalt 3.162 blixtar på Kanarieöarna under 10 timmar mellan onsdag och torsdag..! Den här tiden på året brukar det inte vara såhär, media och folk som bor här menar att det är rent av onormalt. Antar att allt kom på en gång nu då vi haft så många så gott som helt regnfria månader.. 
 
Under åskvädret natten till fredag var jag hemma och kunde njuta av utsikten från balkongen över havet - härligt! Dessutom lyckades jag få blixtar att fastna på foto för första gången, wow!!
Åskvädret var inte riktigt lika intensivt som det i onsdags dock, hade nog fått till ganska många fler foton om det hade varit så pass häftigt! Fast då regnade det också häftigare så skulle antagligen ha blivit problem på den fronten istället...
 
 Här nedan de två bästa fotona - kom dock ihåg att jag är en fullständig amatör vad gäller blixtfotografering och jag tänkte inte ens på inställningar utan använde bara en extern avtryckare (eller vad det nu heter) och fotade med sekvensfunktionen (ett foto/sekund ungefär) och hoppades på det bästa typ.. Nästa gång jag får möjlighet ska jag försöka tänka mera på inställningar och försöka fota helt manuellt.
 
 Lite suddigt, tyvärr - men en klar och tydlig dubbelblixt!! :)
 
 Här kan man bara skymta lite grann av blixten, men himlen lyste upp rätt snyggt :)
 
På bilden nedan ser ni annars hur det såg ut hela dagen innan åskvädret slog till - är inte säker på om det bara var extremt mulet och disigt eller om det var caliman som spökade igen.. Det var iallafall samtidigt väldigt varmt, så gissar nog på calima.
 
 
Ifall nån som läser detta har nån sorts erfarenhet av att fota blixtar, dela gärna med er av tips och råd om vilka inställningar det lönar sig att använda etc! Berätta i en kommentar eller länka till nån sida där det förklaras bra och enkelt :)

Kommentarer :

#1: Emmelie

Ojojoj, det pratades om åskväder här på västkusten i natt men än så länge har det bara regnat!

Svar: spännande tider vi lever i ;) En sommar utan åska är ju ändå inte en riktigt sommar heller! :)
Maria Norrgård

skriven
#2: sallu

ser ju coolt ut där med himmelen!
säkert halv skönt me lite regn emellan :D

Svar: Tack! :) Jo, det var riktigt skönt faktiskt, även om jag samtidigt blir lite seg i huvudet av lågtryck.. Men sådär som omväxlings skull :)
Maria Norrgård

skriven

Kommentera inlägget här :