bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

St Kilda Pier - among penguins, sailboats & seagulls

If you are visiting Melbourne and love animals you should definitely have a look at the colony of the adorable little penguins (Eudyptula minor) at the end of St Kilda Pier! These penguings are under protection and it's the smallest species of penguin in the world, which can also be found on Tasmania and in New Zealand. There is a larger colony residing on very popular Phillips Island, but if you have limited time you could basically skip that and just watch the smaller colony that is living in suburb St Kilda. They are getting active after sunset, so before that they are a bit tricky to spot. However, if you want to catch a couple of them on picture I recommend that you go there a little bit before sunset, because it's not allowed to take pictures with flash and therefore you won't get any good pictures in the dark. If you are only interested in the experience you should wait until later. If you keep your eyes open you may also spot some rakalis (some sort of water rat) in the waters. Below you will find some pics of a couple of penguins as well as the nice views at and around the pier.
 
Om man promenerar längs med piren och förbi St Kilda Pier Kiosk så kommer man till en plats där en liten pingvinkoloni hållit till sedan länge. Man började studera den 1986 och idag är den skyddad så att pingvinerna ska få fortsätta leva där. Arten som bor här heter dvärgpingvin (Eudyptula minor) och är världens minsta pingvinart, som förutom i södra Australien även hittas på Tasmanien och i Nya Zeeland. Verkligen hur gulliga som helst, men vilket oljud det kan bli trots deras storlek när de sätter igång om kvällarna!
 
En större koloni finns på Phillips Island som är ett väldigt populärt utflyktsmål när man är i Melbourne, men hinner man inte se allt i dessa trakter kan det kanske duga med att bara åka en sväng till St Kilda iställlet. Om man vill ha bättre chanser att se pingvinerna bör man vänta tills efter solnedgången - då finns även volontärarbetare på plats som hjälper turisterna att lokalisera dem bland stenarna med hjälp av någon sorts röd lampa (den färgen har tydligen inte en stressande effekt på de små liven). Ha också lite koll på vattnet/strandkanten där ni kan få syn på rakalis, en slags vattenråtta. De ser lite roliga ut med sina vita svanstippar.
 
Jag gick dit en sväng före solnedgången för att få dem på bild (man får inte fota med blixt, så ganska lönlöst att försöka fota dem i halvmörker), och vid ett annat tillfälle senare på kvällen eftersom det är då de börjar bli aktiva. Den dagen som jag var där tidigare såg vi bara tre stycken, kanske ett tjugotal där kring 9-10-tiden på kvällen.
 
Här nedan ser ni ett par av sötnosarna som kikade fram mellan stenarna:
 
penguins at St Kilda Pier, Melbourne
Ser de inte gosiga ut så säg?
 
Sailing boats and skyline at St Kilda Pier, Melbourne
Passade även på att fota de fina segelbåtarna och stadssilhuetten i bakgrunden.
 
St Kilda Pavilion, St Kilda Pier
Här har vi den charmiga kiosken i slutet av piren. Bakom den finns platsen där kolonin häckar.
 
Penguins (Eudyptula minor) in St Kilda, Melbourne, Australia
Pingvinisarna från en annan vinkel.
 
Cityline of Melbourne, St Kilda Pier, Australia
Ser ni skyskrapan med guldfärgad topp? Det är Eureka Tower som jag varit uppe i -  297,3 meter högt! Hisnande utsikt kan jag lova!
 
seagulls at St Kilda Beach, Melbourne, Australia
Även måsarna fick va med på några bilder...
 
Seagulls, St Kilda, Melbourne
 
Någon favoritbild? Vilket djur är det sötaste du sett på en utlandsresa?
Taggar: Melbourne, Victoria, Australia;

Jularna 2009-2016 - en tillbakablick

Så denna jul blev lite annorlunda om man jämför med alla andra jular jag firat i mitt liv. Detta är även första gången jag inte firar jul hemma, tänk, första gången på 29 år..! Det blev en del jobb på julafton och juldagen, men jag hann faktiskt ändå med ett svenskt julbord med ett trevligt gäng, i över 30 graders värme i en mysig park. Sen har jag ätit en del choklad och druckit julmust medans jag kollat lite julfilmer.
 
Istället för att bjuda på en massa bilder från julhelgen som jag i normala fall hade gjort så får ni en liten återblick på tidigare jular, samt även ett par bilder från årets jul, som ni ser i slutet av inlägget. Jag insåg nyss att vi faktiskt haft mestadels vita eller någorlunda vita jular på senare år, så har inte funnits mycket orsak till att klaga på de senaste jularna hemma i Finland i alla fall! Vi börjar med fjolårets jul och går tillbaka i tiden ända till 2009, sen som sagt lite kort om julen 2016 alldeles i slutet.
 
2015
Inte vidare med snö, men lite grann låg det faktiskt på marken på julafton - tyvärr regnade det dock på juldagen så den lyckan var kortvarig. Jag hade en härlig julafton med halva tjocka släkten (vi brukar vanligtvis vara rätt många som firar tillsammans), så där som det brukar va med julmys, god mat och julklappar som delades ut av självaste jultomten. Juldagen firades på fasters villa (sommarstuga) med risgrynsgröt, jullimpa och sötsaker. Det konstigaste som hände den dagen var nog den levande nässelfjärilen som vaknat till när sommarstugan värmts upp och sedan flaxade runt oss. Väldigt märkligt!
 
jul i Finland / Christmas in Finland
 Mysigt och enkelt julpyntat på sommarstugan/villan, finlandssvenskt julbord, brorsdotter som fattade mod att skaka hand med jultomten och trötta Molly.
 
2014
Detta år hade vi en väldigt vacker jul hela helgen, titta bara vilket magiskt landskap vi fick njuta av på julannandag! Jag kände mig lite melankolisk emellanåt över att vara så långt ifrån min dåvarande pojkvän, men trevligt var det ändå.
 
Finländsk jul / Finnish Christmas
 Juldukning, granen hemma hos pappa och precis sådant väder man vill ha på julen!
 
2013
Just då hade jag faktiskt en bloggpaus, men hittade lite bilder på Facebook där jag var väldigt aktiv. Hittar inte en enda bild tagen utomhus, så jag gissar på att denna jul inte var någon höjdare vädermässigt.
 
Julkatt, julgranspynt och hemgjord knäck
 Ronja som vaktar granen (eller funderar kring vilken av julgransbollarna hon ska attackera?), sötaste pyntet i granen och hemgjord knäck.
 
2012
 
Detta var kusin Alexanders första jul och jag tror att han på denna bild såg sitt livs första julgran, av minen att döma i alla fall. Jag har även bildbevis på att vi hade mycket snö denna jul.

Christmas tree, christmas cat and Winter wonderland
 Ronja vaktar som vanligt granen...
 
2011 & 2010
 
Vi hade perfekt julväder 2010, kan hända vi hade lite mindre av den varan år 2011. Sen får ni ett par bilder på alternativ till de vanliga pepparkakshusen, som mina duktiga kusiner pysslat ihop. Eiffeltorn blev det ena året, ett lusthus följande år.
 
alternativa pepparkakshus / gingerbread house inspiration
 
2010 & 2009
 
Åtminstone har jag dokumenterat att det var rejält kallt 23.12.2010, så skulle gissa att också julafton och juldagen var lagom frostig. Även 2009 hade vi toppenväder. 2010 hann vi för övrigt aldrig hämta in en gran till pappas hus, så det blev en alternativ julgran i form av någon sorts palmväxt istället... Funkar väl i nödfall!
 
alternativ julgran, vinterlandskap
 Snygga julpalmen, lantligt winter wonderland och bevis på när kvicksilvret låg på -29
 
 
Och så lite rykande färska bilder från julhelgen som varit:
 
Svensk jul i Australien
 Delar av julbordet i St Kilda Botanical Gardens där alla bidrog med något - lyckades vi inte ganska bra så säg? Humoristiskt att äta detta utomhus i 33 graders värme. Om kvällarna åt jag Guylians supergoda choklad och njöt av julmusten jag lagt beslag på ett par veckor tidigare.
 
Hur var din jul i år? Några speciella minnen från tidigare jular du vill dela med dig av kanske?
Ifall du bloggat om julen 2016 eller gjort en liknande tillbakablick får du gärna länka, tycker det är lite kul att se hur andras jular ser ut!
 

Australisk vs finlandssvensk jul

Tyvärr har jag inte kommit så mycket i kontakt med australienare ännu, då jag bott och jobbat på backpackerhostell och bara haft flyktiga möten med ortsbefolkningen hittills. Därför har jag inte stenkoll på hur en riktig australiensisk jul ser ut. Men som jag förstått det så finns det en hel del skillnader mellan hur julen ser ut i Australien och i Svenskfinland, delvis på grund av klimat men även på grund av influenser som tagits från olika håll. Rätta mig gärna om jag är helt fel ute, detta är information som jag hört eller läst om, har ej sett med egna ögon. Här kommer i alla fall fem saker som jag snappat upp:
 
1. Vi sätter en sjuarmad ljusstake (inspirerad av judiska menoran) i fönstret, många australienare tänder ett levande ljus i fönstret på framsidan av huset för att välkomna Maria, Josef och Jesus. Detta ska vara en irländsk tradition.
 
2. Hos oss äger det huvudsakliga firandet rum på julafton, de slår på stort på juldagen istället, såsom en hel del andra länder gör.
 
3. Vi myser mest till det inomhus under julen, de badar, surfar och tänder grillen. När de inte går till mässan, öppnar julklappar eller andra juliga saker åtminstone. Så vissa saker har vi ju gemensamt.
 
4. Vi tar in en julgran från skogen (eller köper en dyr gran om vi inte har egen skog att ta ifrån) - alternativt fuskar med plastgran, de dekorerar tydligen med ormbunkar, palmblad och blommor. Men många har nog också julgran i plast hemma tror jag. Julgranar finns det i alla fall gott om på stan.
 
5. Vi äter exempelvis ris à la malta eller plommonkräm med vispgrädde till efterrätt, de äter flamberad plommonpudding med t.ex. brandy, eller kanske pavlova. Plommon är i alla fall en gemensam nämnare här.
 
CC0 License
 
I brist på snö kan man i alla fall laga en sandgubbe...
 
Ni som upplevt jular på andra platser än hemma, vilka likheter och skillnader noterade ni?