Möten med djur under resor

Jag fullkomligt älskar djur, så att kunna kombinera resor med djurupplevelser är en win-win-situation. Det finns naturligtvis gränser för vad som är ok vad gäller djur och turism, så att se djur i sitt naturliga tillstånd är alltid att föredra om det är möjligt. 4000mil bloggar om 5 riktigt sjuka djurscams som man bör se upp med! Även vad gäller djurparker, sanctuaries och liknande tycker jag att man först kan överväga - kan jag se dessa djur i det vilda istället? Det händer sig att även jag besöker någon djurpark ibland, men det är alltid med en tudelad känsla. Och är det där rescue centret verkligen genuint? Man får känna efter själv och dra sina egna gränser helt enkelt. Ibland gör jag misstag, så jag tänker inte sitta här och döma någon annan alltför hårt heller.
 
Jag borde skriva ett eget inlägg om mina egna djurmöten under resor. Speciellt borde jag blogga om alla fantastiska djur jag sett i Australien. Det kommer nog småningom, så håll utkik!
 
Nu följer i alla fall 7 fantastiska typer av djurupplevelser som mina bloggkollegor delat med sig av: 
 
1. Safari i Afrika
Detta är ett väldigt populärt sätt att uppleva savannens otroliga djur och väldigt många har bloggat om det, däribland Everyday Explorers som besökt Kidepo Valley National Park i Uganda, Lanclin som besökt Murchison Falls nationalpark i samma land, och På vift! som varit på safari i Namibia.
 
Bild: På vift!
 
2. Alaskas vilda djurliv
Ann Olsson har under sina äventyr i Alaska mött många björnar, och en hel del andra djur såsom bisonoxar, hjortdjur m.m.
 
Bild: Ann Olsson
 
3. Djurlivet i Nepal
Family Earth Trek spanar på noshörningar, krokodiler och andra vilda djur på sin promenad i Chitwan National Park, Nepal. Även Ett annat liv har fått uppleva noshörningar i Chitwan.
 
Bild: Family Earth Trek
 
4. Apor
Apor är ett annat djur som människor tenderar att vara extra förtjusta i. Själv har jag bl.a. fått se vilda apor på nära håll på Gibraltar. Även Discovering the Planet fick en underbar apupplevelse med närkontakt i Sacred Monkey Forest Sanctuary i Ubud.
 
Bild: Discovering the Planet
 
5. Vilda visenter i Polen
FREEDOMtravel hade turen att få se en vild visent intill deras campingplats i Polen!
 
Bild: FREEDOMtravel
 
6. Pingviner
Pingviner är ett otroligt sympatiskt djur som många gärna vill se i det vilda. Själv fick jag se dvärgpingvin vid St Kilda i Melbourne, Australien. Lifsresor i sin tur fick se mängder av söta afrikanska pingviner på Kaphalvön.
 
Bild: lifsresor
 
7. Hajar
För många ett skrämmande, men samtidigt väldigt fascinerande djur. Vagabondfamiljen har dykt med hajar i Kapstaden, och i Mexiko har World by Tina simmat med världens största (men ofarliga) haj, valhajen. Även jag har simmat med valhaj, fast i västra Australien. Detta är troligtvis min allra häftigaste djurupplevelse hittills.
 
 
 
Berätta gärna om dina häftigaste eller underbaraste djurupplevelser!
Taggar: länkkärlek, reseinspo;

Kommentarer :

#1: 4000mil

Blir mer och mer försiktig med i vilka djursammanhang jag deltar. Även om djuren är vilda kan de ju tex jagas och stressas för att turister ska få se, fota och komma nära.
Safarin i Afrika brukar dock hålla bra kvalité.

Svar: Jag försöker också tänka efter lite mer än innan. Fast ibland kan frestelsen vinna över förståndet ändå. Människan kan ha en märklig tendens att stänga av moralen när man inte vill deala med sanningen. Det gjorde jag mig senast skyldig till när jag höll i en koala för att bli fotad med den...Inget stort kommersiellt zoo direkt, men ändå inte så jag är fullt övertygad.
Maria

skriven
#2: FREEDOMtravel

Fint inlägg! Jag är oxå mycket mer försiktig idag än vad jag var förr när det gäller att delta i eller titta på aktiviteter med djur. Har blivit mer medveten om man säger så. Men ibland kan det ju vara svårt att avgöra också, om något är bra eller inte.

Svar: Ja det kan verkligen vara svårt att avgöra ibland! Det vore nästan enklare om man inte vore förtjust i djur, då kunde man lätt skippa alla turistattraktioner som involverar djur.. Men nu är jag så himla fascinerad av djur - allt från insekter till valar typ. Så ibland är frestelsen så himla svår att motstå, trots att man borde inse att det kanske inte är en bra sak..
Maria

skriven
#3: John Jonasson

Väntar med spänning att se dina foton av djur från din resa i Australien!😊

Svar: Ska försöka få till ett inlägg inom den närmsta månaden eller så :)
Maria

skriven
#4: World by Tina

Åh va kul att jag fick vara med i ditt inlägg! Valhajarna var verkligen helt magiska, när man fick ögonkontakt och dom lät en simma med en stund. Vi hade sådan otrolig tur också, ibland är dom bara några få - vi fick uppleva sjukt många under flera timmar. Fantastiskt!

Svar: Självklart ville jag ta med ditt inlägg, valhajar är bland de mäktigaste djurupplevelserna som finns ju! Ögonkontakten är verkligen speciell!
Maria

skriven
#5: Christine - 29°

Vilket härligt inlägg! :)
Älskar också djur, och min lista på upplevelser med fria djur kan nog göras oändlig. Allt från safari i Sydafrika och Sri Lanka, till hundra olika möten med apor på Bali, till ofarliag och farliga hajar vid snorkling och surf, till krokodiler i Costa Rica och att vi haft Kungskobror i trädgården när vi bodde utomlands osv.

Apor måste jag ändå medge är de mest underhållande djur jag vet, så bjuder på en favorit: www.29grader.se/2013/01/uluwatu-templet.html Och korokodileri Costa Rica finns det gått om: http://www.29grader.se/2017/02/krokodiler-vanligt-i-costa-rica.html

Ser fram emot att se ditt inlägg med djur från Australien. :)


Svar: Vilka härligt djurupplevelser du har i bagaget!
Maria

skriven
#6: Marianne - Glimt av verden

Jeg har vært på flere safarier i forskjellige afrikanske land, senest nå i januar da jeg var i Benin. Elsker safari, og det er vanskelig å plukke ut en spesiell opplevelse. Vil gjerne oppleve safari i Nepal og Sri Lanka. Pingviner har jeg sett i Sør-Afrika, men drømmer om å se større pingviner på Syd-Georgia og i Antarktis. Snorkling blant havskilpadder og leopardhaier i Oman er noe jeg aldri kommer til å glemme, fordi det var min aller første snorkleopplevelse.

Svar: Safari är ju verkligen något som jag borde uppleva också! Jag lyckades aldrig se någon sköldpadda när jag snorklade i Australien, tyvärr...
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :