Övernattningsupplevelser - från koja till slott

Övernattningen är en stor del av resandet. Sova bör man annars...dör man? Ja men typ. Och man njuter väl mer av tillvaron om man får sova lite däremellan. Sen kan det variera väldigt mycket vad för sorts övernattningsupplevelse man föredrar. En del vill ha lyxhotell, andra bra standard till ett rimligt pris. Vissa vill uppleva något riktigt udda och andra vill sova i tält med en episk utsikt. 
 
Själv lockas jag av det spartanska i att leva i en bil och vakna upp i ett tält, såsom jag gjorde bl.a. på Tasmanien och i västra Australien. Men jag skulle även vilja testa på lite udda boendeformer och kanske en och annan lyxigare upplevelse framöver. En specifik bloggare som har stort fokus på temahotell (vid sidan av det stora intresset temarestauranger), är Fantasy Dining. I hennes blogg finner du en hel del fantasifulla och annorlunda hotell och boenden! Nedan följer ett gäng till tips på prisvärda, lyxiga, ovanliga och enkla, naturnära boendeformer under resan.
 
 
Sussa som en äkta sultaninna med Fantasiresor
Jag börjar från den lyxigare ändan. Att bo i ett marockanskt palats i Marrakech kan väl nästan jämföras med att bo i ett slott, eller vad tycker du? 
 
Bild: Fantasiresor
 
 
Namibisk stuga with a view
Bo i en härlig lodge direkt invid Fish River Canyon i Namibia. Vem vill inte njuta av utsikten från den poolen?
 
Bild: 4000mil
 
 
Lyxcamping med stort L på Bali
Glamping tents är kanske för den som inte gillar mer simpel camping. Om än jag tycker att Sandat Glamping Tents i Ubud på Bali andas betydligt mera lyx än camping! Samtidigt föreställer jag mig att man känner en närhet till naturen av omgivningarna att döma. Man kan knappt tro att sovrummet på bilden nedan är ett tält!
 
Bild: Discovering the Planet
 
 
Från kyrka i Belgien till fängelse i Slovenien
Här får ni ett par verkligt udda tips. Liniz travel har testat att bo i före detta kyrkan Martin's Patershof i Mechelen och Come Fly with Me har spenderat en natt i en fängelsecell i Ljubljana.
 
Bild: Liniz travel
 
 
Modern grotta med utsikt och ekoboende i djungeln
I Granada i Spanien kan man till ett rimligt pris sova i moderna grottliknande lägenheter med utsikt över Alhambra, medans man i Madagaskar kan bo ute i djungeln i en ekoby - med tre olika bekvämlighetsklasser.
 
Bild: Resfredag
 
 
Trähyddor i Amazonas djungel och Omanöken med stjärnhimlen som tak
Vad sägs om att paddla kanot i Amazonas med övernattning i en enkel, men bekväm trähydda? Eller sova under stjärnhimlen i Omans öken?
 
Bild: På vift!
 
 
Campa i tält vs bil
Nu har vi definitivt nått den spartanska ändan av spektrat. Vad skulle du välja, att resa runt i en bil som tillika är ditt kök och sovrum, eller göra som Ann Olsson och bära med dig sovrummet på ryggen för att vakna upp i ett tält med en fantastisk utsikt?
 
Bild: Family Earth Trek
 
 
Hur övernattar du helst när du reser? Lyx eller back to basics?
Taggar: resebloggar, reseinspo, restips;

Kommentarer :

#1: Dawan

Alltså den där trähyddan i Amazon är verkligen någonting för mig. Vi har sovit i någonting liknande i Guatemala i Rio Dulce men i Amazon skulle vara jätte häftig!

Svar: Ja visst skulle det vara underbart att övernatta där! :)
Maria

skriven
#2: John Jonasson

Om jag skulle iväg på någon road trip, eller safari hade jag gärna bott nära naturen. Hyddan ser verkligen inbjudande ut och ligger ju fantastiskt vackert också. Skogen, eller djungeln bakom och vatten framför. Kan det bli bättre?😊

Svar: Ja precis, det är så härligt med närhet till naturen. Man tankar energi på ett helt annat sätt :)
Maria

skriven
#3: Marika

Usch jag hatar att tält, måst ha badrum å annat bekvämt tå ja stiger upp:D

Svar: Hehe, ibland är det ju skönt med bekvämligheter också ;)
Maria

skriven
#4: Sofia

Jätte bra blogg! Tack så mycket :)

Svar: Kul att du gillar min blogg, tack själv! :)
Maria

skriven
#5: Emelie

Wow vad lyxigt att bo så. Det borde man göra bara för att uppleva det. Kram

Svar: Ja verkligen, boendena i lyxigare ändan är ju värsta drömmen :)
Maria

skriven
#6: Linnéa

så många fina ställen! Jag föredrar nog någonting mitt emellan, behöver inte vara lyxigt men vill inte heller direkt tälta... :)

Svar: Jag tycker mittemellan är ganska trist egentligen, men å andra sidan har man sällan råd med lyxboende, så det blir väl i normala fall mest mittemellan, eller lågbudget om det riktigt kniper :)
Maria

skriven
#7: Marianne - Glimt av verden

Jeg elsker å overnatte i telt på vakre eller spennende steder, men har definitivt ingen ting i mot å tilbringe en natt (eller flere) på et flott hotell eller lignende. Fint med variasjon :-)

Svar: Jag tycker också det är trevligt med variation, det beror också mycket på resmål tycker jag! Fast har aldrig upplevt något hotell tidigare som jag verkligen skulle klassa som lyxigt eller väldigt speciellt. Kanske något jag kan börja unna mig nån gång ibland nu när jag får en helt ok lön varje månad :)
Maria

skriven
#8: Mia

Jag har faktiskt övernattat i en grotta med (nästan) utsikt mot Alhambra! Men vår var nog lite råkall och kanske snäppet slitnare än i inlägget du länkade till. En cool upplevelse i vilket fall som helst!

http://miajohanna.blogspot.fi/2013/04/att-bo-i-en-grotta-24.html

Svar: Låter hur coolt som helst! :)
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :