Äta och dricka på Teneriffa: Caféer, restauranger & barer

Eftersom shoppingguiden för Teneriffa som jag publicerade för ett bra tag sen blev så himla populär (speciellt i en viss Teneriffagrupp på Facebook) så bestämde jag mig för att även sammanställa en guide för caféer, restauranger och barer på ön. Egentligen skulle jag ha publicerat detta inlägg för länge sen, men så glömdes det visst bort bland alla mina utkast...
 
Jag utgår främst från ställen jag varit på själv och gillat och det är främst från södra delen av ön som jag har personliga erfarenheter av olika ställen med mat och dryck. Ha överseende för att det är ett tag sen jag varit på ön nu, så i värsta fall kan något av dessa ställen hunnit stänga igen. Därför blir jag väldigt glad ifall ni som är på plats just nu eller har varit där alldeles nyligen informerar mig ifall något av dessa ställen inte längre finns, så uppdaterar jag inlägget vid behov! Tack på förhand.
 
Caféer & restauranger
 
 
Café Rincón del Pan
 
Ett härligt café som hittas bl.a. i Santa Cruz, där de bakar sina bröd och bakverk själva och till ett väldigt lågt pris! Det ni ser på bilden kostade enbart lite på 3 euro. Gott var det också! Adress: Calle Alvaro Rodriguez Lopez, 14
 
 
Caffè Restaurante Borbone
 
Detta ställe är italienskt och ligger bredvid Burger King vid Playa de los Cristianos. Dagtid kan man avnjuta espresso eller någon annan trevlig dryck och äta glass, goda bakverk eller en härlig focaccia, och till kvällen förvandlas stället till en restaurang med italiensk seafood med havsinspirerad inredning. Snäppet dyrare än andra restauranger i området, men också högre kvalitet! Gå dit för att få en tillfällig känsla av att vara i Italien, för italienare brukar det vara gott om där. Min favoriträtt där är "chicche di patate alla Sorrentina con mozzarella di bufala", så finns den rätten fortfarande på menyn - prova! Bland deras antipasti blev min favorit "zeppoline del mar con gambas y rúcula" (typ friterade salta degbollar med räkor och rucola).
 
 
La Caleta
 
Överlag brukar byn La Caleta rekommenderas vad gäller seafood, så även dit tycker jag att ni som älskar fisk och skaldjur ska vallfärda! Jag tror att restaurangen vi åt på där heter Celso restaurante - där avnjöt vi bl.a. underbart goda friterade squids.
 
 
Piazza del Lago
 
Ett italienskt ställe i Santa Cruz, alldeles intill Plaza de España (som ni ser i bakgrunden på bilden nedan). Pizzan var god och atmosfären trevlig.
Restaurangen i Masca
 
Nu vet jag tyvärr inte exakt vad detta lilla matställe i Masca heter, men om ni går genom den lilla byn i riktning mot havet så ligger den på vänster sida. I samma byggnad säljs marmelader och lite andra trevligheter. Vi bad om att få beställa in smårätter, så det blev tapas för hela slanten. Vill minnas det var ganska förmånligt, och så var det väldigt gott, speciellt getosten och de kanariska potatisarna med mojo! Lugnt och mysigt var det dessutom, vi var de enda matgästerna där just då.
 
 
Köttbuffé Churrasqueria Rodeo Sur
 
Det här är stället för er som älskar kött i stora mängder! Inget för vegetarianen kanske. Visst, det finns även en self-service-buffé med sallader och annat vegetariskt, men det kanske inte blir särskilt prisvärt att bara äta av den. Det kan löna sig att göra en reservation på förhand, eller så chansar ni och bara åker dit. Jag minns ej det exakta priset för buffén, men kanske det var 20-25 euro per person? I det priset ingår alltså så mycket man orkar äta av salladsbuffen samt diverse köttsorter som serveras direkt till bordet i olika omgångar. Drycker och efterätt kostar extra. Adress: C/.Dublin 1, Fañabé/Costa Adeje (nära shoppingcentret Gran Sur)
 
De där brickorna i rött och grönt ska vara vända enligt om man vill bli erbjuden mera kött, eller om man behöver ta en paus - eller är färdig med köttfrosseriet. Smidigt system!
 
Bar Cafetería Canarias 
 
Kanarisk-spansk restaurang i Los Cristianos där jag fick intryck av att inte turisterna hänger så mycket - när jag var där var jag ensam utlänning bland alla kanarier/spanjorer. Detta tyckte jag förstås bara var trevligt! Det underlättar alltså att kunna grunderna i spanska för att beställa mat här, och om spanskan inte räcker till och ni inte gör er förstådda på engelska – använd kroppsspråk. Här åt jag getkött (carne de cabra) och potatis med mojosåser som jag bad att få på samma tallrik. Adress: Calle los Sabandeños
 
 
Italiensk pizza i Los Cristianos 
Om ni är sugna på riktigt god pizza kan jag rekommendera dessa två ställen i Los Cristianos: Antica Pizzeria del Porto (eller möjligtvis hette stället Pizzeria Zero - båda ligger nämligen precis bredvid varann på kartan, så ej säker vilkendera vi åt på) samt La Piazzetta. På det första stället rekommenderar jag särskilt deras "vita pizzor"(utan tomatsås) med buffalomozzarella. Knappast genuin buffalo, men tyckte mozzarellan var extra god hur som helst!
 
 
 Tapasbuffé i Centro Comercial Passarela Oasis
På takvåningen i detta "shoppingcenter" i Los Cristianos nära hotell Mar y Sol finns en trevlig tapasbuffé med olika stånd där man kan köpa smårätter (spanskt, tex-mex, italienskt, asiatiskt o.s.v.) samt en bar med öl, drinkar m.m. Detta är en speciellt trevlig plats att vara på kring solnedgång kanske, med tanke på utsikten!
 
Ett annat ställe med goda smårätter i Los Cristianos är Cervecería 100 Montaditos [Calle Buenaventura Ordoñe] som ligger bredvid ortens kyrka. Där går man själv till disken och beställer vad man vill ha, samt anger sitt namn som de ropar upp när det är dags att hämta sin mat. Som fast food, fast bättre! Det kan vara ett väldigt livligt ställe, så räkna med ”spansk ljudnivå”.
 
 
 
Barer & Vin
 
Takbaren/tapasstället jag nämnde ovan är ju ett givet alternativ, men här kommer några fler platser som jag har besökt:
 
- Rök vattenpipa och drick goda cocktails på libanesiska Habibi (Av. la Habana 11B, Los Cristianos)
 
- Bar la Flaca i Fañabé/Costa Adeje (Av. de Bruselas/Calle Castilla) är ett trevligt ställe för drinkar och samvaro.
 
 - Achaman Discopub passar speciellt den som även vill dansa! (Av. Francisco Ucelay Sabina/Calle Helsinki - intill Autopista del Sur)
 
 - För vinprovning kan jag rekommendera vinmuseet Museo Malvasía i Icod de los Vinos.
 
- Monkey Beach Club (Playa Troya), har jag ej besökt personligen, men det verkar vara ett populärt ställe. (Avenida Rafael Puig 3, Costa Adeje)
 
Är man sugen på en mojito eller sangria dagstid eller vid solnedgång är Akustito Cocktail (som ibland har liveuppträdanden) och C'queluche beach bar intill La Caleta mina personliga förslag. (Akustito ligger nära Paseo Maritimo las Americas, Playa Fañabé - C'queluche beach bar nära Paseo la Pedrera)
 
 
 Har ni besökt något av nämnda ställen? Kom gärna med fler fina tips på mat och dryck på Teneriffa!

Kommentera inlägget här :