10+ sevärdheter i Österbotten

Finland - turista hemma / Staycation / Oravais, Österbotten / Permalink / 2
Ni har väl inte missat att jag har bloggat en hel del om trevliga platser i mina hemtrakter under sommaren? En del av dessa inlägg har gått under serien "Turista i min hembygd" som nu består av 10 inlägg, men jag har även bloggat om olika platser i Österbotten utanför denna serie. Jag tänkte i alla fall sammanfatta sommarens staycation-inlägg nu, även om det antagligen kommer fortsätta dyka upp ett och annat inlägg om mina hemtrakter under höstens lopp. Gå gärna in på min Finland-kategori om ni vill läsa mina andra "turista-hemma-inlägg".
 
Här radar jag alltså upp mina 10 inlägg ur sommarserien:
 
Evenemangen är förvisso över för i sommar, men många av de jag nämnt är ju återkommande, så ni får i alla fall en överblick över vad det brukar finnas att göra här under somrarna!
 
 
Ett av de största järnbruken i Finland på 1700-talet och värt ett besök om man är intresserad av historia, gamla byggnader och föremål eller helt enkelt uppskattar vacker natur och miljö med härliga vattendrag!
 
 
En till naturskön plats från samma tidsepok i min hemby, som är värt ett stopp även när det inte vankas sommarteater på vår lokala dialekt!
 
 
Bilder från en mysig hamn i Nykarleby med badstrand och sommarcafé.
 
 
Ja, min favoritstrand i Österbotten helt enkelt - med fin sandbotten och en strand som sträcker sig hela 2,5 km!
 
 
En komplett nöjespark (och mer därtill) mitt i en liten by!
 
 
Ja, detta lär ska vara Finlands vackraste kyrka enligt en omröstning som gjordes häromåret, och jag tror jag är beredd att hålla med, fast jag nu inte har sett alla kyrkor som finns i Finland...
 
 
Det kanske snyggaste och mest speciella köpcentret jag besökt ligger i denna samma by. Här åt jag även min godaste gelato hittills.
 
 
Finlands största loppmarknad som äger rum ett dygn årligen i augusti. Allt mellan himmel och jord, och en del veteranbilar!
 
 
Om slaget i min hemby som hade en ganska avgörande utgång i finska kriget, samt foton från det vackra området kring slagfältet.
 
 
Vill ni forsätta läsa om och se bilder från mina hemtrakter så har jag dessutom bloggat om bl.a. smidesdagen vid Kimo Bruk, ett av Vasas bästa caféer (ytterligare ett favoritcafé kommer jag att blogga om inom en snar framtid) och Bäckishällorna, där man hittar rester från bronsåldern.
 
Har du kanske besökt en eller flera av dessa platser? Om inte, vilken av dessa sevärdheter skulle intressera dig mest om du besökte dessa trakter en dag?
#1 - - John Jonasson:

Fina bilder som alltid, Maria :) Har tänkt på detta ett tag sedan du började med temat, "Turista i min hembygd" att vilket bra initiativ du tagit!
De flesta personer, inklusive mig, tar hemorten för givet. Jag är från Sölvesborg från början och där har vi en känd ö som heter Hanö. varit där 1 gång i mitt liv, ändå så trafikeras den med färja flera gånger om dagen för den är bebodd. Jag har faktiskt, som du kanske sett, fotograferat "Medeltidsstaden Sölvesborg" med ett antal poster, men det har bara varit själva staden, ska "kartlägga" hela kommunen. :)

Svar: Tack så mycket, kul att du tycker det! :) Ja jag har också alltid tagit hemorten för given, fram tills det senaste året ungefär. Vet ej om det har med ålder att göra, eller det faktum att jag kanske kommer vara här väldigt lite i framtiden (var i världen jag kommer vara bosatt i framtiden vette fåglarna ;)), kanske lite av båda?
Maria

#2 - - Anna, New York - My Bite of the Big Apple:

Härligt initiativ med "Turista i min hembygd". Hoppas dina fina bilder och berättelser lockar många!

Jag har inte varit på någon av dessa platser men rivieran lät lockande.
Det såg också ut att finnas en hel del fint på den där loppmarknaden, av bilderna att döma. Kyrkan var väldigt vacker också, jag håller med!

Svar: Tack så mycket, det hoppas jag med! :)
Maria

Till början
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar Bloggtopplistan för Finlandssvenska bloggar - Bloggar.fi