bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Mau-mys, Equality Parade & antirasism

Föregående helg var verkligen fullproppad med program och jag har haft det trevligare än på länge! Det började med att hälsa på en barndomsvän tillika en av mina allra närmaste vänner samt hennes sambo på fredag med övernattning. Vi pratade massor, åt de godaste pajerna (taco och kyckling) jag någonsin ätit, kollade en superbra film (The Shawshank Redemption - jag rekommenderar!) och myste med deras 11(!) mau-katter. 8 av dem är dock ungar och ska säljas, så de flesta är bara där tillfälligt. Ni missade väl inte gårdagens inlägg om mau-katterna och kattungen som fortfarande söker ett hem?
 
egyptian mau / egyptisk mau
Jag med två stycken mauar - min outfit matchade visst också ;)
 
CatNmaus, egyptisk mau
Tro dock inte att de är lätta att fånga på bild, typ så här blev de flesta bilderna... :D
 
På lördag deltog jag i Equality Parade i Vasa - ordnat av Ungdom mot rasism (för att lyfta fram allas lika värde, oavsett kön, etnicitet, religion, modersmål, sjukdom eller sexuell läggning). Detta var passande inför Veckan mot rasism, som bl.a. Tidstjuven skrivit lite mera utförligt om. I sitt blogginlägg frågade hon sina läsare: "När ifrågasatte du senast fördomsfulla åsikter bland vänner, kollegor eller på sociala medier?". Själv gjorde jag det senast idag i ett kommentarfält till en artikel om gårdagens fruktansvärda terrorattentat i Bryssel - självklart fanns det ju de som genast började skrika om muslimer i allmänhet, trots att de som utför såna här hemskheter verkligen inte är några normala muslimer. Ganska fort började jag ångra att jag "öppnade käften" - jag tror att alla som någon gång försökt debattera med islamofober kan förstå varför - men å andra sidan fick jag mera likes och medhåll än vad jag fick mothugg, så kanske gjorde jag rätt i att "lägga mig i" trots allt ;) Hur som helst, detta var min kommentar:
 
Vanlig islam och extrem islamism är EJ samma sak. Väldigt obildat att påstå något annat. Nog har väl alla vid det här laget fattat att normala muslimer flyr hit pga extremister som i flyktingarnas hemländer spränger sönder städer och t.o.m moskeer, de heligaste av byggnader för en muslim. Min slutsats: islamistiska extremister beter sig inte särskilt muslimskt alls, därför skulle jag knappt nämna orden muslim eller islam i samband med dessa terrorister. Skulle en troende kristen vilja bränna ner en kyrka? Antagligen inte. Allt vad dessa galningar vill är att få makt, de skiter fullständigt i religion.
 
Ett av mothuggen jag fick handlade om att de ju gör vad de gör i Allahs namn. Ja, det påstår de sig göra, och kanske de rent av tror själva att de är "goda muslimer". Men i mina ögon är de lika lite muslimer som medlemmar av Ku Klux Klan är kristna. Båda grupper har missuppfattat sina religioner brutalt och borde inte ens få kalla sig muslimer eller kristna. Det är inget annat än de sjukaste av sekter.
 
Nå, färdigsnackat om dessa tråkigheter nu - nedan några bilder från paraden, jag bar mitt plakat med stolthet <3
 
UMR, equality parade i Vasa
 
Nuoret rasismia vastaan, Vaasa, equality parade
 
Youth Against Racism, equality parade in Vaasa
 
UMR, Finland, Vasa
 
UMR - alla olika, alla lika
 
Efter paraden och programmet på torget hälsade jag på en annan vän ett par timmar innan jag åkte tillbaka hem, och på söndag stod förlovningskaffe och besök från Sverige på schemat. Ingen slapp helg direkt ;) Jag fick även fotografera min vän Marion (bloggar på Familjen Konstig) och hennes fästman under förlovningskaffet - kul att öva sig lite på att fota människor också, det är något jag gärna skulle bli bättre på! Nedan en av bilderna som jag blev rätt nöjd med:
 
 
 
Vad gjorde ni senaste helg?

Kommentera inlägget här :