bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Hemester och svemester i Sverige

Eftersom det knappast finns någon som har förhoppningar om att kunna resa utomlands i vår, eller kanske ens under sommaren, så är det nu perfekt läge att fundera kring vad som istället finns att upptäcka i närmiljön. Syftet med detta inlägg är inte att uppmana folk att resa inom Sverige så länge man avråds från det pga coronaviruset. Jag utgår från att alla tar eget ansvar och respekterar myndigheters rekommendationer angående vart man kan och inte bör åka inom Sveriges gränser, samt hur man bör bete sig i samhället just nu. Vi får ju hoppas att Sverige åtminstone skonas från totalt utegångsförbud.
 
Ser vi på hur läget antagligen kommer vara de närmaste två månaderna så får man alltså börja se sig om efter coronasäkra besöksmål i eller nära den egna hemorten. För att man ska kunna undvika smittorisker så blir det ganska logiskt att det är utomhusaktiviteter som gäller. Om vi ser lite längre framåt till sommaren så kanske vi med lite tur även kan tänkas resa till andra delar av vårt egna land. Det beror förstås helt på hur situationen utvecklar sig. Oavsett så har jag samlat ihop en massa fina svemestertips från mina svenska bloggkollegor som jag sammanställt i ordningsföljd enligt det geografiska läget. Jag hoppas i alla fall att jag fått till alla landskap och områden någorlunda korrekt, för som finländare kan jag ju inte påstå att jag är en expert på Sveriges geografi. I alla fall borde jag ha lite bättre koll på den fronten efter jobbet bakom detta blogginlägg!
 
Varför skriver en finländare om hemestertips i Sverige, kanske någon kan undra? För mig känns det inte alls ologiskt eftersom ungefär hälften av mina läsare kommer från just Sverige, dessutom är detta ett väldigt fiffigt länkkärlekstema. De som följer min blogg har kanske märkt att jag ganska regelbundet publicerar just länkkärleksinlägg där jag uppmärksammar mina fina resebloggkollegor. Naturligtvis kommer jag även inom kort göra ett motsvarande inlägg om hemester i Finland, för mina finlandssvenska läsare!
 
Klassiska Smögen - missa inte omgivande vandringsleder!
 
 
SVERIGE RUNT
 
 
FreedomTravel tipsar om Unesco världsarv i Sverige från norr till Söder. Kanske du hittar ett eller flera att pricka av?
 
World by Tina har bloggat om sin Sverige-roadtrip med campervan - från Dalarna till Öland.
 
Resfredag har samlat alla sina svenska pärlor på en plats. Kolla om du hittar en plats nära dig!
 
 
VÄSTKUSTEN
 
Demme reser jorden runt tipsar om sina västkustfavoriter såsom Orust, Tjörn, Marstrand, övriga Bohuslän, Trollhättan och deras hemstad Göteborg.
 
Vad gäller västkusten så har jag själv bloggat om Smögen och Göteborg.
 
 
SKÅNE
 
Hos Evas restips hittar man härliga tips från Österlen, däribland Kivik och Kronovalls slott.
 
Discovering the Planet tipsar om 5 härliga naturupplevelser i nordöstra Skåne.
 
Göteborgs skärgård, bort från staden.
Foto: Discovering the Planet
 
 
ÖLAND
 
Fd ensamma mamman tipsar om boenden och saker att göra på Öland.
 
 
SMÅLAND
 
Stad till Strand har bloggat om Hultaby slottsruin i Vetlanda, Jönköping.
 
Lycklig och levande rekommenderar Eksjö, en av Sveriges tre trästäder - samt närliggande naturupplevelser.
 
 
ÖREBRO
 
Sanna Rosell har bloggat om staycation i sin egna stad.
 
 
SLOTTUPPLEVELSER
 
Lite mera rosa har bloggat om ett gäng slott mellan Västervik och Stockholm.
 
 
STOCKHOLM
 
Liniz travel tipsar om mysiga Marholmen i Roslagens skärgård.
 
Maya Nordlund rekommenderar sommaridyllen Sigtuna, där man även finner Wenngarns slott.
 
Stad till Strand föreslår utflyktsmål som Vaxholm och Skinnarviksberget.
 
FreedomTravel har besökt härliga Hagaparken i Solna.
 
Även jag har bloggat om Hagaparken, samt en hel del andra ställen i Stockholm som t.ex. gamla stan, Skeppsholmen och Kastellholmen samt vikingaguidning i Vallentuna.
 
 Den vackra och väldigt stora Hagaparken
Foto: Maya Nordlund
 
 
HÄLSINGLAND
 
First Morning uppmärksammar olika världsarv och folkmuseum som finns i Hälsingland.
 
 
NORRLAND
 
Maya Nordlund bloggar om 5 väldigt besöksvärda platser i Norrland
 
 
VÄSTERBOTTEN
 
4000mil har testat på forsränning i Vindelälven.
 
Jag har bloggat om en dag i Umeå.
 
 
JÄMTLAND/SÖDRA LAPPLAND
 
4000mil rekommenderar även Vildmarksvägen som går från Strömsund i Jämtland och Vilhelmina i Västerbotten.
 
 
NORRBOTTEN
 
Lycklig och levande tipsar om vandring i Abisko.
 
4000mil har vandrat till Soldalen i Stora Sjöfallets nationalpark.
 
Foto: Maya Nordlund
Foto: 4000mil
 
 
Dela gärna med dig av fler fina Sverigetips och guldkorn kring din egna hemknut i kommentarfältet, gärna "coronavänliga" sådana!
Taggar: Sverige, corona, hemester, resebloggar, sommartips, staycation, svemester;

Kommentarer :

#1: ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, nu specialpedagogstudent ★

Vilka härliga tips du delar med dig av. Jag har bara Sverigesemestrar då jag inte reser men det finns så många vackra platser här i landet som man lätt glömmer :). Jag skrev ett inlägg för något år sedan om att semestra i Dalarna det kan jag rekommendera dig :).

Svar: Ja det finns verkligen mycket fint i närmiljön och övriga landet :) Tack för tips, ska se om jag hittar det inlägget!
Maria

skriven
#2: Jessica

Wow, här finns nåt för alla. Vi får verkligen hoppas att resor innom det egna landet är ok i sommar...

Svar: Ja verkligen, jag hoppas att de flesta ska hitta något i sitt närområde som går att besöka trots coronan, eller iaf senare i vår ifall läget lättar. Att resa till andra delar av landet tror jag inte kan bli aktuellt förrän tidigast någon gång under sommaren. Och inte ens det är väl säkert tyvärr. Vi får hoppas på det bästa!
Maria

skriven
#3: Mirre

Oj så många fina platser du tipsar om och ja oh vackra smögen där har vi varit många ggr på vår semester 6 år i rad =D, såå vackert där och alla intillliggande små öar och platser

Svar: Ja visst är den delen av Sverige vacker..! Eller vackra platser hittar man ju egentligen lite här och var bara man öppnar ögonen och söker :)
Maria

skriven
#4: Jessica Högberg

Tummar och tår!

Svar: Ja verkligen.. Men vi får väl acceptera att det kan bli små babysteps - först det som finns kring knuten, sedan kanske det som finns i ens region och så går det kanske småningom att resa till andra delar av landet :)
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :