Reflektioner efter 281 dagar på resande fot

Allmänt, Australien / Australia / Permalink / 6
Att skriva en sorts sammanfattning över nio roliga, intressanta, omvälvande och utvecklande månader i Australien, hur gör man egentligen det? De vanliga klyschorna dyker upp i huvudet; hur man har utvecklats och ändrats och så kommer man hem och allt är ungefär som vanligt. Eller är det ens en klyscha? Förvisso är det ganska skönt att gå tillbaka till det bekanta och gamla, och huruvida andra märker av min inre utveckling eller ej är egentligen inte så relevant. De som inte har varit utomlands under en lång period själva kommer ändå inte riktigt förstå vad man menar.
 
bergsbestigning i Australien / mountain hike in Western Australia
Jag på toppen av ett av många bestigna berg
 
När jag bokade flyget hem kändes det skönt och jag såg framemot hemresan, men sen när jag väl var på väg från Singapore (där jag gjorde ett stopp för en vecka) kändes det extremt konstigt att lämna livet på resande fot bakom mig för ett tag och jag började förbereda mig för någon typ av omvänd kulturchock. Det fladdrar till lite i magen när vi skulle landa i Helsingfors och jag fick syn på ett typiskt finländskt trähus, nu förstod jag att jag verkligen är på väg hem. Till slut landar vi i Vasa där jag blir upphämtad. Det känns inte konstigt alls att träffa nära och kära igen, men jag reagerar på detaljer i omgivningen, de nordiska skogarna och fälten, högertrafiken (ja, jag har redan varit nära att köra på fel sida två gånger på en sträcka på bara några kilometer). Till och med flugorna och korna ser annorlunda ut än borta i Australien! Men någon större kulturchock har inte infunnit sig, ännu.
 
Kommer hem där allt ser ut som vanligt, nästan som om jag inte varit borta alls. Pappas hus har blivit renoverat, så där var det en ny känsla, men hos mamma är nästan varenda sak på samma plats som när jag stack iväg. Jag har inget eget boende i Finland, så därför kommer jag att alternera mellan att bo hos mamma och pappa, till att börja med åtminstone. Min första ordentliga måltid i Finland? Potatis med hemgjorda köttbullar och lingonsylt!
 
finlandssvensk ryggsäcksresenär / Finnish backpacker
Extremt trött och förkyld, nyss hemkommen tjej med mer packning än när hon stack iväg
 
Jag har sett och gjort så mycket i Australien, att det helt enkelt inte går att sammanfatta i ett inlägg, så jag antar vi får ta det bit för bit, för jag har oändligt mycket att berätta om, och tusentals knäppta bilder från Australien. Och så har vi ju veckan i Singapore också. Riktigt kortfattat så har jag sett vackra platser, gjort saker jag inte vågat innan, jobbat lite och rest mycket, blivit tokig på vissa hostel och respektlösa backpackers, träffat underbara människor. Jag har bestigit berg och simmat med valhajar, halvt hamnat i vägen för en orkan och nästan fått sova på gatan, upptäckt städer och campat i bushen, borrat ner tårna i kritvit sand och frusit i tält. Detta och mycket mer. Ett par gånger har jag känt att jag velat åka hem, men så har jag stuckit iväg på roliga utflykter eller roadtrips och så gick den känslan om. Men förr eller senare måste det ju få ett slut, så jag bestämde mig för att Western Australia fick bli mitt sista äventyr i Australien för denna gång. Eftersom jag hade tillräckligt med pengar kvar kändes det även klokt att göra ett stopp i något land på väg hem, så efter att ha gjort viss efterforskning på olika destinationer och flygresor blev Singapore det logiska valet.
 
pristine white beach in Australia / kritvit strand i Australien
En av de vitaste stränderna i Australien, vågar någon gissa vilken?
 
Så, ganska exakt 281 dagar, tre länder (det ena är inte riktigt officiellt erkänt kanske, men jag har faktiskt tre stämplar i passet!) och sex australiska stater/territorier senare har jag i alla fall landat i Finland igen. Det lustiga är att det inte alls känns som att jag varit borta så pass länge. Jag har bestämt mig för att jag inte kommer låta min personliga utveckling stagnera bara för att jag är tillbaka i en bekvämare vardag, utan har en liten lista på saker jag vill bli bättre på som jag kanske presenterar i ett annat inlägg. Jag kommer naturligtvis också fortsätta utforska och upptäcka på hemmaplan och lite längre bort framöver. Följ min blogg så får ni se vart livet bär mig näst helt enkelt!
 
roatrip in Northern Territory/ biltur i Australiens outback
Glädjeskutt i Australiens mitt
 
Dela gärna med dig av något omvälvande som du gjort i ditt liv!
#1 - - John Jonasson:

281 dagar på resande fot, det är lång tid, och du har säkert haft det kul den mesta tiden. Naturligtvis väntar vi oss massor av spännande inlägg, men ta det lugnt i din egen takt, och vila upp dig ordentligt. En så lång resa tar på krafterna, och tankarna kommer säkert att rusa runt i huvudet efter alla dina bravader! Skönt att du är hemkommen välbevarad, Maria. :)

Svar: Jo verkligen, min förkylning blev värre efter hemkomst och jag har legat utslagen i feber i ett par dagar, då orkade jag verkligen inte göra någonting. Eller jo, jag lyckades lägga upp en instagrambild faktiskt, men det var allt. Men jag försöker nu långsamt få igång någon sorts rutin med bloggandet igen :)
Maria

#2 - - Oscar Andren:

Hej, trevligt och inspirerande inlägg. Hoppas att kulturkrocken till slut inte blev alltför stor.

Svar: Tack så mycket, kul att du blev inspirerad! :) Ingen kulturkrock hittills, är faktiskt lite förvånad över hur allt känns som vanligt, nästan som om jag inte ens varit borta..
Maria

#3 - - Dawan:

Välkommen hem! Du låter positiv. Varje gång jag kommer hem så gnäller jag till alla som orkar höra!😂 Jag får en riktig travel hangover redan från dag ett!

Svar: Tack så mycket! :) Kanske jag varit borta och rest intensivt så pass länge att det inte kändes sorgligt på samma sätt att åka hem denna gång, jag behöver som sagt en paus från det livet :)
Maria

#4 - - Anonym:

Du skriver och beskriver allt så bra. Förstår mycket väl att man på sätt och vis är väldigt ensam om sin egen utveckling och erfarenheter. Vi är i alla fall nyfikna på att läsa din blogg och höra dig berätta, i din egen takt.

Svar: Tack så mycket! :) Nya inlägg dyker upp, ett i taget! :)
Maria

#5 - - FREEDOMtravel:

Förstår att du har många nya erfarenheter med dig i bagaget nu. Alltid lite dubbla känslor när man kommer hem. Sen den där konstiga känslan att allt är som förut. Och det är ju omöjligt att berätta om allt man varit med om ... Omvälvande resor? Ja, när jag var 17 år bodde jag ett år som utbytesstudent på Island. Det var omvälvande på många sätt.

Svar: Ja minst sagt :) Utbytesstudent på Island låter som en fantastisk upplevelse! Själv gjorde jag mina utbytesstudier i södra Tyskland.
Maria

#6 - - Jenn - forever abroad:

Vad spännande att läsa om din hemkomst och alla känslor som det för med. Jag kan definitivt känna igen mig ;) Har du redan skrivit något om dina planer för hösten eller vad har du tänkt hitta på nu?

Svar: Tack! Det var svårt att pränta ner mina känslor och tankar faktiskt, kan inte riktigt formulera dem just nu. Så inlägget känns lite flummigt tycker jag, men jag har åtminstone försökt, hehe ;) Nej, har inte bloggat om planer ännu, förvisso har jag inga fastslagna planer ännu heller, annat än att jag är inställd på att slå mig ner ett litet tag och bara ge mig iväg på kortare äventyr ett tag framöver :)
Maria

Till början
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar Bloggtopplistan för Finlandssvenska bloggar - Bloggar.fi