Throwback Thursday - en utflykt intill Donau

Tyskland / Germany / Bavaria, Bayern / Permalink / 3
Throwback Thursday - Sightseeing at Danube river in Kelheim, Bavaria (Summary in English in the end of this blog post)
 
 
Det får bli en tillbakablick på resan till Bayern 2008 igen - för ett par veckor sedan bloggade jag ju om bayerska landsbygden. En av dessa dagar höll vi oss kring Kelheim nära Regensburg. Floden Donau flyter genom området och i detta inlägg kommer jag ta upp de sevärdheter vi fick uppleva där: slottet/borgen Prunn, Befreiungshalle Kelheim och Kloster Weltenburg, för att inte tala om den fantastiska båtfärden till klostret i fråga.
 
Burg Prunn i Altmühltal intill Donau, Bayern
När vi besökte Burg Prunn pågick restaureringsarbeten, så bilderna på själva borgen blev inget vidare. Däremot var utsikten över Donau och Altmühltal riktigt härlig. 
 
The view from Prunn castle in Bavaria
Samma utsikt, annan vinkel. Jag har inte riktigt kommit underfund med hur gammal borgen faktiskt är, men den ska ha nämnts första gången under första halvan av 1000-talet.
 
 
Befreiungshalle Kelheim/Hall of Liberation in Bavaria
Efter detta körde vi en sväng till Befreiungshalle Kelheim. Detta är en byggnad tillika minnesmärke beställt av Ludvig I av Bayern till minne av de vunna slagen i slutskedet av Napoleonkrigen. De 18 statyerna som står på pelarna ska symbolisera bl.a. germanernas 18 folkslag enligt vad jag googlat fram.
 
Befreiungshalle Kelheim i Bayern, Tyskland
Även denna plats är högt belägen och erbjuder en trevlig utsikt.

Utsikt över Donau i Kelheim, Bayern
Minns inte exakt var denna bild togs, men jag tror det var i närheten av Befreiungshalle där det fanns en liten rastplats eller något i den stilen.
 
Kelheim, Bavaria Germany
Befreiungshalle tornar ståtligt upp ur träden på Michelsberg, taget nere vid staden Kelheim. Härifrån tog vi en båttur längs med Donau...
 
båtutflykt på Donau på väg till Weltenburg Kloster
Hur vackert är inte detta, med lummiga träd och mäktiga klippor? Ställvis fanns det håligheter eller klippor som några av det mer äventyrliga slaget hade klättrat upp till för att sedan dyka tillbaka ner i floden. Hur de ens tagit sig dit vet jag ej, simmat?? Får väl anta att de var säkra simmare isåfall. Om ni tittar noga kan ni faktiskt se en av våghalsarna på bilden ovan! Det fanns även de som paddlade kajak, det såg lite mera rofyllt ut!
 
Kloster Weltenburg i Bayern / Weltenburg Abbey in Bavaria
Så anlände båten till Kloster Weltenburg, som lär ska vara det äldsta klostret i Bayern. Det grundades under första halvan av 600-talet. Idag är klostret alltså öppet för besökare, förutom en del som är avsedd enbart för munkarna. Där finns även en biergarten och ett klosterbryggeri som varit i drift sedan 1050 och som av en del påstås vara världens äldsta av sitt slag.
 
översvämningar i kloster Weltenburg / floodings in Weltenburg Abbey
Detta kloster har drabbats av en hel del värre översvämningar på grund av dess läge intill Donau. Den 31.3 1845 hade man inte velat stå här om vi säger så, hade varit aningens blött... Kan tro det finns åtminstone en ny notering på denna vägg idag, jag tänker på översvämningen i juni 2013.

kyrkan i kloster Weltenburg / Church in Weltenburg Abbey
Takmålningarna och dekorationerna inuti klostrets kyrka var fantastiska!
 
Vi åt även mat på deras egna biergarten som jag redan nämnt kort. Det var lite av en upplevelse, griskött som man skulle äta med knaperstekt skinn och allt. Jag måste säga att jag hoppade över skinnet, till bayerska sällskapets förskräckelse (skinnet var ju tydligen det bästa på hela köttbiten om man frågade dem). Men jag kunde bara inte, det väckte svaga minnen till liv av döda slaktade grisar i min pappas fähus från när jag var riktigt liten. 
 
Donaudurchbruch på Donau i Kelheim, nära Weltenburg
Och så tog jag en sista bild på vackra Donau med dess wunderschöna klippor, i väntan på att båten skulle hämta upp oss igen.
 
Har du själv sett någon av dessa platser? Tipsa gärna om fler sevärdheter i Bayern i kommentarfältet!
 
 
In English:
This week's Throwback Thursday goes once again to Bavaria 2008 (I wrote a blog post about the Bavarian countryside a couple of weeks ago). Today I'll show some pictures from Kelheim with its beautiful Danube River. On this day we visited Prunn Castle (under construction at the time so I only have pictures of the view from this castle), Befreiungshalle Kelheim ("Hall of Liberation") and Weltenburg Abbey, to which we went by boat along Danube. Have you ever been to any of these places? Feel free to suggest some other nice spots in Bavaria in a comment!
#1 - - John Jonasson:

Vackra bilder! :) Gillar speciellt 1,2 och den sista :)

Svar: Tack! :)
Maria

#2 - - Lanclin-Linnea:

Jag känner igen mig! Gjorde ju ungefär samma tur men vi gick ena vägen och åkte båt den andra :)

Svar: Jo, jag vill minnas att du bloggade om det - hade varit kul att vandra ena vägen faktiskt :)
Maria

#3 - - Cecilia:

Fantastiskt vackert, speciellt sjunde och sista bilden. Vilket landskap

Sv: Tack, det är min favorit också. Den känns så varm på något sett.

Svar: Tack så mycket! :) Och nu kom jag förresten på vad den där blomman heter som du frågade om tidigare (i inlägget med makrobilder, du undrade vad det var för blomma som flugorna satt på) - jag tror det är kärleksört :)
Maria

Till början
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar Bloggtopplistan för Finlandssvenska bloggar - Bloggar.fi