bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Köpenhamn - 7 sevärdheter och hostel i Nyhavn

Nu ska jag äntligen ta tag i att blogga om den sista etappen av min Scandinavia Tour som jag gjorde i somras - nämligen Danmark och Köpenhamn! Och vilken otroligt vacker stad sen, med alla underbara byggnader, trevliga och färgglada stadsdelar, gamla borgar och slott! Massor av historia och sevärdheter inom gångavstånd från Nyhavn där jag bodde, som inte kostar någonting att se.
 
Jag börjar med de sevärdheter jag såg under min första dag i staden, och så får ni i slutet av inlägget en titt på den vackra fasaden till mitt hostel (samt lite ris och ros om själva hostelet). Framöver kommer jag även blogga om de färgglada stadsdelarna Nyhavn, Christiana och Christianshavn, samt en tjusig park där man hittar ett urgulligt slott. Håll utkik efter det.
 
sevärdheter i Köpenhamn: Marmorkyrkan / Marmorkirken i København
Frederiks kirke, även kallat Marmorkyrkan, är fantastiskt vacker med den grönskimrande kupolen med gyllene detaljer.
 
Frederik's Church  / The Marble Church - top things to see in Copenhagen
 Även inuti ser kyrkan trevlig ut. 
 
sightseeing in Copenhagen - royal Amalienborg Palace
Intill Marmorkyrkan finns den kungliga residensen Amalienborg, som består av ett torg omgiven av olika palats i rokokostil.
 
fotovänliga kyrkor i Köpenhamn: ortodoxa Alexander Nevsky-kyrkan och St. Alban's English Church
Ett par andra fotovänliga kyrkor är den ortodoxa kyrkan Alexander Nevsky-kyrkan (som ligger alldeles nära Marmorkyrkan) och St Alban's-kyrkan som hittas nära Kastellet och sjöjungfrustatyn. Bredvid den kyrkan kan man även beskåda ståtliga Gefionfontänen. Det råkade vara en del turister i omlopp vid den tidpunkten, så var inte lätt att få till några snygga foton..
 
things to see in Copenhagen: Gefion Fountain
 
Copenhagens smallest (but most popular?) tourist attraction: The Little Mermaid
Så hittade jag till slut fram till Den lille havfrue. Och liten var hon, så pass att jag hade missat henne om det inte vore för hopen av turister som stod där och fotade. Ingen wow-upplevelse alltså, men känns väl lite som något man behöver checka av från listan när man nu en gång är i Köpenhamn?
 
The Citadel in Copenhagen - one of the best preserved fortresses in Northern Europe
Efter att ha hälsat på sjöjungfrun utforskade jag Kastellet (eller  Citadellet Frederikshavn). Detta sägs vara en av de bäst bevarade fästningarna i Nordeuropa. Militären var rätt närvarande här, och gick omkring och såg till att folk följde områdets regler. Det finns t.ex. ställen som man inte får beträda, och på vallarna är det förbjudet att cykla. Ordning och reda ska det vara.
 
sevärdheter i Köpenhamn - ett av norra Europas bäst bevarade fästningar
Innanför vallgravarna finns lite fina byggnader längs kullerstensgator, och det är även trevligt att promenera ovanpå själva vallarna, vilket bjuder på fin utsikt. Tyvärr blev det dock blåsigt och något kallt vid det skedet av dagen, och jag var lite för lättklädd, så det blev ingen speciellt njutningsfull promenad för min del.
 
historical tourist attractions in Copenhagen - Kastellet / The Citadel
Efter Kastellet hoppade jag på min enda buss för dagen, då jag ännu ville orka med den populära shoppinggatan Strøget, som du ser på bilden nedan. Jag resonerade att det blir bäst att jag tar bussen till bortre änden av gågatan för att sedan promenera tillbaka i riktning mot Nyhavn så jag kan ta mig tillbaka sista biten till fots. Här shoppade jag lite kläder och ett par souvenirer, samt åt en sen lunch på Friends & Brgrs. 
 
Köpenhamns bästa shoppinggata - Strøget - best shopping street in Copenhagen
 
Bedwood Hostel in Nyhavn, Copenhagen / tips på hostel i Köpenhamn
Till slut var jag tillbaka på Bedwood hostel, gömt i en innergård mitt i vackra Nyhavn. Är inte huset tjusigt så säg?? Det var läget och husfasaden som gjorde det till ett lätt val att boka just detta hostel. Att sovsalarna och badrummen inte var riktigt så mysiga som jag tänkt mig är en annan sak... Det gick i alla fall att sova där (de nätter man slapp snarkande medboenden, fast det är ju inte hostelets fel), men hade önskat att de hade haft fräschare draperier framför sängarna för det jag hade var missfärgat och ganska äckligt att se på. I övrigt fin idé med draperier för mer privat känsla när man chillar och sover i sängen, men personalen bör nog kontrollera sovsalarnas skick mer regelbundet. Sovsalarna kan inte låsas, men det finns skåp där man kan låsa in sina värdesaker. Toaletterna och duscharna städades flera gånger dagligen, plus i kanten för det! Men vattnet var inte alla gånger tillräckligt varmt, och duschdraperierna mellan dörren och duschen (för att hålla ens kläder torra medans man duschade) var meckiga. I övrigt helt ok allmänna uttrymmen och det funkade bra att laga sin middag i köket som är beläget intill baren. Med tanke på det perfekta läget och den fina husfasaden med sin trevliga uteplats att hänga på tycker jag ändå det är prisvärt, om man i övrigt inte är så kräsen vad gäller själva boendet!
 
Om du varit i Köpenhamn, vilka var dina favoritsevärdheter, och var bodde du?
Taggar: Danmark, Köpenhamn, Scandinavia Tour, reseinspo, semester, soloresenär, sommarresa;

Kommentarer :

#1: World by Tina

Bor nästan alltid på wake Up, finns två, ett nära tivoli och ett nära nyhavn, för typ 400-500 ddk per natt i dubbelrum inkl frukost. Men mitt favvoställe är Kong Arthur, lite dyrare men så nice, på eftermiddagarna bjussar dom på gratis vi dessutom=)

Svar: Det låter ju som ett riktigt skapligt pris för dubbelrum med frukost det, ska lägga Wake Up på minnet ifall det skulle bli fler övernattningar i Köpenhamn :)
Maria

skriven
#2: Mia

Vad roligt att läsa om Köpenhamn, dit ju också vi var i juni! Vi hann inte så mycket mer än en guidad båttur (bongade Den lille havfrue från sjösidan!), en promenad längs Ströget och en träff med en vän som bor i Malmö. Ja, Amalienborg såg jag ju också - även insidan - tillsammans med de två äldsta barnen! Det var fint, helt värt inträdet om man gillar slott! Vi körde med Airbnb, kändes så mycket mer prisvärt än alla hotellalternativ... trevlig värd hade vi också, kändes som urtypen av en glad dansk. :D Vill absolut återvända någon gång med mer tid för just Köpenhamn!

Svar: Låter som att du hade en trevlig vistelse i Köpenhamn, om än det var väl kort :) Men du får så lov att återvända för att se resten ;)
Maria

skriven
#3: PJ:s byffé - från by till fe

Jag brukar bo på lite olika hotell och jag tycker det är ganska dyrt boende där. Men så är det i många storstäder.

Ett besök på Hviids Vinstue vid Kongens Nytorv är ett obligatorium för mig och också att besöka bokhandlar och antikvariat för att leta böcker. Istället för att sitta på Nyhavn bland alla turister på sommaren brukar jag besöka Gråbrödratorvet där Peder Oxe och andra restauranger finns.

Svar: Jo, kan tänka mig att hotellen är dyra! Gråbrödratorvet låter som ett intressant alternativ besöksmål!
Maria

skriven
#4: Emma Engström

Köpenhamn är ett måste att åka till någon gång! :D

Svar: Ja verkligen, jättefin stad! :)
Maria

skriven
#5: Jessica Högberg

Många år sen jag var i Köpenhamn, men vi funderar på att ta en sen hösttur... jag tackar för fin inspo!

Svar: Det låter som en bra idé med återbesök! :) Och varsågod!
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :