bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Storebror ser dig..

"De vet mer om dig än du själv. De håller ständig koll på vad du gör och med vem du gör det. De är säkerhetstjänster, hackare och bolag som tjänar sina pengar på att samla in och sälja data om dig. Och de ser allt." - Spotlight
 
Bild lånad från Yle Arenan
 
"Storebror" vet nog allt du gör.. Detta är inte något man direkt reflekterar varje dag man är online, men kanske man borde börja göra det oftare. Man börjar ju nästan fundera kring hur man ens vågar blogga, för det man publicerar är ju helt öppet och det krävs inte ens hackers för att någon ska få veta en massa om en själv och ens liv.
Fast å andra sidan är man ju medveten om att alla kan läsa detta, så man väljer ju att formulera sig annorlunda och man tänker efter mera vad gäller att dela med sig av mera privata saker.
 
Men vem (förutom de jag har på vännerlistan) ser allt jag skriver och publicerar på Facebook, fast jag själv inbillar mig att det är "hemligt" för resten av världen? Och ännu mera skrämmande - vem kan tänkas läsa mina e-mail eller privata meddelanden på Facebook eller på Whatsapp? Och hur kan denna information tänkas användas? Tyckte det var ganska skrämmande hur någon kan bli kopplad till terrorism, fast personen i fråga enbart råkat vara bekant med en som en gång var misstänkt för terrorism (vilket inte ens var fallet om jag förstod det rätt), eller hur de med tillgång till all ens data kan veta saker om en innan man ens vet om det själv eller har offentliggjort det - t.ex. att ens förhållande håller på att ta slut.
 
Kolla helt enkelt dokumentären "Ingenting är längre hemligt" så förstår ni vad jag pratar om -  dokumentären går att ses på Arenan i två delar och ligger uppe 16 dagar till.
 
Vad väcker detta för tankar hos er? Hur ska man förhålla sig till detta utan att bli totalt paranoid?

Kommentera inlägget här :