bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Backpacker eller suitcaser-listan

Vad passar väl bättre en ledig söndag än att fylla i en rolig blogglista? Det är Resfredag som ligger bakom succélistan "backpacker eller suitcaser", och jag hakar på, som så många andra resebloggare.
Vem är du när du reser?
 
 
1. Dyka i från poolkanten eller smyga i från badstegen/poolkanten?
Jag är inte så värst simkunnig och klarar inte av att dyka eller hoppa i vatten då jag ogillar att befinna mig under vattenytan, så jag smyger i. Dessutom vill jag inte alltid blöta ner mitt hår om jag inte planerat att tvätta det efteråt.
 
2.  Backpacker eller “suitcaser”?
Det här beror nog lite på hur jag reser... Jag är glad att jag valde rygga i t.ex. Australien, för överlag gillar jag inte riktigt att dra runt med resväskor, speciellt inte om jag ska flytta på mig flera gånger. Fast ska jag inte flytta runt så mycket under min resa så kan jag nog tänka mig en resväska, som t.ex när jag var i Israel. Så jag är lite både och, om än jag rent spontant kanske skulle säga backpacker.
 
I en vidare mening kan också avses att en backpacker är mer spontan och tar dagarna som de kommer, medans en suitcaser har allt förhandsbokat och planerat. I den meningen är jag lite mer åt suitcaserhållet, särskilt vad gäller boendet som jag helst vill ha på klart på förhand. Att boka utflykter beror lite på om förhandsbokning krävs/rekommenderas för att man ska få plats. Och på ett ungefär brukar jag väl försöka fundera ut hur dagarna ska spenderas, men vissa saker lämnar jag även öppet.
 
 
3. Packa kvällen före eller packa i god tid?
Jag börjar i god tid, gärna en vecka på förhand lite beroende på vart jag ska förstås. Packa allt i sista stund är sånt jag gör i mina mardrömmar där jag fortfarande är hemma och packar och letar mitt pass samtidigt som boarding startar en timmes bilfärd bort... 
 
4. Sladda in på tågstationen/flygplatsen precis på håret eller vara där 1 timme innan deadline?
Jag vill vara på plats i god tid. Vad som är god tid beror ju på färdmedel och hur stor flygplatsen är. Min närmaste flygplats har typ två utgångar så där behövs då inte 2 timmar som i allmänhet rekommenderas. Däremot rekommenderades hela 4 timmar före flygets avgång i Ben Gurion, Tel Aviv, inte utan orsak kan jag intyga!
 
5. Paketresor eller sy ihop själv?
Syr helst ihop själv, sällan någon annan lyckas få ihop en hel resa precis som jag skulle vilja ha det. Men helt främmande för paketresor är jag väl inte heller. Skulle t.ex. kunna tänka mig en gruppresa för höstvandring till Lappland, eller paket/gruppresa till destinationer som är lite mer svårresta på egen hand.
 
6. Foodie eller naturjunkie?
Jag säger nog natur, även om det delvis beror på destination. T.ex. i Singapore var nog maten mer intressant, medans Australien inte bjöd på alltför häftiga kulinariska upplevelser men däremot fantastisk natur, för att inte tala om djurlivet! 
 
Inte den som ligger hela dagen på stranden, men värme det gillar jag! /// Vacker natur slår allt, här på Tasmanien
 
7. Skidsemester eller sandstränder?
Jag är inte så mycket för att skida eller åka slalom, så jag säger sandstränder. Sen är jag inget badlejon heller riktigt, men vackra stränder det kan jag nog inte få nog av. Och så är värme bekvämare än köld.
 
8. Återkommande favoriter eller nya destinationer varje gång?
Det är sällan jag återvänder till en plats jag redan besökt. Undantagen finns (t.ex. Stockholm, och Teneriffa som jag pendlade till ett tag av privata anledningar) och jag längtar tillbaka till både Israel och Australien. Men samtidigt finns det så mycket osett i världen, så nya destinationer får oftast förtur. Jag reser ju trots allt huvudsakligen för att upptäcka och uppleva, och inte så mycket för att "bara vara" som jag antar ofta är anledningen till att man återvänder till samma plats.
 
9. Roadtrip eller tågresa?
En scenisk tågresa lockar just nu, t.ex. genom Schweiz. Men finns det resesällskap så älskar jag roadtrips! Ensam reser jag inte gärna runt med bil dock, inte i alla fall utomlands eller någon längre sträcka inrikes (blir yr efter ca. 2 timmar och har svårt att köra mera efter det). Men ja, jag väljer roadtrip med sällskap, speciellt om jag inte behöver ha huvudansvaret för körningen och så kan jag hjälpa till när en annan vill vila.
 
Teneriffas serpentinvägar nära Masca. Här ville jag definitivt inte köra själv, andra fick sköta den biten...
 
10. Systemkamera eller mobilkamera?
Med den utrustning jag har just nu säger jag systemkamera. Ja, den är bökig, men bilderna blir ju av en annan kvalité och med min vidvinkellins får jag mer rymd och liv i bilderna jämfört med mobilkameran. Mobilen använder jag också, främst till motiv som är instagramvänliga eller extra fina motiv som jag vill ha i dublett. Skulle jag investera i en mobil med betydligt bättre kamera och bra minne kunde jag eventuellt tänka mig att ibland bara ha telefonen, om jag dessutom köper en vidvinkellins till den. Jag kan knappt leva utan vidvinkel!
 
11. Morgonmänniska eller kvällsmänniska?
Varken eller. Jag är den som sällan orkar mig upp till soluppgången, samtidigt tycker jag det är skönt att gosa ner mig i sängen ganska tidigt efter en dag av äventyr - chansen är inte så stor att ni ser mig på hostelets vilda fest eller att jag är ute sent på barer under resan. Fast jag vill heller inte sova bort hela förmiddagen, jag reser väl inte för att bara sova heller. 
 
Eller kanske är jag helt enkelt en kroniskt utmattad duva?
 
 
OM jag orkar vakna till en soluppgång (och nu räknar jag inte med mörkaste midvintertid i Norden, för har man inte vaknat före soluppången då så är man verkligen en sjusovare), så är det troligtvis när jag campar eller har vakskift. Ovan en soluppgång från en strand i Tasmanien där vi tältade en natt. 

12.  Spanien eller Italien?
Varför ska man behöva välja? Fast på sistone har jag sneglat mest på Italien, så jag säger väl det då. Har inga specifika Spaniendrömmar för tillfället.
 
13.  Läsk eller alkohol?
Eftersom jag är något av en nykterist så kanske jag säger läsk då. Nog för att det kan hända att jag tar ett glas vin eller annan dryck ibland på resan, men mest kör jag på alkoholfritt. Ännu hellre än läsk tar jag dock en ginger beer.
 
14.  Äkta böcker eller ljudbok?
Har inte ens orkat ge ljudboken en chans, och har inte orkat lyssna på en podd från början till slut än så länge. Jag är kanske helt enkelt inte en särskilt auditiv person, så jag läser helst en tryckt bok.
 
 
Har du också gjort listan, eller vad hade du svarat på frågorna?
Taggar: blogglista, listor, reselista;

Kommentarer :

#1: Lite mera rosa - Cornelia Tonéri

Oh yes, har svarat och länkat till din lista också :-)
https://litemerarosa.com/2019/01/21/im-a-suitcaser-yes-i-am/

Svar: Men vad roligt, ska spana in! :)
Maria

skriven
#2: Resfredag

Tycker det är så kul att läsa allas svar! Det blir som en snabbversion av ”Lär känna resebloggaren”...

Svar: Jamen precis, det kände jag med! Vi resebloggare borde turas om med att göra såna här roliga "lära känna"-listor! :)
Maria

skriven
#3: Jessica Högberg

Det var en fin lista, ska fundera på att göra den;)

Svar: Det tycker jag du ska! :)
Maria

skriven
#4: FREEDOMtravel

Kul att läsa! Känner igen mig i det där att man reser på olika sätt vid olika tillfällen. Själv är jag lite sen på bollen här ... men jag kommer nog oxå med min version, snart ;)

Svar: Ja precis, vid vissa tillfällen kan det ena vara mer praktiskt än det andra :) Ska bli kul att läsa din/er version också!
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :