bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Hostellivet och 4 sevärdheter kring Brisbane

Förutom sevärdheterna inne i Brisbanes stadskärna så finns det även annat man kan göra nära staden och i dess förorter. Här följer fyra sevärdheter som jag själv besökte.
 
1. HMQS Gayundah shipwreck
 
Detta häftiga skeppsvrak, som från början verkat som kanonbåt för försvarsmakten, hittas vid Woody Point nära stadsdelen Redcliffe. Jag tyckte detta var mer spännande än det världsberömda vraket på Fraser Island, med tanke på att inte lika många människor upptäckt detta något mindre vrak i Brisbane. Hur många av er visste ens att man kan se ett så här fint skeppsvrak i denna stad?
 
HMQS Gayundah shipwreck at Woody Point near Redcliffe in Brisbane, Australia / skeppsvrak i Brisbane, Queensland, Australien
 
HMQS Gayundah ship wreck in Brisbane suburb / skeppsvrak i Australien
 
 
2. Boondall Wetlands
 
Gå 2 km långa Billai Dha-Gun track genom skog och över våtmarker. Ta god tid och kolla runt så ökar chansen att du får se olika fågelarter. Man får låna kikare från infocentret. Det finns även en lång rutt på 13 km, där man även får använda mountainbike om man har tillgång till en sån.
 
Billai Dhagun walking track in Boondall Wetlands, Brisbane / vandringsled genom skog och våtmarker i Brisbane
 
 
3. Gold Coast
 
Kanske någon annan är udda som jag och gör guldkusten till en avstickare från Brisbane, istället för att göra det till ett huvudmål? ;) Oavsett, en eller flera dagar bör nog spenderas i detta område, t.ex. Surfers Paradise med skyskrapor invid stranden.
 
Surfers Paradise, Gold Goast, Queensland, Australia / guldkusten, Australien
Lite otur med vädret hade jag dock denna dag...
 
 
4. Mount Coot-Tha
 
Ta er till förorten med samma namn och följ vandringsleden upp till berget för en fin utsikt över Brisbane. Trampa inte på någon common tree snake, en vacker och ofarlig ormart som hör till snoksläktet. Jag såg två exemplar under min vandring. Det finns även giftiga ormar i Brisbanes förorter, men de höll sig borta den dagen. På utsiktsplatsen finns ett café, så där unnade jag mig en svalkande glass innan jag gick tillbaka ner igen.
 
Mount Coot-Tha Brisbane Lookout / vy över staden Brisbane, Queensland
Mount Coot-Tha Lookout
 
Mount Coot-Tha walking track, Brisbane, Australia / vandringsled i Brisbane
På vandring i naturen
 
Mt Coot-Tha - Brisbane suburb
Jag tyckte denna förort hade väldigt mycket landsbygdskänsla över sig.
 
 
Så över till mitt boende i Brisbane. Jag har bloggat väldigt lite om hostelen jag bott i hittills, för de flesta har inte varit något särskilt. Detta tyckte jag dock var lite annorlunda, och jag hade faktiskt inte väntat mig ett så fint traditionellt hus när jag klev av bussen utanför Bluetongue Backpackers. Tänkte nästan missa hållplatsen faktiskt för precis när jag anlände till Brisbane så satte värsta åskskuren igång och man såg typ ingenting.
 
hostel near Fortitude Valley, Brisbane - Bluetongue Backpackers / tips på hostel / vandrarhem i Brisbane
 
sovsal i vandrarhem, Brisbane
 
Att huset är gammalt märktes speciellt på insidan. En något unken lukt, men för mig en nostalgisk känsla från när jag var liten - precis sådär luktade det ju i kusinernas farföräldrars gamla sommarstuga! Eftersom min östkustresa startade innan högsäsongen kommit igång på allvar så fick jag sova de flesta nätterna alldeles för mig själv i denna sovsal - lyx för en ryggsäcksresenär!
 
 
Lite dekorationer på innergården.
 
 
På detta hostel var det allmänt lugnt tempo och jag fick en känsla av att det var mest folk som tillfälligt vistas och jobbar i staden som bor här, och inte så mycket kringresande partydjur. Tyckte jag bara var skönt! Ett par dagar var jag krasslig och dessutom regnade det ganska mycket ibland, så då stannade jag mest inne på hostelet med ett par killar (från Nya Zeeland och Frankrike) och kollade film, spelade kort och drack någon öl.
 
geckoödla / gecko, Brisbane, Australia
I köket fick man ofta sällskap av små geckoödlor som gav ifrån sig fågelliknande läten ibland. Ibland kan det komma mycket ljud ur små varelser. Och en gång tog jag en pungräv på bar gärning då den försökte klättra in genom köksfönstret för att leta reda på våra matgömmor... Dessa pungrävar kunde även springa omkring på taket om nätterna så det slamrade något fruktansvärt i takplåten. Men det var inget emot när de slogs där uppe på taket och skrek som små djävulsgrisar. Då råkade jag ha en rumskamrat som vaknade och smått förskräckt undrade vad sjutton det där var. "It's just possums", svarade jag och svängde på mig för att somna om. 
Taggar: Brisbane, East Coast, Queensland, restips;

Kommentarer :

#1: Linnéa

fina bilder:)

Svar: Tack!
Maria

skriven
#2: Malin Lundsten

Om inte Australien vore så fruktansvärt långt bort skulle jag väldigt gärna åka dit snart igen. Brisbane verkar ha mycket sevärt som jag gillar - natur och sånt! Fint inlägg <3

Svar: Jo, det finns en hel del att se och upptäcka i och kring Brisbane om man gör sin research :) Tack så mycket!
Maria

skriven
#3: World by Tina

Oj vilka spännande platsen. Inte alls som jag föreställt mig Brisbane. Nu vill jag dit ännu mer och ännu fortare. Har fortfarande inte lyckats ta mig till Australien...men det är ju bra att ha nya länder att se fram emot också=)

Svar: Ja absolut! Hoppas du lyckas ta dig dit en dag :)
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :