bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Sluta gilla "tävlingar" från bluffsidor på Facebook

Nej på riktigt, folk får börja vara lite försiktiga med vilka tävlingar de gillar på facebook. Ser att en massa vänner och bekanta gillar och delar "tävlingar" från olika bluffsidor där troligen ingen vinner något i slutändan, utan någon skum typ tjänar tydligen pengar på alla era likes. Sen riskerar du också att t.o.m bli uppringd av samarbetspartners, eftersom det inte alltid bara är att "gilla och dela" heller, utan man måste ofta gå in på en länk där man ska ange sina uppgifter så man kan bli spammad via mail samt uppringd av diverse företag.
 
På facebook-sidan Bluffakuten kan man läsa mera om hur dessa sidor tjänar pengar på att samla likes och vilka sidor man hittills hittat som är såna sidor man INTE ska gilla.
 
En bra regel är annars att om vinsten låter för bra för att vara sann så är den troligen det också (liksom, vinna ett stort hus eller en lyxig sommarstuga av okänd arrangör..really?) Speciellt om de inte anger nån information om företaget eller kontaktuppgifter så är det rimligtvis ingen seriös sida - att enbart kunna ta kontakt med tävlingsarrangören via en anonym facebook-sida låter väl lite osäkert, eller hur?
 
En annan taktik är att en sida skapas som vid en snabb blick kan verka genuin, eftersom sidan uppger sig representera ett märke eller en butik, med länk till den faktiska websidan och eventuell annan information. Här ska man kolla när sidan skapats och om de även lagt upp poster på sidan som inte har med tävlingar att göra. Det är en solklar bluff ifall sidan skapats väldigt nyligen och det enda som finns på sidan är "tävlingen", ibland publicerad i flera olika poster. Så låt er inte luras av en sida bara för att de angett viss kontaktinformation, det är något precis vem som helst kan göra.
 
Lite normal källkritik helt enkelt :)
 
Så nu vill jag inte längre se delningar från t.ex. Teneriffa-Experten som har cirkulerat i mitt flöde i nåt år redan?!
 
En massa "thumbs down":
 
 
 
Även ifall ni inte själva brukar gilla dessa tävlingar, sprid gärna denna information, för ni har ganska garanterat facebook-vänner som gör det!

Kommentarer :

#1: Mimas Hälsa&Skönhet

Bra inlägg med viktig poäng! Skall dela ditt inlägg på facebook!

Jag har själv tidigare gillat och delat såna där tävlingar... typ 1 eller 2 år sedan då man kunde vinna en iphone, såg att flera av mina vänner hade deltagit i tävlingen (kanske en bluff det också för att få mig medlurad) och sedan skulle man fylla i ja och nej formulär flera sidor och sen i slutet visade det sig att man ändå skulle hamna betala nå 239€ (TÄVLING??!) så jag klickade bara helt kallt AVBRYT men då hade ju nåt företag mina uppgifter såsom telefonnummer och då tog det inte länge innnan en finsktalande man ringde upp mig "hej, du har svarat ja på frågan om du kunde tänka dig se senaste Die Hard filmen, nu kan du göra det för ENDAST 4,95€" "nej tack" "men tänk på priset, endast 4,95€" då sa ja bara "nej tack, jag har hört så mycke skit om den att jag inte skulle se den fast ja skulle få betalt ens. Adjö."

Nu vet jag bättre. Jag kollar oftast först när tävlingen är "publicerad" för det kan cirkulera gamla tävlingar på facebook fortfarande... sen brukar jag kanske klicka in mig och kolla runt lite men jag har nog blivit ganska så kritisk faktist. Det är nästan mest om det är lokala företag som ordnar tävlingar på facebook som jag deltar.

Sorry för lång kommentar! ^^

Svar: Tack, kul att du gillade inlägget! Och tack för att du delar! :) Usch, vilken otrevlig erfarenhet du har haft. Har nån gång också fyllt i nåt sånt formulär(alltså där man ska svara ja om man är intresserad av nån produkt/tjänst och vill veta mera om den typ), men alltid svarat nej på allt.. :P Bra att det finns de som aktivt jobbar för att få bort dessa bluffare, som t.ex. Bluffakuten som jag länkade till - det var ju via dem som jag fick veta hur det ligger till - även om jag redan tidigare har varit misstänksam mot en del av de tävlingar som ordnas på facebook/nätet..

Samma här, kollar först runt lite och ser om det kommer fram vem som ordnar och så. I och för sig är gilla och dela-lotterier inte alls tillåtna på facebook, men det bryr jag ju mig personligen inte om sålänge det faktiskt finns en vinst och utses en vinnare och annars är rätt gjort - arrangören får ju stå för konsekvenserna om den "åker fast".

Och jag har inte alls nåt emot långa kommentarer, bara kul, och det gör jag mig alltför ofta skyldig till med, som nu i skrivande stund :D
Maria Norrgård

skriven

Kommentera inlägget här :