bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Några fler saker att göra i undantagstillstånd

Jag tänkte göra en uppföljning till mitt tidigare inlägg där jag skrev om diverse saker jag hittat på i dessa tider. Jag tycker det är lite intressant att dokumentera vardagen så som den ser ut just nu, och kanske någon annan samtidigt får inspiration till någon aktivitet som avviker från den vanliga rumban - det är precis sånt vi behöver just nu för att inte stagnera. Jag tror att vi som är kreativa klarar oss bäst rent mentalt i dessa distansieringstider, för vi ser möjligheter och alternativ istället för en massa stängda dörrar. Men så är man ju lite priviligerad också med ett socialt jobb som inte kan stängas ner och därmed blir isoleringskänslan inte lika påtaglig - med de hälsorisker som det samtidigt innebär förstås.
 
Nå, här kommer exempel på saker jag hittat på den senaste tiden:
 
Besökt vackra platser på och nära hemorten
Jag har hittat fina ställen i Oravais främst genom promenader, men körde även en sväng till hamnen och stranden en dag efter jobbet och promenerade runt och fotade där. Hoppas det är badväder om ett par månader! Jag inledde dessutom vandringssäsongen igår, men det kommer få ett eget inlägg.
 
coronatider - vistas utomhus
coronatips - promenera och njut av närmiljön #mikrosevärdheter
 
Letat vårtecken och umgåtts utomhus
Vårtecknen dyker upp ett efter ett. Bland svanarna pågår full aktivitet, jag börjar höra diverse vårfåglar och jag har hittat minst tre sorts blommor hittills.
vårtecken vårblommor
En dag for vi på utflykt från jobbet till Lövbackastugan nära Fäboda i Jakobstad. I anslutning till den finns vandringsleder men vi vistades bara kring stugan denna gång och grillade korv samt drack varm choklad. Väldigt mysigt var det.
staycation utflyktstips nära Jakobstad - Lövbackastugan Fäboda
Jag har även träffat mamma utomhus samt suttit på hennes uteplats en lite finare dag då solen värmde och det inte blåste kallt. Ronja kom också ut för att lufta sin päls och jaga flugor. Efter att mina kusiner i lågstadieålder varit hemma från skolan ett par veckor (pga hemskola) så tyckte jag det var läge att börja hälsa på dem igen också - fint väder var det också så det blev en promenad-cykeltur.
coronatips - njut av våren och umgås utomhus
 
Campat i vardagsrummet
När jag var ledig flera dagar på raken (precis i tid för snöstormarna) var jag riktigt loco och slog upp mitt tält i vardagsrummet, där jag sov en natt. Jag fick faktiskt känslan av att vara någon annanstans än bara hemma, så det var ett ganska lyckat koncept! Förhoppningsvis blir nattemperaturerna om någon månad sådana att även lättfrusna jag kan campa utomhus, i campingbilen och om vädret blir riktigt härligt även i mitt tält.
corona karanäntips - campa i vardagsrummet
 
Fantasirest till Thailand
Tro det eller ej, men det finns en thaimassagestudie i min lilla by Oravais! Vilket perfekt tillfälle att glömma snöyran ute och låtsas att jag är tillbaka i Thailand för en stund... Massagen var nästan precis som jag minns den från Bangkok, men denna gång kunde jag kommunicera verbalt med massören. Jag kände mig en aning mör i ett par dagar (som om man kört ett lite hårdare träningspass ungefär), men efter det märkte jag att kroppen kändes smidigare, så det var ju positivt.
stötta lokalt och må bra i coronatider - thaimassagestudion i Oravais
 
Projekt fotovägg
I början av året beställde jag en väggkalender med egna bilder som jag fotat på mina resor. Tanken var att vartefter månaderna passerar så klipper jag ut bilderna och skapar en fotovägg av en del av dessa bilder. En långsam process, men känns samtidigt lite kul att inte allt behöver hända på en gång. Grenen har jag själv hämtat från skogen.
kreativa projekt i coronatider och undantagsförhållanden - skapa en fotovägg (diy ideas photo wall)
 
Stöttat lokalt
Jag fortsätter att nästan varje vecka hämta takeaway-mat från Chao-grillen som finns tvärs över vägen, och så beställde jag nyligen ett par naturprodukter från Naturskafferiet som drivs av en bekant i grannbyn. Leveransen lades i postlådan i det härliga omslaget du ser nedan, och innehöll en rönntvål och en deodorant som doftar skog och som är min favoritdeo numera! Kladdar inte alls utan känns genast torr och fräsch på huden (fast ändå inte uttorkande eftersom jag gissar att den innehåller kokosfett).
naturprodukter från Naturskafferiet i Pensala
 
Gott för magen
Jag har stekt plättar av mjölken jag glömde lägga in i kylskåpet efter att jag handlade mat. Det tog nästan ett dygn innan jag upptäckte att den fortfarande stod i en påse på golvet i rumstemperatur... Istället för att dricka mjölken (som fortfarande luktade och smakade helt ok) så körde jag på det säkrare kortet att laga något av det istället. Jag lever ännu.
Det har även blivit "storkok" (för att vara singelhushåll) av tomatlinssoppa. Jag kan rekommendera att äta den med en stor klick färskost (creme fraiche) med t.ex. vitlökssmak, riktigt gott!
tips på mat / matidéer- plättar och linssoppa
 
Beställt något nytt till vårgarderoben
Jag har inte i övrigt tänkt inhandla något extra till vår- och sommargarderoben, men jag beställde för en tid sen två par sköna stretchbyxor från favoriten Dress like Marie (ett företag som fick sin start i Oravais, hur coolt?), och så fyndade jag dessa ursnygga skor från Vamsko Outlet. Sistnämnda tog dock verkligen sin tid att hitta fram, över två veckor och största delen av den tiden snurrade paketet omkring i Vasa innan den slutligen hittade till slutdestinationen... Man ska inte ha bråttom om man beställer någon online just nu.
nya skor till våren - vamsko outlet
 
Fräschat upp frisyren 
Jag vågade mig även till frissan för att korta av håret lite. De är ju så beroende av sin inkomst och sina kunder och de är ju redan vana vid noggrann hygien, så hårklippning tycker jag är helt ok att fortsätta med åtminstone här där det ännu varit så pass lugnt på coronafronten. Speciellt på enmannasalonger där det ändå bara går att ha en kund åt gången. 
 
vårfrisyr
 
 Vad har du gjort för uppiggande och trevligt på sistone?
 
Taggar: corona, finlandssvenska bloggare, personligt, tips, vardagen;

Kommentarer :

#1: Biggeros

Så spännande inlägg och mycket smått och gott som intresserar mig=)
Skönt att drömma sig tillbaka till ett exotiskt land under coronatider. Man behöver verkligen stödja lokala butiker och restauranger i dessa tider. Även om din leverans var på omvägar så kom det fram till sin rätta plats. Ja, havet ligger lite avlägset just nu men vi har en pool om det är läge för att svalka sig=)
Trevlig kväll <3

Svar: Tack för din kommentar, jo man får ändra på lite rutiner och tankesätt i dessa tider :)
Maria

skriven
#2: FREEDOMtravel

Campa i vardagsrummet, haha, det var roligt :) Vi campar iofs på sätt och vis i vardagsrummet också, men det beror mest på att luftvärmepumpen på nedre däck är trasig (så det blir lite kyligt på nätterna). Ha det fint!

Svar: Tydligen så pass roligt att nejdens dagstidning tyckte det var värt att nämna i en liten artikel om "coronavardagen" :D Årets moment of fame, kanske. Låter mindre roligt att campa ofrivilligt dock, hoppas er luftvärmepump blir fixad snabbt!
Maria

skriven
#3: Bland Kastruller och Vinglas

Campa hemma, jätte smart idé!! Nu gillar jag inte direkt att låt, men som tur är gör mång andra det. Det finns så mycket man kan göra för att liva upp när man är hemma...köksdisco, upptäcka sitt närområde mm
Att handla från de runt omkring är bra och vi stöttar ofta restaurangerna runt omkring.
Fotoväggen var också super!!I like!
Kram Kajsa

Svar: Tack ska du ha :) Det finns mycket skoj man kan göra bara man har rätt attityd och vilja :)
Maria

skriven
#4: Anna, New York - My Bite of the Big Apple

Vilken bra idé att klippa ut bilder från en almanacka och sätta upp så där! Skönt med frisörbesök. Det blev jättesnyggt! Jag har också unnat mig besök hos frisören med klippning och slingor. Det kändes tryggt här också, då det bara är en kund i taget på salongen och både hon och jag var helt friska (så än i dag en månad senare). :)

Svar: Tack, kul att du tycker det :) Skönt att det också känns tryggt att göra vissa saker hos er, så man inte behöver känna att man måste totalisolera sig hemma :)
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :