bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Turista i min hembygd - introduktion och evenemangskalender

Jag tänkte att jag skulle köra en serie i bloggen under sommaren, med tips på lite olika sevärdheter och vackra platser i och kring min hembygd. Jag hoppas att detta uppskattas och att ni hittar intressanta platser att göra stopp på under sommarens roadtrips och dylikt! PS. Ni från Sverige kan ju t.ex. komma över med båt från Umeå till Vasa, och därifrån fortsätta er färd genom Österbotten, som till stor del dessutom är svenskspråkig, ifall ni inte redan kände till det!
 
 
I denna serie kommer jag troligen att hålla mig inom trakterna mellan Vasa och Jakobstad, men eventuellt kan det även dyka upp inlägg om platser lite längre bort från min hemort Oravais. Oravais hör till Vörå kommun och befinner sig här:
 
 
Oravais har inte bara vackra miljöer, utan även en intressant historia. Som exempel kan nämnas att Oravais är känt för Slaget vid Oravais som utkämpades den 14 september 1808 under finska kriget - det finns ännu idag rester från den tiden i form av byggnader och liknande, och numera kan man gå en historisk vandring med utsatta punkter med information, bilder, minnesplatser m.m. Ett annat historiskt minne är Kimo Bruk (grundat år 1703), som en gång i tiden var Finlands mest produktiva järnbruk. Denna plats är intressant både historiskt och för att den är så himla vacker miljömässigt! Vi kan till och med gå ända tillbaka till vikingatiden om vi så vill - det kanske jag bloggar om senare i sommar, ifall jag hittar de gamla vikingagravarna jag minns från barndomen. Och oroa er inte ifall ni tycker att historia är torrt och tråkigt - då kan ni fokusera på trevlig miljö och vackra vyer istället :)
 
Näst ut i denna serie blir Kimo Bruk, tills vidare tänkte jag presentera ett litet smakprov bland alla evenemang som pågår i Österbotten nu i sommar. I princip alla evenemang som ordnas häromkring borde finnas att hitta i Österbottens evenemangskalender på nätet.
 
Juni:
23.6 - Bock's veckomarknad på Old Square, Vasa (varje sommartorsdag kl.15.00-18.00, lokalproducerade varor)
24.6 - midsommarstångsresning och fest vid Kimo Bruk, Oravais/Vörå kl.13-15 
29.6 - Allsång på Bock's, Vasa
29.6-6.7 - Loppis på Hellnäs uf, Vörå nära riksåttan
 
Juli:
1-3.7 - Smideskurs vid Kimo Bruk
2.7 - Smidesdag vid Kimo Bruk (köttsoppa, musik, sommargudstjänst, liten marknad/loppis m.m.)
6.7 - Allsång vid Rökiö kvarn, Vörå
6.7 - Familjedag på Slagfältet i Oravais, furirsbostället; ny tidsepok varje onsdag i juli (1700-1900-tal). Möjlighet att pröva på något praktiskt, t.ex. matlagning eller hantverk.
6.7 - Oravais Teaters nypremiär på Tre kärlekar - Oravais Teater brukar ha väldigt bra och populära föreställningar, så boka platser i god tid! Kolla länken för att se vilka dagar de har föreställning.
7.7 - Norrvallas Sommarfest med bl.a. Samir & Viktor och KAJ, Vörå
9.7 - Sommarmarknad, bakluckeloppis och Langradin (festtåg med ekipage), Vörå
9.7 - Vörådagsdans på Storberget i Rejpelt, Vörå
16.7 - Skärgårdsmarknad på Österö, Vörå
17-24.7 - Jakobs Dagar i Jakobstad - sommarens kanske största evenemang i Österbotten, med marknader och loppisar, musik, bokbytardagar, sport och fitness-program, kultur m.m.
 
Augusti:
12-14.8 - 1700-talsmarknad i Storkyro
14.8 - Allsångskväll på Österö
19-20.8 Juthbacka marknad i Nykarleby, Finlands kanske största loppmarknad med tiotusentals besökare varje år.
 
Ifall ni är extra intresserade av loppisar så har Tidstjuven sammanställt en fin loppisguide för sommaren.
 
Har ni tänkt gå på något av dessa evenemang? Vilka är era pärlor i Österbotten? Tipsa gärna i en kommentar!

Kommentarer :

#1: FREEDOMtravel

Vilken trevlig idé! Även om jag inte vet om jag kommer ha vägarna förbi...

Svar: Kanske det finns mera spännande platser i världen ;) Men det finns verkligen fina platser häromkring, fast det har ni ju på hemmaplan också. Men de som nu råkar ha vägarna förbi eller har nära till tar förhoppningsvis till sig av dessa tips :)
Maria

skriven
#2: Fantasy Dining

Ska läggas på minnet om vi roadtrippar snart, vilket jag tror vi kommer göra :)

Svar: Gör det! :) Hör av dig om ni råkar ha vägarna förbi och har lust att träffas en sväng :)
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :