bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Om resesnobbism & Los Cristianos - ett turistghetto?

Resfredag skrev för ett tag sen om resesnobbism och huruvida de som kanske reser lite "annorlunda" än majoriteten är inspirerande eller provocerande. Efter att ha läst detta inlägg fick jag inspiration till att skriva ett eget inlägg, med fokus på attityder kring att resa till Teneriffa. Det finns väl i princip två olika grundattityder - de som inte gillar Teneriffa alls (eller har förutfattade negativa meningar om ön trots att de aldrig besökt den - alternativt har de bara sett Los Cristianos och Las Americas och bildar en uppfattning av ön baserat på enbart det) och så finns det de som gillar eller rent av älskar Teneriffa. 
 
Charterturist i söder vs Teneriffa-snobb i norr
 
Men inte ens bland Teneriffa-fans finns det enighet. Det finns de som enbart eller mestadels vill hålla sig till turistorterna i södra delarna, och sen finns det de som även vill se andra delar av ön, men ha södra delen som utgångspunkt. Ytterligare finns det de som är otroligt anti-syd och talar nedvärderande om Los Cristianos m.m. som ett "turistghetto". Denna typ av snobbism har jag märkt av i en Teneriffa-grupp där så fort någon frågar om tips angående södra Teneriffa så är någon snabb med att lämna snorkiga kommentarer om södra Teneriffa som "turistghetto" vs "det verkliga Teneriffa" i norr. Som om det vore så simpelt att dela upp ön i två olika läger. 
 
Ingen lokalkultur på södra Teneriffa?
 
Själv befinner jag mig någonstans mittemellan - jag tycker det är väldigt synd att många som besöker ön aldrig lämnar charterorterna, men södra Teneriffa är heller inte enbart ett slitet "turistghetto", utan även där finns det lokalbefolkning och man behöver inte ta sig långt för att komma bort från de tätaste turistkvarteren och till lite lugnare, finare eller charmigare platser. De som påstår att det inte existerar lokal kultur på södra delarna av ön verkar inte ha hört talas om orter som Arona, Adeje, Callao Salvaje och La Caleta. Även på turistorter är det så att ju längre upp mot bergen man går, desto mindre turister och desto mer fast bosatta och lokalbefolkning hittar man. Simple as that.
 
Provokatör vs inspiratör
 
Personligen ser jag mig inte som en snobb för att jag talar varmt för att även se det mera genuina Teneriffa och uppleva den fantastiska varierande naturen på ön. Jag gör det helt enkelt för att jag vill påminna om allt härligt som finns att se, för att folk ska inse att Teneriffa inte är enbart Los Cristianos och Las Americas (och därmed även övertyga de som är tveksamma till ön pga charterstämpeln) och för att det finns många som inte har en aning om hur mycket ön faktiskt har att erbjuda. Efter att jag informerat folk om detta så får var och en naturligtvis planera sin vistelse enligt vad som passar just dem.
 
Alla måste ju få resa så som det passar en själv, och då måste man även få prata om det, visa bilder och vurma för sin favoritdestination eller sätt att resa - inget fel med det och inte provocerande alls i mina ögon. MEN jag tycker man kan göra det utan att ta till en snorkig eller överlägsen underton och försöka förstå och inte se ner på de som föredrar andra typer av resor. Då BORDE man inte provocera någon, tycker man :)
 
Till Teneriffa-snobben vill jag slutligen säga: Det är DU som inte sett Teneriffas mångfald, då DU i din enfald tror att enbart ett visst område representerar hela ön. Här nedan ett kollage med bilder från några av mina favoritplatser på just södra delen av Teneriffa:
 
La Caleta, El Duque och Guaza-berget - Det ser verkligen sjukt ghetto-aktigt och sunkigt ut, eller hur??
 
Vad tycker och tänker ni?

Kommentarer :

#1: Resfredag

Åh vilket roligt inlägg, och vad glad jag blir att du spinner vidare på temat om resesnobbism. Jag brukar, precis som du, försvara Teneriffa som destination. Många har förutfattade meningar om turistghettokänsla. "Åk själv och bilda din egen uppfattning" är mitt enkla svar. Naturen är verkligen något utöver det vanliga.

Svar: Tack, kul att du tycker det! :) Och kul att vi är fler som försvarar Teneriffa.. ;)
Maria

skriven
#2: Discovering The Planet

Bra inlägg. Sitter själv med en pågående artikel i ämnet. Och summa summarum, är väl kanske att man borde respektera varandras resval, oavsett vad de är, och kanske döma lite mindre :)

Svar: Tack! Vad kul, ser fram emot att läsa det! :) Ja precis, det är väl själva pointen med mitt inlägg :)
Maria

skriven
#3: John Jonasson

Dom flesta som reser med charter vill koppla av och ha tankarna på det glada hållet, vilket inte är så lätt och trevligt när man ser "baksidan" Annat är det med s.k globetrotters som reser överallt, eller dom som besöker samma plats år efter år och vill utforska mer.

Svar: Nej det är ju klart. Nu pratade jag ju inte om någon "baksida" med destinationen direkt heller, utan om fördomar mot just charterorterna :)
Maria

skriven
#4: John Jonasson

Är man ute och reser så besöker man det man vill besöka, även om man vet att alla länder har en "medaljens baksida" Är man på semester vill man vara glad och inte se något elände.

Svar: Nej det vill man ju inte, man semestrar ju helst för att njuta av det goda. Därför tycker jag också att folk ska respektera de som vill ha en mera charter-aktig semester samt de som vill se det mera genuina på destinationen (lokalkultur, den varierande naturen m.m.) :) Samtidigt kan jag inte låta bli att tycka att det är lite synd ifall man helt och hållet går miste om det härligt lokala och genuina när man nu en gång ger sig ut i världen. Men där gör ju alla som de själva vill :)
Maria

skriven
#5: Lili

Jag har varit på Teneriffa och då just södra Teneriffa. Jag bodde på hotell på en av turistorterna, men gjorde utlfykter med buss till andra, mindre orter där folk inte kunde engelska, där inga andra skandinaviska turister befann sig, och jag måste säga att det var väldigt vackert- BÅDE turistorterna och de mer lokala, eller som snobbarna kanske skulle kalla dem för: de genuina ställena. Eller, iofs, de skulle inte ens besökt dem eftersom de inte skulle besökt södra Teneriffa överhuvudtaget.

När jag berättade för folk att jag varit på södra Teneriffa hade vissa den där snobbiga, överlägsna reaktionen: "Då har du inte varit på Teneriffa" eller "Ja, men du var ju fel sida av ön då, man ska vara på den norra delen, det är det RIKTIGA Teneriffa." Så arrogant. Det är som att vissa människor ser sig lite bättre än andra för att de är "globetrotters" och allt som är vanligt eller normalt ska talas ner. Det är en så himla tråkig attityd. Det är absolut inget fel med att vilja se andra delar av Teneriffa än just turistorterna i söder, men det behöver väl inte ske på bekostnad av att man talar ner hela södra delen och de människor som befinner sig där? Och som du säger, det stämmer inte att det bara är en massa sunk på den södra delen av ön.

Svar: Precis, tack för din fina kommentar! Själv talar jag ju varmt för att inte ENBART fastna i Las Americas eller liknande, eftersom det är lite svårt att uppleva genuin kanarisk kultur där, MEN jag ser inte ner på människor som väljer en typisk turistort och även nära Las Americas finns det lokala upplevelser som man kan varva med solbad och paraplydrinkarna :)
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :