bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Är din tävling laglig?

Jag har funderat på att ta upp detta i bloggen ett tag, efter ett par diskussioner om lotterier och gilla och dela-tävlingar som jag hamnat i eller sett på nätet. Alla med fb-sidor och bloggar har fortfarande inte riktigt allt på klart (eller också tänker de att risken ändå är så liten att åka fast, så de kör på ändå). Visst får man ta mindre eller större risker om man så vill, jag har väl också gjort smått olagliga saker i mina dagar (vem har inte gjort det), så jag dömer inte ut själva gärningen eftersom jag personligen anser att det finns betydligt värre brott att begå (för min del kunde lotterilagen lika gärna slopas, men nu finns den och det kan jag inte göra något åt - so please don't shoot the messenger..). Jag deltar även själv i "olagliga" tävlingar ibland, för jag tycker inte att det är på mitt ansvar att det går rätt till och den som deltar kan väl rimligtvis inte själv få skit för det, utan det är väl bara den som ordnar tävlingen som tar eventuella smällar. Fast egentligen borde man kanske alltid uppmärksamma tävlingsarrangören så att denne kan göra ändringar i tävlingsreglerna, om denne vill.
UPPDATERING: Tydligen är det förbjudet att sprida information om en olaglig tävling enligt lotterilagen [källa], så man bör inte t.ex. dela tävlingar på Facebook som är olovliga lotterier och saknar en prestation. 
 
Jag tycker det känns lite galet om personerna som ordnar dessa tävlingar inte alls är medvetna om fakta. Man borde iallafall vara informerad om att det man gör egentligen inte är tillåtet, och då kan man bättre ta ställning till om man fortfarande vill ordna en sådan tävling eller köra på den säkra vägen :) Det jag alltså ska ta upp är lotterilagen samt Facebooks regler kring gilla och dela-tävlingar.
 
lotteri eller tävling? Om lotterilagen och gilla-och-dela-tävlingar pa Facebook
 
Hos Finlex kan man läsa mera om lotterilagen, men de mest väsentliga punkterna för oss är kanske följande:
- "Lotterier får anordnas av registrerade föreningar, självständiga stiftelser och andra sammanslutningar med allmännyttigt ändamål som har hemort i Finland."
- "Lotterier får anordnas endast med tillstånd av en myndighet, om inte något annat bestäms i denna lag."
 
Om jag tolkar det rätt betyder det alltså att man helt enkelt inte får ordna lotterier utan att ha ansökt om tillstånd (och fått ansökan godkänd förstås), vilket jag antar att man inte kan få om man inte ordnar lotteriet genom sin registrerade förening, stiftelse eller liknande med allmännyttigt ändamål. Motsvarande gäller i Sverige.

Detta betyder naturligtvis inte att det behöver vara hopplöst svårt för en privatperson eller firma att ordna en tävling. Det är nämligen så att det inte räknas som lotteri om en prestation ingår i tävlingen och vinnaren inte utses genom slumpen. Man kan t.ex. ha som regel att man ska motivera varför man bör vinna, och kanske även ha en fråga eller be deltagarna att ge tips om något. Lätt som en plätt! :)
 
 
 
Även Better Bloggers har skrivit om tävlingar och lotterier på bloggar och facebook, där finns mer nyttig information om saken och lite andra faktorer man bör tänka på när man ordnar en tävling.
 
Gilla och dela-tävlingar på Facebook är en annan problematisk grej, eftersom dessa 1) bryter mot lotterilagen om det inte ingår en prestation utöver detta och 2) bryter mot Facebooks egna regler, vilket innebär att de faktiskt kan stänga ner din sida. Det är mycket arbete att skapa en ny sida och få tillbaka alla följare man gått miste om, så man kanske borde fundera en extra gång om man är beredd att ta den smällen (även om risken att åka fast kan tyckas liten). Det händer faktiskt att sidor blir avstängda och med tanke på att många stör sig på alla dessa delade tävlingar så kan det faktiskt hända att någon väljer att anmäler just dig en dag!
 
Så, nu vet ni det! Hur ni väljer att göra i fortsättningen är upp till er, jag säger själv varken bu eller bä om det :) Hur resonerar ni andra kring otillåtna lotterier och gilla-dela-tävlingar? 
 
 
PS. Jag vill även tipsa om ett gammalt inlägg jag skrivit om BLUFFTÄVLINGAR som är väldigt vanliga på Facebook, där kan ni bl.a. läsa om de besvärligheter ni kan råka ut för om ni deltar och hur man känner igen en bluffsida/blufftävling!

Kommentarer :

#1: Frida

Bra inlägg, har faktiskt inte tänkt på det där :)

Svar: Kul att kunna upplysa! :)
Maria

skriven
#2: mmirandas.blogg.se

Oj, dessa regler hade jag ingen aning om. Jag tycker att det är så smidigt och lätt att gå med i tävlingar nu för tiden, man behöver bara gilla eller dela så är det gjort. Så, på så sätt bra tycker jag! :)

Svar: Mjo, fast det är inte direkt krångligt att svara på en kort fråga (de brukar ju ofta vara simpla/lätta att hitta svaret på) eller motivera kort varför man ska vinna heller, det klarar man väl på typ en minut oftast :) Och som en annan kommenterat verkar det dessutom vara så att det heller inte är lagligt/tillåtet att dela och sprida dessa tävlingar heller...! Ska försöka ta reda på mera ang den saken.
Maria

skriven
#3: Anna, New York – My Bite of the Big Apple

Mycket bra och informativt inlägg! Jag tycker det här är väldigt viktiga frågor och tillhör dem som brukar uppmärksamma företag som "gör fel" på vilka regler som gäller.

Däremot instämmer jag inte i det du skriver att man själv som deltagare i olagliga tävlingar "inte kan få skit för det". Faktum är att man kan det! Det är som sagt inte förbjudet att delta i en olaglig tävling, däremot är det olagligt att sprida information om den olagliga tävlingen – det vill säga att till exempel dela den i sitt flöde på Facebook! Och vissa tävlingar har ju som krav att man ska dela.

Själv vill jag inte alls delta i olagliga tävlingar av princip. Jag är själv företagare och förespråkar att alla ska kunna konkurrera på lika villkor. Då vill jag inte stödja andras olagliga beteende genom att delta. Självklart är detta upp till var och en och jag dömer ingen. Ville bara berätta hur jag tänker! :)

Väldigt bra att du tar upp detta, som sagt. Här finns det mer bra information: http://nestiuskommunikation.se/sociala-medier/tavling-eller-lotteri-i-sociala-medier/

Vill också tipsa om Bluffaktuten på Facebook som varnar för blufftävlingar där man inte kan vinna något alls. Sidorna är bara ute efter att samla information om deltagarna och sälja "likes" vidare. Hemskt att så många går på detta, att man kan vinna sommarstugor, en bastu osv när sidan inte har någon tydlig avsändare och inte informerar om sponsor och/eller vinstskatt.

Svar: Oh, det visste jag inte! Har du nån källa på det? Inte för att jag inte tror dig, men för att jag vill uppdatera mitt inlägg och för att jag ska kunna hänvisa till fakta med källa :) Enligt det som jag läst (Better Bloggers m.m.) framkom inget sånt utan tvärtom har jag bara läst att man inte som tävlingsdeltagare kan råka illa ut :)
Tack för länktipset! Bluffakuten känner jag redan till och är med i, kom just på att jag faktiskt redan bloggat om detta: http://mariasmemoarer.com/2015/july/sluta-gilla-tavlingar-fran-bluffsidor-pa-facebook-2.html
Maria

skriven
#4: Anna, Travel on a Cloud

Hej igen! Ja, källan står i länken jag skickade ovan: "De allra flesta tävlingar som anordnas i sociala medier bryter mot reglerna ovan – oftast lottas vinnarna fram. Den som ordnar en sådan tävling bryter alltså mot lagen. Enligt lotterilagen är det förbjudet att sprida information om en olaglig tävling (alltså bör du inte skärmdumpa och publicera i ditt eget flöde) – men däremot är det inte förbjudet att delta."

Bra att du vill uppdatera infon!

Svar: Jag tänke ju förstås inte på att kolla upp vad som stod på sidan du länkade till, har inte riktigt hunnit.. Ska gå in på den ikväll!
Maria

skriven
#5: Anna, New York – My Bite of the Big Apple

Jag svarade på detta men min kommentar kom inte med, så jag gör ett nytt försök! :)

Bra att du känner till Bluffakuten och är med där.

Angående att inte få dela olagliga tävlingar, så står det om det i länken jag skickade i min första kommentar, den som går till Nestius Kommunikation. Det är marknadsföringslagen som säger att man inte får sprida olagliga tävlingar. Nu vet jag inte hur stor risk det är just på Facebook. Man får kolla lagtexten i detalj. Eller hör med Nestius Kommunikation!

Svar: Jo, den kom fram. Har bara inte hunnit gå genom mina kommentarer på ett par dagar, pga vikariejobb m.m. :) Tack för tipsen!
Maria

skriven
#6: Malin

Just det dar med Facebooks egna regler och hur manga som bryter mot dem tanker jag ofta pa. Vi har tatt samarbete med dem pa jobbet och har ofta moten omkring hur man kan gora det hela tydligare for foretag och anvandare da det uppenbarligen ar forvirring omkring det. Jag ser i alla fall 1 eller 2 tavlingar om dagen dar jag vet att arrangorerna, ofta sma eller mellanstora foretag, bryter mot Facebooks regler.

Svar: Jo, det är ett stort problem. Fast tycker jag har märkt att mer sidor och företag ändrat på tävlingsreglerna och skippar t.ex. dela-grejen. Det kan t.ex. vara att tagga en vän istället för gilla och dela, vilket jag iaf inte hört talas om att skulle vara förbjudet...? :)
Maria

skriven
#7: Sandra Emilia

Jag berättade faktiskt om detta till min klass för ett tag sen och de flesta blev helt chockade för de hade ingen aning om att det är så, så jag tror faktiskt att det i flesta fall handlar om okunskap gällande detta :) Jag själv vet också att jag gjort fel måånga gånger men försöker hela tiden läsa på om ämnet och lära mig hur jag gör om/gör rätt! :)

Svar: Jo, det handlar säkert ofta om okunskap! Men ibland har jag även märkt att folk sätter på skygglapparna och hittar på ursäkter när jag försöker informera dem, har varit med om det både med privatpersoner och en som är ansvarig för ett seriöst företags sociala medier..! Det kan t.ex. vara att "facebook har inget med tävlingen att göra". Well guess what, facebook har heller inget att göra med olika länders lagstiftning vad gäller tävlingar och utlottningar, suck! Sen har jag också sett när folk försökt ha en laglig tävling, men de har bara lyckats halvvägs. T.ex. att de har en prestation, men samtidigt tydligt skriver ut att de kommer slumpa fram/dra vinnaren. De har nog int riktigt fattat vad som menas med lotteri :) Säkert har jag också gjort mina fel i dagarna, men försöker följa reglerna till punkt och pricka enligt den information jag hittat numera :)
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :