Stora novemberlistan

 
Jag hittade denna roliga novemberlista hos FreedomTravel  som jag inte kunde låta bli att fylla i själv. Sitter i skrivande stund hemma och är tokförkyld, och då är det ganska tacksamt att sysselsätta sig med sånt här.
 
Bästa soppan
Blomkål-purjosoppa med knaperstekt bacon som jag lagade häromdagen.
 
Godaste höstmiddagen
Ptitim (israelisk couscous) med goda kryddor och stekta grönsaker och sojabönor
 
 Två goda maträtter som jag lagat i höst
 
Lyxigaste kvällssnackset
Mörkchoklad, blandade nötter och någon exotisk frukt eller dadlar tycker jag är hälsosam vardagslyx.
 
Favoritboken
Just nu vill jag läsa böcker som tangerar "främmande kulturer". Läste nyss ut 10 år och 1000 piskrapp (som handlar om den saudiske människorättsaktivisten Raif Badawi, berättat av hans fru Ensaf Haidar) - den kan jag verkligen rekommendera! För tillfället läser jag Aman - en somalisk kvinnas berättelse. Förvisso en ganska gammal bok vid det här laget, men beskriver hur samhället i Somalia sett ut och utvecklats under hennes och hennes mammas och mormors generationer. 
 
 
Mest spännande tv-serien
Vår tid är nu som kan ses bl.a. på Arenan, och Gråzon som jag dock inte kan följa helt och hållet då jag ibland har kvällsskift och inte kan se det i efterhand på TV4 Play. Om jag inte försöker mig på att ladda ner någon gratisversion av VPN. Tips på något som funkar?
 
Höjdarfilmen
Har faktiskt kollat väldigt lite film i höst. Ni får gärna tipsa mig!
 
Härligaste bloggen
Följer ingen särskild blogg slaviskt just nu, utan läser sporadiskt olika finlandssvenska bloggar och svenska resebloggar. Men nämner som exempel Tidstjuven som gravidmyser (mellan hormonattackerna vill säga), Danielas Dagbok där det varit en del härliga tävlingar på gång på sistone och resebloggar som FreedomTravel med sitt varierande innehåll och 29 grader som alltid bjuder på vackra bilder. Bara några exempel som dök upp i mitt huvud.
 
Roligaste spelet
Kimble går alltid hem hos mig, enkelt och underhållande. Tyckte också om Cat-Opoly som jag spelade hos en vän förra helgen.
 
 
Bästa "unna sig"
En dag där man gör enbart det man känner för och lägger "måsten" och "borden" åt sidan. 
 
Trevligaste kulturupplevelsen
Har inte varit på någon teater eller dylikt i höst, men min senaste resa till Israel var ju ganska så kulturell.
 
Mest inspirerande träningen
Träning lyser nästan med sin frånvaro i mitt liv just nu, och det märks att det inte är bra för min kropp. Men jag har iaf gjort halvtama försök genom att följa korta och högintensiva träningspass via YouTube-videor. Inspirerande? Not so much, men funkar som nödlösning när man inte har tid och inspiration till annat. 
 
Smartaste hålla sig pigg-knepet
Att träna vore ju ett bra tips, bara jag hade förstånd att följa det själv. Annars gäller det väl att försöka fånga dagsljuset, äta frukt och vitaminer och försöka att inte tänka så mycket på hur mörkt och trist det är, utan passa på att mysa till det hemma istället. Eller åka en vecka till en soligare plats ;)
 
Roligaste shoppingen
Jag har på sistone planerat och inhandlat julpynt till min lägenhet, ett roligt sätt att smygstarta julstämningen! Detta är ju min första jul i min nuvarande lägenhet, så jag behövde komplettera med en del saker. Men plockar inte fram pyntet förrän slutet av månaden, man behöver ju något att se fram emot ;)
 
Förutom att jag handlat delar av mitt julpynt på Clas Ohlson så hittade jag även den snyggaste reflexen jag sett hittills, och en peppig kalender tills nästa år. Prima butik det där!
 
Bästa höstresan (Sverige)
Om jag ska utgå från Sverige enligt originallistan så skulle jag kanske satsa på en weekend i Umeå, som bara ligger några timmar från Vasa med färja. Om jag tänker hemma i Finland så kanske en nostalgitripp till Borgå (där jag bott ett läsår), helst när de börjar sätta igång med julmarknader.
 
Bästa höstresan (Europa)
Antingen skulle jag fortsätta på julstämningen och besöka en härlig julmarknad någonstans i Tyskland, eller så skulle jag försöka hitta något ställe i Europa där det fortfarande är soligt och någorlunda varmt, kanske Madeira eller Cypern?
Taggar: blogglista, listor;

Kommentarer :

#1: Tess

Israelisk couscous låter väldigt gott! :)

Svar: Det är verkligen gott! Det är tänkt att vara ett substitut till ris, men samtidigt tycker jag det har en väldigt pastalik karaktär och konsistens :)
Maria

skriven
#2: John Jonasson

Tycker man blivit så trött efter rekordsommaren och har inte haft semester heller. 30 November har vi firmafest (Julbord) och helgen efter en tredagars resa med färja till Polen med 2 julbord, gratis dricka, alkoholhaltig! Julmarknad i Gdansk, övernattning på hotell, 3 frukostbufféer, med vår fackavdelning. Men jag har faktiskt avstått! Jag orkar faktiskt inte med det... Firmafesten får räcka och blir troligen också en fest utan alkohol för mig.

Svar: Man måste ju känna av själv vad man själv orkar och har lust med, annars är det ingen idé :)
Maria

skriven
#3: Ann-Louise

Vad underbart med Cat-opoly. Vi har ett Pokemon-monopol men jag hade ingen aning om att det fanns med katter. Nu måste jag genast kolla var jag kan få tag på ett sånt. :-)

Svar: Jo, det var ett uppskattat spel! :) Ingen aning om var det köpts, men skulle ju tro att man får tag i det online ifall ingen fysisk affär i närheten har.
Maria

skriven
#4: Jessica Högberg

Den där soppan vill man gärna ha recept på...
Dagsljus är nog det bästa om man inte kan ta en resa... ;)

Svar: Jo, dagsljuset ska man verkligen utnyttja! Och soppan var jättegod, men tyvärr minns jag inte vilket recept jag använde, tror dessutom att jag hade kombinerat två olika recept.. Det innehåller iaf bl.a. blomkål, purjolök, creme fraiche och grädde, det finns många olika recept om du googlar, även lchf :)
Maria

skriven
#5: FREEDOMtravel

Vad kul att du hängde på med en lista! :) Blomkålssoppa är en av mina favoriter också, det borde vi laga snart!!! Intressanta boktips också. Jag har inte haft tid att läsa på länge, annars gillar jag också den typen av böcker!

Svar: Ja, kunde inte hålla mig här :) Blomkålssoppa värmer och mättar i höstrusket :) Vi har liknande boksmak med andra ord, kul!
Maria

skriven
#6: hopihopi

Kul lista, tack för den :) Jag fyllde också i

Svar: Men va roligt, ska genast in och kika :)
Maria

skriven
#7: Jessica Högberg

då provar jag mej fram;)

Svar: Gör det, tror inte det kan bli fel :)
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :