bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Lucka 17: ett alternativt julbord?

Vissa vill att alla jular ska se identiska ut år ut och år in, á la familjen Svensson. Andra bryter alla mönster och spenderar julhelgen med drinkar under ett palmträd istället. Var på skalan finns du?
 
Själv vill jag gärna att många saker ska vara ungefär likadant som vanligt, men julbordet är en grej som jag delvis börjar känna är lite daterat. Inte skulle jag byta ut allt, för vissa ingredienser kanske behövs för den där ultimata julkänslan och för traditionens skull - men en rolig tanke vore att inkludera lite smakupplevelser från andra länder och kulturer till julbordet.
 
Jag har sparat en bit av desserten halva som jag köpte i Jerusalem. Eftersom den har en hållbarhet i upp till ett halvår ungefär så tänkte jag att det blir utmärkt att spara till julen så släkten också får provsmaka. Kanske det rentav kunde bli en årlig tradition, att jag bidrar med något lite ovanligare till julbordet?
 
Andra saker som inte traditionellt hör till det svenska/finländska julbordet men som jag tycker vore ett hur passande komplement som helst är t.ex. dadlar, exotiska frukten persimon eller en bricka med italiensk antipasti till senare på kvällen när man kanske känner att man vill stoppa i sig något smått innan läggdags, men man har nog av julskinkan?
 
Vad skulle du kunna tänka dig  att tillföra till julbordet som inte hör dit traditionellt? Eller är det något heligt som inte får rubbas det minsta?
 
Taggar: jul, julkalender;

Kommentera inlägget här :