On the streets of Vaasa

Fotografering / Photography / Permalink / 5
Vasa sägs vara Finlands soligaste stad. När jag fotade dessa bilder en söndag i juli var det inte riktigt fallet - det var mulet och när jag var färdig med min foto- och butiksrunda började det dessutom åska och regna. Men vilken tur att jag hann knäppa dessa bilder innan ovädret bröt ut, inte sant? Jag brukar i normala fall inte vara intresserad av att fotografera när jag är i Vasa centrum, jag brukar helt enkelt inte vara där av den anledningen och jag har aldrig tyckt att det är något speciellt med Vasa centrum utseendemässigt. Men den här gången ville jag testa lite stadsfotografering med min nya kamera (Nikon D5000) och plötsligt la jag märke till intressanta objekt, byggnader och detaljer som jag tidigare knappt noterat. Bra att vidga sina vyer lite och titta på en välbekant ort ur ett nytt perspektiv!
 
Här kommer alltså några bilder på Finlands soligaste stad, som just den dagen inte var så solig. Vilken bild tycker du mest om?
 
en retrovespa i Vasa centrum
Kolla vilken härlig vespa som stod parkerad!
 
Vasa torg med Frihetsstatyn
Torget i Vasa. Det var ganska folktomt i stan och en del började packa undan från söndagsmarknaden.
 
gatukonst och Fazer Café i Vasa/ Sreet art and Fazer Café in Vaasa
Härliga Fazer Café i bakgrunden, som jag bloggat om tidigare. Lite modern konst i förgrunden.
 
LittlePub vid torget i Vasa
LittlePub, som fokuserar på öl och sägs vara omtyckt. Men kanske inte en söndag eftermiddag, då såg det ganska stängt ut. Regntunga moln uppe i skyn.
 
LilliPutti, ett litet tåg som kör runt turister i Vasa i sommar
LilliPutti är ett litet tåg som under sommaren kör rundturer förbi stadens sevärdheter. Jag tror det är gratis till och med.
 
Gammaldags motorcykel / old motorbike
Inte nog med att jag fick beundra en vespa i retrostil, jag fick även syn på en gammaldags motorcykel. Härligt!
 
Vasa sommarstad - blomsterarrangemang / Vaasa during summer, flower arrangements
Intressanta blomsterarrangemang
 
Sreet art in Vaasa / gatukonst i Vasa
Lite mer modern konst, mitt bland tråkiga betonghus.
 
Vasa stads gator / streets of Vaasa, Finland
Gillade klockan som hänger på husfasaden.
 
Vasa vattentorn / Vaasan vesitorni, Österbotten / Pohjanmaa
Och så avslutar jag med en bild på Vasa vattentorn.
#1 - - Mima:

Svar: well, det är nog en bra sak att inte ha köpt nåt under juli! ;) Inte är alla mina favoriter ens köpta under den månaden de blivit mina faves. :D Batiste dry shampoo är bra! Den där herbina ansiktskrämen låter intressant. Fick du Augusti Livbox? Vad tyckte du om den? :)

Svar: Nej, jag har bara fått juni Livbox, i och med samarbetet med dem :)
Maria

#2 - - Cecilia:

Vaasa är verkligen en så vacker stad. Jag var där när jag var yngre med min moster och ena kusin. Då åkte vi bl.b med tåget och jag minns att min kusin var överlycklig - ända tills vi skulle gå av. Han totalvägrade, haha

Sv: tack :-) tänkte försöka få en bild i höst också när löven skiftar och solen skiner mot kopparn. Tror det kan bli riktigt fint

Svar: ja visst är det, speciellt områdena vid vattnet :)
Maria

#3 - - John Jonasson:

Fina bilder du tagit. När det är mulet och vitt på himlen är det lätt att fotona blir utfrätta. Du kan sänka exponeringen och mörka ner det i redigeringsprogrammet, så får du fram konturerna av himmel och moln. Jag har Lightroom som jag redigerar mina foton i.

Svar: Tack så mycket för tipsen! Jag redigerar mina bilder ytterst sparsamt i nuläget och använder tills vidare programmet Paint.NET
Maria

#4 - - John Jonasson:

Jag kan rekommendera gratisprogrammet Photoscape vilket jag använde och använder fortfarande ibland, innan jag köpte Lightroom och Photoshop. Ett helt fantastiskt program. Men ska du börja fota i RAW, vilket jag rekommenderar dig att göra, behöver du ett redigeringsprogram som klarar av RAW filer.

Svar: Tack för tipset, ska testa det och jämföra med programmet jag använder nu! :) Klarar Photoscape alltså inte av RAW filter?
Maria

#5 - - John Jonasson:

Nej, Photoscape klarar inte av RAW.

Svar: Ok, tack för infon!
Maria

Till början
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar Bloggtopplistan för Finlandssvenska bloggar - Bloggar.fi