bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

10 topp 10-listor

Imorgon ger jag mig iväg på sommarresan och är borta ett par veckor, så det innebär även semester här på bloggen. I vanlig ordning kommer jag ändå sträva efter att uppdatera Instagram dagligen, så det är där ni ska hänga om ni inte orkar vänta på mina blogginlägg om Kroatien, Montenegro och Bosnien-Hercegovina!
 
Under tiden bloggen får vila sig lite tänkte jag istället erbjuda er läsning från mina bloggkollegor, så här kommer 10 topp 10-listor (nåja, 10+ egentligen) som på ett eller annat sätt har resetema. Jag har ju själv en pågående topp 10-serie på bloggen, så jag snöade liksom in mig på konceptet att jag ville hitta andras topp 10-listor över saker som jag inte själv hunnit eller tänkt på att blogga om. Det var mycket viktigt att det skulle vara just topp 10, och inte topp 7 eller något annat märkligt tal. Sen skulle jag såklart välja ut 10 såna här listor så att detta i sig blir en "topp 10-lista". Här kommer den alltså, trevlig läsning:
 
Europas 10 minst besökta länder (Malin Lundsten)
Av dessa länder ska jag i sommar besöka hela två stycken faktiskt: Montenegro och Bosnien och Hercegovina. De andra har jag inte några direkta planer på att besöka, än. Klicka på länken för att se vilka andra länder som hör till Europas minst besökta. Många trevliga alternativ för den som vill se lite mindre turistiska länder kanske.
 
Europas 10 populäraste sevärdheter (Discovering the Planet)
Detta inlägg är ett år gammalt, men oavsett hur rankningen ser ut idag så är dessa platser högst troligen fortfarande omåttligt populära! Av dessa har jag faktiskt bara sett tulpanerna i Nederländerna. Det är många typiska turistorter och städer som jag helt enkelt inte varit tillräckligt intresserad av för att sätta det på toppen av min bucket list ännu.
BONUS: Daniela listar också Sveriges bästa sevärdheter, av dem har jag besökt Smögen (förra sommaren), samt Visby som väldigt liten.
 
Tio saker du måste se innan du dör (Agonmom)
Tio väldigt besöksvärda platser enligt Agonmom, jag instämmer i mycket och har faktiskt själv besökt hälften av de nämnda platserna, bl.a. Jerusalem och pyramiderna i Giza. Hur många har du sett och hur skulle din lista se ut?
 
  
De minst besökta staterna i USA (Stad till strand)
USA har jag aldrig varit i, men om jag skulle välja en av dessa minst besökta stater så skulle det kanske bli Wyoming där nationalparken Yellowstone är belägen.
 
10 geografiska gränser på min bucketlist (Lite mera rosa)
Exempelvis att bokstavligen stå på ekvatorn eller fysiskt sett befinna sig i tre länder samtidigt vore ju väldigt coolt! Vilka geografiska gränser tycker du låter lockande?
 
Europas minsta huvudstäder (Freedomtravel)
Låter som något för mig som egentligen inte gillar storstadskänsla (om än en storstad inte nödvändigtvis behöver kännas som en, beroende på var man rör sig). Trots detta har jag inte varit i en enda av dessa än, men Valletta i Malta eller Ljubljana i Slovenien lockar kanske mest just nu. (Bonuslista: på samma blogg hittar man även bl.a. en lista över Europas äldsta städer)
 
Foto: FreedomTravel
 
Världens tio mest exotiska maträtter (Discovering the Planet)
Jag säger nog tack men nej tack till i princip hela listan. Fast ormkött skulle jag utan problem kunna tänka mig att äta, kan inte va så mycket annorlunda mot krokodilkött känner jag. Just krokodilkött och rostad jättemyra är antagligen det mest exotiska jag själv ätit.
 
10 galna & annorlunda temarestauranger i Taiwan (Fantasydining)
Här bjuds man på ett drös med restaurangtips som vore väldigt roligt att besöka en dag - man håller inte tillbaka på detaljer och fantasi kan jag lova! Modern Toilet känns nog knasigast av dem alla.
 
Top 10 Favourite Things to See and Do in New York City (Jasmine Zelda)
10 superbra tips för den som vill besöka New York! Jag behöver väl egentligen inte säga mera. 
 
Världens största länder till yta, folkmängd och ekonomi (4000mil)
Här blir det härligt nördigt med siffror, där världens största länder listas enligt olika parametrar. Av de nämnda länderna har jag bl.a. varit i Australien (landyta), Tyskland och Singapore (ekonomiskt stora länder). Vilka har du bockat av? Bonuslista: Världens högsta byggnader. Där bommar jag på alla.
 
Foto: 4000mil
 
Mina egna topp 10-listor som jag skrivit hittills är 10 platser för den "mörka turisten" (dark tourism), världens yttersta platser och andra extrema ställen, världens 10 äldsta städer och världens 10 minsta länder (till yta).
 
Vilken topp 10-lista tyckte du var roligast? Har du själv någon topplista som du vill tipsa om?
Taggar: listor, länkkärlek, resebloggar, topp10;

Kommentarer :

#1: Ann-Louise

Älskar att läsa den här typen av listor så ska genast ta och läsa de som jag inte redan har läst tidigare. Och tack för länk!

Svar: Tack själv :)
Maria

skriven
#2: 4000mil

Trevliga listor. Och udda och roliga! Plus väldigt olika. :-)

Svar: Tack, vad roligt att du tycker det :) Tycker också det blev bra variation där!
Maria

skriven
#3: FREEDOMtravel

Kul samling av listor! Jag gillar ju såna här listningar :) Gillar Europa, så listan över Europas 10 minst besökta länder var intressant! (Har bara besökt 3 av dem så har en del kvar att se uppenbarligen!)

Svar: Vad roligt att det uppskattas :)
Maria

skriven
#4: Daniela | Discovering The Planet

Lite synd att jag inte gör sådana här listor längre. De är ju så kul :). Skulle kanske ta mig tid att ta upp en från arkivet :). Bra och kul lista. Tack för att jag fick vara med :).

Svar: Ja verkligen, listor är ju så roligt, både att skriva själv och att läsa andras :)
Maria

skriven
#5: World by Tina

Kul att läsa allas listor, och du verkar ha det grymt på din resa, kanske blir en topp 10 Balkan snart=)

Svar: Ja kanske jag skulle satsa på en sån lista också 😊👍
Maria

skriven
#6: Anna, New York - My Bite of the Big Apple

Vilken rolig idé! Jag tycker det är så svårt att välja en av listorna. Men den med gränserna var lite extra spännande!

Tipsar om min egen lista "Tio tecken på att du är en New York-nörd". (Jajamen, det är jag.) :)

http://www.newyorkmybite.com/tio-tecken-pa-att-du-ar-en-new-york-nord/

Hoppas du har en skön semester!

Svar: Jo den med gränser var väldigt intressant :) Din lista låter rolig, ska genast kolla in :)
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :