bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Pärlor på Teneriffa: Bland fiskebyar, hippiesamhällen och nudiststränder

 
Här kommer blogginlägget om förra tisdagens fantastiska lilla äventyr. Jag och Antonio mötte först upp med ett par islänningar som var här på semester ett par veckor och som han i sin tur lärt känna via restaurangen där han jobbar. Wow vilka trevliga människor de visade sig vara - jag tyckte vi klickade direkt och kunde börja prata genast om dittan och dattan - något som i många fall inte brukar komma helt naturligt för mig. Himla synd dock att jag fick träffa dem först under deras sista dag på Teneriffa, men vem vet när vägarna korsas igen :)
 
Nåväl, efter att alla dykt upp på mötesplatsen i Torviscas började vi i sakta mak promenera till El Duque, kikade lite i det pittoreska köpcentret El Mirador som snarast ser ut som en sagostad i miniatyr och fortsatte längs strandpromenaden i riktning mot La Caleta, som är en liten fiskeby som än så länge tycks vara ganska befriad från turismen och som lär ska ha bra restauranger för den som vill äta riktigt bra fisk!
 
Strax före La Caleta tog vi en liten paus vid en strandbar där vi avnjöt lite sangria:
 
Med förnyad energi fortsatte vi genom La Caleta, förbi restauranger, små fiskebåtar och mysiga medelhavsliknande boenden där invånarna satt utanför sina hem och socialiserade. Stämningen är så totalt annorlunda än i Los Cristianos och Las Americas t.ex. som ju domineras av turister. Nästan så jag inte ens vill blogga om det här stället av rädsla av att även denna by ska bli lite väl påverkad av turismen - men samtidigt kan jag inte låta bli och hoppas att byn får förbli relativt orörd.
 
En härligt blå dörr som jag kärade ner mig i
 
Små fiskebåtar
 
 
  Vy över La Caleta
 
Precis där byn slutar börjar La Caletas skyddade naturområde, vilket var vårt huvudmål för dagen. Vi behövde inte gå många hundra meter innan vi vandrade ner i en vik där det bor ett helt gäng med hippies, de flesta i simpla bungalows eller tält, någon hade t.o.m hittat sig en egen liten grotta att bo i. Vi var alla överrens om att det vore väldigt härligt att prova på att bo såhär iallafall ett tag. Helt underbart!
 
Så här ser början av naturområdet ut från La Caleta sett, ni ser också stigen som man går uppför för att komma upp på "platån".
 
 Första hippie-samhället ovanifrån, hur härligt ser inte vattnet ut här? Något helt annat än det grumliga vattnet i Los Cristianos.
 
På väg ner för att undersöka hippie-livet
 
 Här har vi grottan som jag snackade om
 
 Vi frågade förstås om det var ok innan vi fotade här eftersom husägaren också hade fastnat på bild. Detta var nog den allra ljuvligaste bostaden vi såg där, i denna skulle jag lätt kunna spendera en helg eller så!
 
 Vi vågade inte gå in och titta eftersom det inte verkade vara nån där just då, men vi är ganska säkra på att detta är en typ av bar - kanske ett sätt att tjäna en slant via enstaka förbipasserande törstiga turister? :)
 
 Och så en till boendeform
 
Började dock fundera lite på vad invånarna tycker om att få besök av turister varje dag, men bl.a. med tanke på den där baren så tror jag faktiskt att de kan generera lite inkomster genom de turister som passerar (tror inte direkt det är några stora massor som överhuvudtaget hittar hit heller). Sålänge man inte beter sig störande, är skräniga eller visar bristande respekt så uppfattar jag det som att de tar det hela med lugn. Gå dit, beundra den enkla livsstilen och gå vidare, typ. Sen är det ju inte direkt som att de har privaträtt till marken, läste faktiskt nånstans att det t.o.m. hänt att polisen bränt ner deras hem och kört bort dem förut eftersom de väl inte egentligen ens får bo där. Hemskt tycker jag det är ändå för jag tycker att de gott kan få leva sina enkla, icke-materialistiska liv där och kanske inspirera andra till simplare och lyckligare liv på köpet :) Må vara att kanske inte varenda en som bor här gör det helt frivilligt - jag kan tänka mig att en del av dem gör det av ren fattigdom också, och inte enbart för att de har en hippies själ.
 
Nå, vidare till vandringen - när vi igen kom upp på en "platå" tog vi nästa sittpaus. I nästa vik fanns en strand som jag läst ska vara en nudiststrand, även här verkar det bo folk i både grottor och bungalows etc. Vi orkade dock inte vandra ner dit (det var en väldigt varm dag), men jag ska definitivt tillbaka hit och den gången ska jag även ta mig ett dopp - kanske jag t.o.m vågar bada naken för första gången i mitt liv..? ;) Här tog vi alltså av på en stig som gick inlands och hittade småningom tillbaka till "civilisationen", hellyckliga över allt fint vi sett och över det perfekta vandringssällskapet :)
 
 Nudist-stranden uppifrån
 
 Zoomad bild, här bor några i hyddor som påminner om de (kanske något stereotypiserade) boenden som amerikas ursprungsbefolkningar bodde i :)
 
 
 Och så till sist ett par-foto :)
 
Hoppas jag lyckades ändra någons stereotypa bild av Teneriffa som en charterort där det inte finns något annat att göra än att steka på en strand och köpa klyschiga souvenirer, för tro mig, ön är så mycket mer än bara charter!

Kommentarer :

#1: sallu

intressant! o jättefina bilder :)

Svar: Jo, det var det verkligen! :) Och tack!
Maria Norrgård

skriven
#2: Sanna Eriksson

Så himla cool grotta! Var det varmt när ni var där? Ser riktigt härligt ut i alla fall :D

Svar: Jo, vågade dock inte kika in i den, skulle ha kännts lite fräckt och på gränsen till hemfridsbrott kanske :) Jo, det var en väldigt het dag och hög UV-strålning, brände mig lite trots SFP 50...! Så bara att promenera långsamt, dricka mycket vatten, skydda huvudet och ta pauser så ofta som det behövs.. ;)
Maria Norrgård

skriven
#3: daniela

du har alltid så fina bilder i din blogg! :)

Svar: Tack så mycket :)
Maria Norrgård

skriven
#4: Jenny

Ooh så fina bilder! Roligt att se en annan sida av Teneriffa! :)

Svar: Tack så mycket! :) Jo absolut, speciellt som många inte ens verkar veta hur mycket häftigt det finns att se på Teneriffa och resten av Kanarieöarna, utan tror att det enbart är en skräpig charterort som saknar genuin natur, kultur, historia etc (det trodde jag ju själv också då jag erbjuds praktikplatsen och innan jag började söka närmare information om ön..!) - kommer säkert ta upp mera sånt här i bloggen framöver! :)
Maria Norrgård

skriven
#5: Frida G Svensson

men åh vilket omedelbart ressug man får!

Svar: Kul, antar jag lyckades med mitt inlägg då ;)
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :