100 år av självständighet - grattis Finland!

Detta är lucka 6 i Marias Memoarers julkalender 2017
 
 
Är man finländare finns det väl bara en sak att blogga om en dag som denna - nämligen Finlands självständighetsdag. Det är ju dessutom inte en vanlig självständighetsdag, utan 100 års-jubileum! Tänkt att vi varit självständiga så länge och att vi levt i fred sedan 1944, samtidigt som man påminns om att det är ett ungt land i den bemärkelsen. Det finns fortfarande ett fåtal människor kvar som kan berätta om krigen som landet har upplevt.
 
Farfar stred för sitt fosterland, nära ryska gränsen. Han talade dock aldrig om kriget. Morfar gjorde civiltjänstgöring då han inte kunde hantera att se blod. Det var säkert också ett väldigt viktigt uppdrag som han hade. Även min hemort har en betydande del i Finlands historia, vilket man kan läsa om i mitt inlägg om Oravais slagfält och dess blodiga slag. Är man intresserad av Finlands krig kan jag även tipsa om nyfilmatiseringen av Okänd soldat (2017). Jag har inte själv hunnit se den dock.
 
Förutom att jag naturligtvis är tacksam över att vi har fred i landet, så är jag även tacksam över den finländska naturen och årstidernas skiftningar, något jag tidigare (med en nypa hatkärlek) bloggat om i samband med att en ny flaggdag i ära av naturen infördes i Finland tidigare i år. Jag är även stolt över att få vara del i att integrera nyanlända ungdomar i Finland, genom mitt jobb. De som sist och slutligen får stanna i Finland har en chans att vara med och skapa framtidens Finland - jag hoppas att många av dem väljer att verkligen utnyttja den chansen, och att finska folket ger dem möjlighet till det och kan unna dem att känna sig inkluderade!
 
Eftersom självständighetsdagen är speciell i år har det under hela året uppmärksammats genom en mängd olika kampanjer och nyheter, såsom den jag nämnde ovan. Jag skulle tro att även presidentparets traditionella självständighetsbal (som visas i tv för den stora massan som inte blivit inbjuden) kommer bjuda på någon överraskning utöver det vanliga. Också internationellt firas Finland - närmare 30 länder uppmärksammar självständighetsdagen med blåvit festbelysning av sina mest kända objekt. Som exempel kan nämnas kristusstatyn i Rio de Janeiro, Niagarafallen i Kanada, Colosseum i Rom och Globen i Stockholm. 
 
Det var tänkt att jag skulle på en självständighetsmiddag ikväll, men idag säger min kropp att jag ska ta det lugnt efter två ganska intensiva veckor jobb- och fritidsmässigt. Så tror det får bli att äta gott hemma, kolla balen på tv och kanske ta en liten naturpromenad på eftermiddagen om vädret är ok då.
 
Vad gör du idag?
 
Taggar: adventskalender, finland100, julkalender;

Kommentarer :

#1: World by Tina

Min arbetsplats, en teater, firar med att boka in finska koreografen och dansaren Virpi med en av sina föreställningar på kvinnodagen. Ps. kan också tipsa om serien som finns på svt play om finska kvinnor. Superfin. Men det har du säkert redan koll på=)

Svar: Men vilket bra sätt att fira! Och tack för tipset, har inte hört talas om den serien :)
Maria

skriven
#2: Fantasy Dining

Grattis Findland. :) Jag åker till Matka i januari, ska bli kul att se Helsningfors igen. Kommer du också dit?

Svar: åh, tack för påminnelsen, kanske jag också borde åka dit denna gång, och passa på att turista lite i Helsingfors i samma vända! :) Kanske vi ses där ;)
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :