bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Lucka 6: självständigt Finland

Ifjol fyllde Finland 100 år med pompa och ståt, vilket innebär att vi firar 101 år av självständighet idag. 
SO-rummet har lättbegriplig information om Finlands historia, och svenska Yle har en väldigt bra artikel om vägen till Finlands självständighet för den som vill bilda sig lite, eller fräscha upp minnet. Speciellt med tanke på att jag har en del läsare från Svearike.
 
Kanske det dessutom kan öka förståelsen för Finlands och Sveriges långa gemensamma historia och att det kommer en dag då en finlandssvensk (finländare med svenska som modersmål) inte längre behöver svara på frågor som "men va bra du är på svenska, var har du lärt dig det?". Nåja, den finlandssvenska identiteten har väl alltid varit lite komplex, eller som man sjunger i en snapsvisa - "minne, jag har tappat mitt minne, är jag svensk eller finne, kommer inte ihåg?". Finländare är och förblir man väl åtminstone i första hand, speciellt kanske idag.
 
Hur firar vi finländare då självständighetsdagen? Det vanligaste brukar vara att tända två blåvita ljus i fönstret (eller någon annanstans om man inte har ett passande fönster), tänka på de som stupade i krigen och krigsveteranerna, se presidentparets självständighetsbal på tv (om man inte är så fantastisk att man själv blivit bjuden dit), äta extra god mat, och kanske det visas någon krigsfilm på tv, typ Okänd soldat som är lite av en klassiker.
 
Själv kommer jag jobba kvällsskift i år, så det blir nog inget tv-tittande, men snart ska jag iväg på glögg till en kollega som bor i grannhuset, och kanske vi äter något extra gott på jobbet, vem vet! Det är dessutom strålande väder idag, så kanske jag rentav hinner med en kort promenad i friska luften - Finland sägs ju faktiskt ha den renaste luften i världen!
 
finland-flagga-självständighet
 
Trevlig självständighetsdag på er alla!
Taggar: finlandssvenska bloggare, julkalender;

Kommentera inlägget här :