Hejdå 2016 - välkommen 2017

Allmänt / Permalink / 11
Så var år 2016 till ända och 2017 har bara börjat. 2016 började lite knaggligt med ett förhållande som tog slut och allmän stress och osäkerhet vad gäller jobb och framtid efter att jag blev färdig med studierna. Det är många bloggläsare som frågat vad som hände med min pojkvän och jag har funderat på att skriva ett inlägg om det. Men jag tror att jag bara kortfattat avslöjar att efter att jag åkte tillbaka till Finland från Teneriffa i september 2015 så blev det med tiden allt mindre kommunikation och till slut hörde han i bästa fall av sig 1-2 gånger på en månad. Då fick jag nog och slutade skriva åt honom också. Vi gjorde aldrig slut sådär ordentligt eftersom han hittade på diverse undanflykter för att inte behöva skypa med mig, så det rann på något sätt bara ut i sanden. Jag vet inte med säkerhet vad som egentligen hände, men jag tror att han i slutändan inte var tillräckligt mogen för ett långvarigt och seriöst förhållande och fick kalla fötter. Jag tänker inte ta upp desto mera privata detaljer än så här i bloggen. Efter allt detta var jag väldigt förvirrad angående vad jag skulle göra framöver och hittade heller inget stadigare jobb utan vikarierade typ 0-50% på diverse ställen och bodde hemma hos föräldrarna för att spara så mycket pengar som möjligt. Jag volontärjobbade även lite grann på flyktingförläggningen hemma i Oravais. Till slut bestämde jag mig för att sticka iväg till Australien för att resa, jobba och hitta tillbaka till mig själv och stärka mitt självförtroende. Sagt och gjort, nu har jag varit i Melbourne i 2 månader och hittills känns det verkligen som bland det bästa jag gjort i mitt liv! Förutom tiden jag spenderat Down Under har jag under året även rest till Stockholm och satsat på att upptäcka närområdet i Österbotten som jag hittills i mitt liv mest tagit för givet. Ja, detta kan man väl säga att beskriver mitt år i ett nötskal rätt bra. I efterhand kan jag konstatera att jag sist och slutligen gjort det bästa av situationen, fast det kanske inte alla gånger kändes så toppen.
 
Jag sätter inte upp några särskilda mål för år 2017, men jag utgår väl från att större delen av året kommer spenderas i Australien och eventuella andra länder jag besöker på väg tillbaka till Finland, bara pengarna räcker till naturligtvis... Och så vill jag gärna spendera julen hemma i Finland. I övrigt tar jag allt på känsla, man kan aldrig ändå riktigt veta vart de små stigarna leder en. Jag har ändå lite tankar i huvudet vad jag vill göra under specifika månader, men inget är spikat eller så. I fjolårets inlägg med funderingar kring hur år 2016 skulle bli skrev jag "Detta känns som ett år där jag antingen kommer hitta ett kontorsjobb i en europeisk storstad, eller också kommer jag att ge upp och flytta till bushen i Afrika och leva det simpla livet, typ." Storstad blev det i alla fall, om än inte i Europa. Det blev heller inget av att bosätta mig i afrikanska vildmarken, men jag har åtminstone hikat i australisk natur och kanske jag även kommer bo ett tag i Australiens outback framöver, vem vet!
 
Vad gäller bloggen så tycker jag att jag har utvecklats nischmässigt. Jag håller fortfarande fast vid att jag får blogga om precis vad jag känner för (matlagning, skönhet, inredning eller vad det nu kan vara), men fokus på reserelaterade inlägg har per automatik ökat och fotografering är fortfarande ett väldigt viktigt inslag mitt bloggande eftersom det även är min främsta hobby. Jag blev dessutom riktigt aktiv på Instagram i våras när jag skaffade en ny mobil med bra kamera. Det tog ett tag innan jag förstod vikten av hashtaggar och att aktivt följa, gilla och kommentera hos andra, men nu har jag nog ganska bra grepp om hur det funkar och har just nu över 550 följare där. Min Facebookgrupp Rese- och utlandsbloggar växer också ständigt (för tillfället 360 medlemmar, hade faktiskt inte riktigt väntat mig såna siffror så det är verkligen hur kul som helst!). Jag har lagt ner väldigt mycket tid på den gruppen, men dessvärre har jag nästan inte alls haft tid för den sen jag anlände till Australien, dessutom har jag begränsat internet vilket gör det svårt att läsa allt som delas så som jag gjorde hemma i Finland. Försöker för närvarande hitta en lösning på det problemet.
 
Jag avslutar med ett bildkollage som jag tycker representerar år 2016 i ett nötskal ganska bra:
 
goodbye 2016 - hello 2017, best nine
 Vuxenmålarbok och godsaker höll mig vaken under nattskiften // Jag klarade mig på något sätt genom vintern och uppskattade för första gången smällkalla temperaturer då jag passade på att experimentera med hett vatten och såpbubblor // Det fanns gott om byggnads- och renoveringsprojekt hemma hos pappa, här var jag i full färd med att måla innerväggarna i brorsdotterns lekstuga // Stockholmresan // Njöt av allt trevligt som sommarfinland hade att erbjuda // Upptäckte guldkorn i Österbotten // Vandrade i skog och mark // Stack iväg till Australien // Åt svenskt julbord i 33 graders värme
 
Hur var ditt 2016? Vad har du för tankar och planer inför år 2017?
#1 - - TIDSTJUVEN:

Vilket år! Jag måste bara säga att jag tycker du är så himla cool som bara bestämde dig för att göra en förändring, tog ditt pick och pack och åkte. Hoppas att Australien behandlar dig väl ❤

Gott nytt år! 😘

Svar: Ja verkligen..! Och tack sa mycket, roligt att du tycker det!! :) Men sjalvklart var jag ju smatt livradd innan jag skulle aka ivag, men sen antar jag det slappte nar det inte langre fanns nagon atervando... ;) Gott nytt ar pa dig med! <3
Maria

#2 - - Mokki:

Det var inga små steg, stora kliv framåt skulle jag säga. Kul läsning varje gång.

Svar: Tack sa mycket, faster <3
Maria

#3 - - Johnny Friskilä:

Lycka till med både blogg, Instagram och Facebook, även i 2017! Gott nytt år!

Svar: Tack detsamma! :)
Maria

#4 - - Dryden - Traveler's Edition:

Omtumlande men utvecklande. Kul att läsa ändå och vilket steg att dra till Australien! Lycka till med allt där nere! :)

Svar: Ja sa kan man ocksa uttrycka det! :) Tack sa mycket!
Maria

#5 - - John Jonasson:

Gott nytt år Maria.

Svar: Tack desamma!
Maria

#6 - - Marianne - Glimt av verden:

Godt nytt år! Lykke til videre med tilværelsen i Australia. Det skal bli spennende å se hvor du beveger deg videre fra Melbourne :-)

Svar: Tack, och tack desamma! :) Den som vantar far se... ;)
Maria

#7 - - John Jonasson:

Testaar kommenterar igen :) Gott nytt år Maria!

Svar: De kommer nog fram, men blogg.se envisas med att du ar en spammare, darfor hamnar de till moderering istallet for att publiceras direkt...
Maria

#8 - - Freja Lindsjö:

Vilket bra år, hade också velat bo i Australien !

Svar: Ja det var ju inte sa illa nar man tittar tillbaka i efterhand, trots allt :) Vad hindrar dig fran att sticka till Australien for en tid? :)
Maria

#9 - - Katarina:

Tråkigt att höra om uppbrottet! Men vad bra att du vågade iväg dig på en långresa ensam, hoppas du ska få hitta tillbaka till dej själv ordentligt! :)

Svar: Tack så mycket, jag tror att jag redan hittat tillbaka till mitt gamla jag, eller kanske rentav ett nytt och bättre jag? :) Men man utvecklas ju ständigt så finns fortfarande saker att jobba på förstås :)
Maria

#10 - - Dawan:

Ledsen att höra om förhållandet men samtidig säger du att Australien resan hittils har varit det bästa som har hänt dig så det kanske var det lika bra! Njuuut nu för tiden går så himla snabb!! Nu hejjar vi på år 2017!

Svar: Tack så mycket för de orden! :) Dessutom var det nog mitt ex som sådde första fröet till att åka till Australien, för han pratade en del om att åka dit och jag började småningom bli sugen på det själv. Men jag fick lov att åka dit ensam istället helt enkelt ;)
Maria

#11 - - Heidi:

Fint skrivet! Så modigt av dig att resa iväg själv, stolt över dig vännen. Ta hand om dig <3

Svar: Tack så mycket, saknar dig <3 Ta hand om dig med :)
Maria

Till början
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar Bloggtopplistan för Finlandssvenska bloggar - Bloggar.fi