bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Brisbane - Queenslands vackra huvudstad

After a relaxing week in Byron Bay I headed for Brisbane, the capital of Queensland. A beautiful, but sadly a very underestimated city of the East Coast of Australia. Why, I cannot understand, since I fell in love with the river lingering around the city, and South Brisbane. Go for river walks, explore South Bank and CBD, relax at the fake beach and of course, skip the bus and hop on a ferry instead! There are also things to do near the city and in its outer suburbs, but I will get to that in another blog post. I will also blog about City Botanic Gardens separately.
 
Efter en avslappnad vecka i Byron Bay hittade jag tillbaka till en storstad igen. Denna gång var det dags för vackra och underskattade Brisbane! Samtidigt lämnade jag New South Wales bakom mig, och hamnade i Queenslands utkant. Varför staden är så otroligt underskattad vet jag inte riktigt, för jag föll genast för floden som slingrar sig genom staden samt stadsdelen South Brisbane med South Bank. Det finns även trevliga saker att göra nära staden och i de yttre stadsdelarna - detta, samt stadens botaniska trädgård kommer jag att blogga om separat.
 
En kille tyckte jag var dum som skulle spendera hela 10 dagar här - själv fick han kalla fötter så fort han anlänt till busshållsplatsen och stack genast vidare till Byron Byron istället. Inte konstigt att det finns fördomar om man inte ens tar sig en dag att upptäcka en ny plats!
 
promenade along the river of Brisbane, Australia
Ett vackert promenadstråk längs med floden vid South Bank.
 
touristy Brisbane sign / turistattraktion i Brisbane
I närheten finns den populära Brisbane-skylten. Det var hopplöst att få till en bild utan folk...
 
Sightseeing in Brisbane: Nepalese Peace Pagoda from World Expo '88
Denna nepalesiska Peace Pagoda är ett buddhistiskt monument som byggdes i anledning av World Expo '88, men som fick stå kvar efteråt.
 
miniature rainforest walk in central Brisbane
Intill finns en regnskogspromenad i miniatyr.
 
Things to see in Brisbane: the Wheel and the Arbour - saker att se i Brisbane
Fortfarande i South Bank fortsätter jag promenera under vackra blomsterprydda The Arbour. I bakgrunden skymtar man pariserhjulet The Wheel.
 
Småningom hittar jag en marknad som säljer härligt krimskram, handgjorda saker och lite gott för munnen. Färgglada badbomber ser du nedan.
 
hand made on market in Brisbane, Australia
 
iste på marknad i South Bank, Brisbane, Australien
Ett glas kall vintage lemon lockade i hettan i samband med att jag skulle leta reda på stadens konstgjorda strand som bara finns runt hörnet.
 
the fake beach in the middle of Brisbane / konstgjord strand - fakestrand mitt i Brisbane
Här har vi den, the fake beach aka Streets Beach, med klorrenat vatten och dittransporterad sand, alldeles intill floden. Med skyskraporna i bakgrunden var det en annorlunda upplevelse. En av mina favoritplatser i Brissy faktiskt! Här hängde jag ett par gånger i väntan på att möta upp Elly (som skriver bloggen Swaussies på äventyr) för lite fika. Tyvärr är jag lite koffeinkänslig ibland, så den ena gången blev jag rätt hög på min latte. Jag ska inte dricka kaffe, så är det bara.
 
things to do on a hot day in Brissy / att göra en varm dag i Brisbane
Om man inte vill ha sand mellan tårna kan man även hålla sig till en mera vanlig pool.
 
public transportation in Brisbane / kollektivtransport i Brisbane: Citycat river boat
En av många river boats. Ett transportmedel som är lika normalt som att ta bussen, typ. Förutom att åka färja kan man även beundra floden genom att ta en lång promenad längs den.
 
activities in Brisbane / aktiviteter i Brisbane: river walks / promenad vid floden
Floden ser inte så värst badvänlig ut dock, så vi håller oss till fejkstranden va?
 
pelican statue on The Cliffs Boardwalk, Brisbane / pelikankonst i Brisbane
Jag hittade dessa pelikanstatyer på min promenad längs The Cliffs Boardwalk.
 
The CBD of Brisbane, Queensland, Australia / centrala Brisbane, Australien
Modernt möter traditionellt i stadens centrum. Kiosken med neonskyltar känns lite retro sådär!
 
sevärdhet i Brisbane, Australien: City Hall
Vackra Brisbane City Hall, omgiven av skyskrapor.
 
Anzac memorial in Brisbane, Australia
ANZAC Square Memorial. Varje stad i Australien har garanterat ett ANZAC-monument till minne av Första Världskriget. Jag råkade ha turen att bevittna ett nygift brudpar som var mitt uppe i en photoshoot.
 
public transportation in Brisbane, Australia - river ferry / transportmedel i Brisbane: flodbåt
Naturligtvis kändes det som ett måste att testa en av färjorna. Väldigt bra sätt att beundra stadsvyerna och har man verkligen varit i Brisbane på riktigt om man aldrig tagit färjan istället för buss?
 
Verkar Brisbane vara en lockande stad? Om du varit där, vad tyckte du?
Taggar: Brisbane, East Coast, Queensland;

Kommentarer :

#1: Angelica Wåhlin

Wow, så vackert!

Svar: Visst är det :)
Maria

skriven
#2: Mia

Vad fint! På vår Australienresa nån gång i forntiden (2003) hade vi en dag på oss att upptäcka Brisbane - det regnade och var ju egentligen för lite tid, men vi fick i alla fall ett positivt intryck av staden! Kan helt klart förstå att det går att få 10 dagar att gå där. :) Åh, om Australien bara var liiite närmare till! Skulle hemskt gärna resa dig igen, men nu med tre barn känns det onekligen som ett både bökigt och dyrt projekt!

Svar: Åh, en dag låter som väldigt lite, men kul att ni fick en positiv bild av det ni hann se i alla fall! :)
Maria

skriven
#3: Josefin Nilsson

Men åh vad fint det ser ut! :)

Svar: Det är verkligen en fin stad!
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :